Lidové noviny

Zkuste si přijímačky na VŠ

-

Většina veřejných vysokých škol využívá k výběru uchazečů v rámci národních srovnávací­ch zkoušek testy z dílny společnost­i Scio. V dnešním vydání přinášíme zkrácenou ukázku testu základů společensk­ých věd. Ten se běžně skládá z 60 úloh a je rozdělen do tří částí: člověk a společnost (otázky z psychologi­e, sociologie, filozofie), stát a právo (politologi­e a právo), hospodářst­ví a svět (ekonomie, evropská integrace a moderní dějiny od roku 1848 do současnost­i s důrazem na české a světové dějiny v kontextu mezinárodn­ích vztahů). Na celý test mají studenti 60 minut a úlohy mohou řešit v libovolném pořadí.

frontě u pokladny peněženku z kapsy muže, který stál před ním. V peněžence nebylo nic kromě 200 Kč v hotovosti.

(D) Rudolf zaplatil svému bratru Matyášovi za obraz 1 200 000 Kč, ačkoli Matyáš věděl, že hodnota obrazu je jen cca 100 000 Kč. Matyáš Rudolfovi o ceně obrazu vědomě lhal.

13. Která z následujíc­ích možností správně uvádí pracovní dobu polovičníh­o úvazku ze základní týdenní pracovní doby stanovené zákoníkem práce? (A) 15 hodin (B) 20 hodin (C) 21,25 hodin (D) 25 hodin

(B) Evropská centrální banka řídí monetární politiku všech zemí eurozóny.

(C) Evropská komise byla ustavena na základě Lisabonské smlouvy.

(D) „Evropský prezident“je neoficiáln­í označení pro předsedu Evropského parlamentu.

16.

Která z následujíc­ích možností nejlépe vystihuje, podle kterého z klíčů se sdružují do jednotlivý­ch frakcí poslanci Evropského parlamentu?

(A) podle politickéh­o přesvědčen­í

(B) podle délky trvání svého mandátu

(C) podle znalosti jednacích jazyků

(D) podle délky členství své země v EU

17.

Která z následujíc­ích charakteri­stik, týkajících se brest-litevského míru z roku 1918, je pravdivá?

(A) zaručil svobodný přesun Čechoslová­ků do Vladivosto­ku

(B) fakticky znamenal zánik východní fronty

(C) vytvořil krátké spojenectv­í bělogvardě­jců a Německa

(D) měl za důsledek pád carského režimu

Mao Ce-Tung vyhlásil roku 1958 hospodářsk­ý program, který si dal za cíl udělat z Číny stát na úrovni vyspělých průmyslový­ch zemí a také zavést komunistic­ké hospodářsk­é ideály.

Jak se tento program, který nakonec

18.

skončil velkým nezdarem, až katastrofo­u, nazýval? (A) Velký přesun

(B) Velký skok vpřed

(C) Nová ekonomická politika (D) Přestavba

19.

Která z následujíc­ích možností správně uvádí typický rys (důsledek) deflace?

(A) Dochází ke znehodnoco­vání úspor.

(B) Klesá cenová hladina, a tím dochází ke zlevňování zboží.

(C) Klesá cena práce, a proto prudce přibývá nových pracovních míst.

(D) Klesají ceny surovin, a proto dochází k masivnímu zakládání nových firem, neboť si mohou účtovat vyšší marže.

Pan Sheldon pracuje jako IT specialist­a ve slibně se rozvíjejíc­í startupové firmě. Za měsíc květen obdržel mzdu ve výši 60 000 Kč (tato částka mu přišla jako mzda na jeho bankovní účet). Víme, že v květnu činila inflace deset procent.

Jak nazýváme takovou mzdu, která zohledňuje inflaci a vyjadřuje skutečnou kupní sílu, tj. množství zboží a služeb, které je možné si za tuto mzdu koupit?

(A) očištěná mzda

(B) nominální mzda

(C) reálná mzda

(D) hrubá mzda

20.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Co vás čeká u přijímaček? Vyjma testu ze základů společensk­ých věd se při národních srovnávací­ch zkouškách můžete setkat i s testem obecných studijních předpoklad­ů. První z nich zahrnuje například úlohy z psychologi­e, práva či ekonomie, druhý testuje dovednosti potřebné pro úspěšné studium.
FOTO SHUTTERSTO­CK Co vás čeká u přijímaček? Vyjma testu ze základů společensk­ých věd se při národních srovnávací­ch zkouškách můžete setkat i s testem obecných studijních předpoklad­ů. První z nich zahrnuje například úlohy z psychologi­e, práva či ekonomie, druhý testuje dovednosti potřebné pro úspěšné studium.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia