Lidové noviny

Nechcete u nás studovat?

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Zástupci Univerzity Pardubice odjeli v první půli dubna do Kyjeva a Oděsy, aby na mezinárodn­ím trhu vzdělávání nabídli možnost studovat v České republice talentovan­ým ukrajinský­m středoškol­ákům. Prý jich mají ve škole už sedmdesát a jsou s nimi velice spokojeni. Výhodou je, že se ukrajinští středoškol­áci mohou učit češtinu už na střední škole, což jim otvírá možnost studovat vysokou školu v České republice bezplatně rovnou v českém jazyce.

Někoho možná napadne, jestli je dobré přijímat na veřejné vysoké školy dotované ze státního rozpočtu studenty z jiných zemí. Zatímco v roce 2003 jich v Česku studovalo přibližně 12 tisíc, v roce 2017 už to bylo skoro 37 tisíc. Naprostá většina je ovšem slovenskýc­h občanů (přes 22 tisíc).

Odpověď spočívá v tom, že možnosti jsou reciproční. Co oni tady, to my tam. Jiná věc je, jak se to využívá. Otevřenost vysokých škol ovšem také přidává na kvalitě. Ta, která by se uzavřela, by si v mezinárodn­ích žebříčcích ani neškrtla. Mimochodem, na veřejných vysokých školách studuje celkem víc než čtvrt milionu studentů.

Statistika je vždycky zajímavá. Dozvíme se z ní například také to, že na českých vysokých školách studuje pořád ještě o maloučko víc mužů než žen. Tento poměr však už neplatí na světoznámé Oxfordské univerzitě, která ohlásila, že v letošním roce poprvé zaznamenal­a na seznamech svých nově přijatých studentů o něco víc žen než mužů. Zajímavé přitom je, že o studium se ucházelo víc mužů. Zřejmě nebyli tak úspěšní. Pro pořádek je dobré zmínit, že převaha žen se vztahuje pouze na žadatele ze Spojeného království. Data týkající se nebritskýc­h uchazečů prý stále vykazují více přijatých mužů než žen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia