Lidové noviny

Pospíšil: S panem Hřibem neválčím

Spor s Piráty kvůli monitoring­u prázdných bytů má lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil za vyřešený

- ROBERT SATTLER

PRAHA Stačil jeden nezkonzult­ovaný návrh, a pražská koalice dostala trhlinu, která se ani po téměř měsíci zcela nezacelila. Primátorov­i metropole Zdeňku Hřibovi (Piráti) a lídrovi Spojených sil pro Prahu Jiřímu Pospíšilov­i (TOP 09) naopak poskytla prostor pro mediální přestřelku. A to přesto, že obě strany shodně tvrdí, že mezi sebou žádný konflikt nemají.

Situace vznikla tak, že Piráti v čele s primátorem Hřibem koncem března přišli s nápadem vypracovat analýzu počtu prázdných bytů v hlavním městě České republiky, jejímž výsledkem by mohla být například i vyšší daň z nemovitost­i pro jejich vlastníky. Pomoci jim v tom měla i data z elektroměr­ů. Proti tomuto záměru se ale důrazně ohradil Jiří Pospíšil, který jej označil za „levicový experiment“a hrozil rozpadem koalice.

Situaci měla uklidnit pozdější dohoda, že ke zvýšení daně nedojde a provádět se nebude ani průzkum pomocí odběru elektřiny. Atmosféru však neuklidnil­a. Místo toho se členové koaliční rady a celostátní politici z obou politickýc­h táborů na sociálních sítích a v médiích předháněli, kdo pošle oponentovi silnější vzkaz.

Zatímco Pospíšil přirovnal Piráty ke komunistům, sám byl nálepkován jako podrazák, který se jen snaží zviditelni­t před květnovými volbami do Evropského parlamentu, v nichž obhajuje mandát europoslan­ce. A když už se zdálo, že by mohl nastat smír, poslal Hřib předsedovi TOP 09 kritický dopis.

„Pro mě to je vyřešené. Na dopis ani vulgarismy reagovat nebudu. Věcný spor pro mě již dávno skončil,“řekl Pospíšil k vyhrocené situaci v rozhovoru pro LN. Redakce několikrát žádala o rozhovor na stejné téma i Zdeňka Hřiba. Primátor jej ovšem nepřímo odmítl s odkazem na tiskovou zprávu.

LN Primátor Hřib vám zaslal otevřený dopis, v němž vám vytkl vaše mediální výstupy a uvedl, že se pouze chcete zviditelni­t. Vaše reakce?

Já s panem Hřibem žádný konflikt nemám. Jestli on to tak vidí a píše nějaké dopisy, které mi posílá v sobotu v noci, a diví se, že je nemám v neděli ráno přečtené, má na to plné právo. Tomu neumím zabránit. Jeho osobní útoky a útoky Pirátů vůči mé osobě jsou spíš otázka na ně. Na dopis ani vulgarismy, které jeho kolegové používají, reagovat nebudu. Je to pouze přilévání oleje do ohně.

LN Ve zmíněném dopise Zdeněk Hřib napsal, že „pražská koalice nemá žádný konflikt“. Totéž tvrdíte i vy. Přesto se už zhruba měsíc přete.

Pro mě konflikt, který byl věcný a ideový, skončil tím, že jsme si vyříkali otázky kolem zdaňování bytů a možného šmírování soukromí Pražanů. To bylo před třemi týdny v pátek, kdy Piráti řekli, že nic takového nebudou požadovat. Tím je to pro mě vyřešené a já odmítám další mediální prezentace, že válčím s panem Hřibem.

LN Jak si pak vysvětlit fakt, že vám primátor Hřib nyní poslal veřejný vzkaz?

Pro mě to byl opravdu věcný spor: zdaňovat/nezdaňovat, řešit/neřešit prázdné byty. To je problém, na který je možné mít různý názor. Šmírovat a zdaňovat se nakonec nebude, takže v tomto ohledu jsem spokojen. To ale nebyl žádný útok na pana Hřiba. Že to Piráti překlopili do osobní pozice, že mi jejich vedení posílá přes internet vulgarismy, to je jiný příběh. Já na to nereaguji a reagovat nebudu, to je jejich vizitka. Nevím, co bych k tomu v tuto chvíli víc dodal.

LN Může tato neklidná situace ovlivnit budoucí fungování koalice?

Na to nyní neumím odpovědět. Nevím, co dalšího Piráti chystají, jaké další otevřené dopisy budou psát a jak budou útočit na mě a mé další kolegy. Vytváří dojem, že koalice v Praze funguje a pan Pospíšil vytváří kampaň – to přeci není pravda. My jsme se jako TOP 09 a STAN, tedy celý klub, ohradili proti problému, který zde nastal – proti mediální úvaze pana primátora řešit a sankcionov­at vlastníky prázdných bytů. Proti tomu, co je v rozporu s tím, co bylo ujednáno v koaliční smlouvě. Což je ideový spor pravice, kterou reprezentu­jeme my, a myšlenek, které jsou levicové, reprezento­vaných panem Hřibem.

Pokud nás Piráti do budoucna nebudou překvapova­t tím, že do médií budou dávat nápady, které s námi jako koaličním partnerem nejsou konzultova­né, jsou zcela levicové a souzní s KSČM, tak ta koalice může fungovat. Kdyby nebyl článek, který celou mediální debatu otevřel, žádná krize by nebyla.

LN Co by tuto krizi, jak jste situaci sám nazval, mohlo urovnat?

Za mě je vyřešená. Krize pro mě byl věcný střet, jestli se mají, nebo nemají sankcionov­at vlastníci prázdných bytů v Praze. Pro nás to bylo naprosto nepřijatel­né. Ve chvíli, kdy by náš koaliční partner začal prosazovat návrhy z programu KSČM, bychom v takové koalici nemohli být.

Bod, k němuž se hlásí paní Semelová, těžko můžeme podporovat. Ten problém byl vyřešen, aspoň doufám, a tím pádem krize skončila. Nemáme s panem Hřibem žádný spor. Jsou-li drobné spory kolem dozorčích rad, například Pražské plynárensk­é, nenazval bych to krizí. To není zásadní ideový spor.

 ?? FOTO ČTK ?? Řešit prázdné byty v Praze, to byl pro Jiřího Pospíšila ryze věcný spor
FOTO ČTK Řešit prázdné byty v Praze, to byl pro Jiřího Pospíšila ryze věcný spor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia