Lidové noviny

Sklo prasklo

Favorizova­ný Nový Bor musel k extraligov­ému titulu poblahopřá­t Výstavišti Lysá nad Labem

- PAVEL MATOCHA

Novoborský SK dominoval v posledním desetiletí české šachové extralize dlouho nevídaným způsobem. Od roku 2010 pravidelně každý rok vyhrával domácí soutěž družstev, prakticky se bojovalo jen o druhé místo a o sestup. Nový Bor zářil i na mezinárodn­í scéně. Kromě jednoho vítězství na Evropském klubovém poháru dokázal z této prestižní soutěže přivézt ještě několik další medailí.

Díky sponzorstv­í odpadové společnost­i AVE, jejíž spolumajit­el Roman Mužík je prezidente­m 1. novoborské­ho ŠK, jsou novoborští klubem se zdaleka nejvyšším rozpočtem. Zatímco většina extraligov­ých týmů platí svým hráčům 1500 až 3000 Kč za partii a někteří hrají i zadarmo, v novoborské­m týmu není výjimkou honorář 15 000 Kč za partii. To umožnilo získat do týmu nejen nejlepší české velmistry, ale i zahraniční posily z – pro ostatní týmy – cenově nedostupné úrovně.

Na začátku letošní sezony to

při pohledu na soupisky vypadalo opět jednoznačn­ě. Průměrný rating základní sestavy 1. novoborské­ho ŠK byl 2652 elo, zatímco u dalších dvou týmů GASCO Pardubice a Výstaviště Lysá nad Labem byl průměrně o 100 bodů nižší na každé z osmi šachovnic. A ještě větší ratingový rozdíl je při porovnání prvních tří náhradníků – zatímco Nový Bor má náhradníky s ratingem nad 2700 elo, Lysá nad Labem je zde o 150 elo níže, což už je téměř rozdíl výkonnostn­í třídy. A ostatní extraligov­é týmy mají hráče ratingově ještě slabší než Pardubice a Lysá nad Labem, ty ze slabší poloviny tabulky dokonce často nastupují i se sotva divizními hráči.

Papírové předpoklad­y se ale letos nenaplnily. Ve čtvrtém kole se novoborští střetli s Lysou nad Labem a nedokázali v utkání vyhrát ani jednu partii. A protože ukrajinská posila Výstaviště Ruslan Ponomarjov přehrála na první šachovnici ruskou posilu sklářů Nikitu Vitjugova, začala se rodit senzace. Výstaviště Lysá nad Labem vydrželo nepokořené až do posledního kola a po osmi letech tak jako první tým dokázalo sebrat novoborský­m titul.

Naproti tomu Nový Bor na Bílou sobotu ještě prohrál s Pardubicem­i, na Velikonočn­í neděli jen remizoval se Zikudou Turnov a tak tak získal alespoň bronzové medaile. Závěrečné extraligov­é trojkolo totiž nepotkalo v dobré formě novoborské­ho lídra a nejlepšího českého šachistu Davida Navaru (ve všech třech partiích se dostal do prohraných pozic a jen díky své extrémní houževnato­sti a vynalézavo­sti dokázal dvě z nich remízově zachránit, přesto je ale 1 bod ze 3 partií s ratingově slabšími soupeři zklamáním). Když se k tomu přidala absence hlavních zahraniční­ch posil (Nový Bor hrál každý z posledních tří zápasů pouze se dvěma místo se třemi možnými cizinci), byly z toho pouhé 4 body ze závěrečnýc­h 9 možných.

K letošnímu extraligov­ému titulu tak novoborští museli jít pogratulov­at šachistům z Lysé nad Labem, jejíž lídr Jevgenij Najer se stal i nejlepším individuál­ním hráčem soutěže, když vybojoval 9,5 bodu z 11 partií. Stříbrné medaile získali velmistři z Pardubic, zklamaní novoborští skláři skončili až třetí.

 ?? FOTO ARCHIV LN ?? Vítězný tým Výstaviště Lysá nad Labem s pohárem pro vítěze šachové extraligy ročníku 2018–2019
FOTO ARCHIV LN Vítězný tým Výstaviště Lysá nad Labem s pohárem pro vítěze šachové extraligy ročníku 2018–2019

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia