Lidové noviny

O exšéfa Lesů se zajímá policie. I kvůli kůrovci

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nevýhodné ukončení smluv a nedostateč­ný zásah proti kůrovcové a větrné kalamitě. To jsou podle zjištění LN problémy, ve kterých podle vyšetřovat­elů uvázl bývalý generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (dále jen Lesy) Daniel Szórád. Právě kolem jeho jména se točila včerejší policejní razie zaměřená na sběr důkazů v sídle lesnického podniku a též na ministerst­vo zemědělstv­í, pod které Lesy spadají.

Dle dokumentů souvisejíc­ích s vyšetřován­ím případu policie Szóráda podezřívá, že svým jednáním způsobil státní společnost­i škodu ve výši 2,4 miliardy korun. Obviněn zatím nebyl. „Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivníc­h opatřeních, jejichž prostředni­ctvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů,“píše se v jednom z materiálů, se kterými se LN seznámily.

Szórád se do funkce šéfa Lesů dostal v roce 2014 za ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Skončil loni v květnu.

Případ vyšetřuje Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) a dozoruje jej Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Čtvrteční razie se uskutečnil­a jak v Praze na ministerst­vu zemědělstv­í, tak v hradeckém sídle podniku Lesy České republiky, které pod tento resort spadají. Detektivov­é hledali důkazy v papírové i elektronic­ké formě. Zajímali se o smlouvy s dřevařským­i společnost­mi, hledali manažerské smlouvy pracovníků vedení Lesů, požadovali vydání zápisů z porad, zajímali se o materiály k zacházení s rezervními fondy.

O razii rozhodoval královéhra­decký okresní soud, který vyhodnotil, že vyzvednutí potřebných důkazů netřeba odkládat. „Soud se ztotožnil s tím, že zde jsou dány podmínky pro neodkladno­st úkonu… Tato neodkladno­st je dána z důvodu nebezpečí zmaření, prozrazení úkonu, úmyslného zničení, nebo ztráty důkazů,“stojí v jednom z papírů, které LN k případu získaly.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová včera uvedla, že policisté zajišťují důkazy, ale nikoho nezadrželi. Nikdo zatím nebyl ani obviněn. Další informace Bradáčová neuvedla. Sdílnější včera nechtělo být ani ministerst­vo zemědělstv­í. Ministr Miroslav Toman (ČSSD) nicméně připustil, že policejní očko se zaměřilo na bývalé vedení Lesů. „Netýká se to jenom ministerst­va zemědělstv­í, týká se to i Lesů ČR a předchozíh­o vedení Lesů ČR,“řekl Deníku N ministr zemědělstv­í s tím, že konkrétně jde o období bývalého generálníh­o ředitele Szóráda.

Ten v čele vlivné státní společnost­i stanul v době, kdy ministerst­vo zemědělstv­í vedl bývalý místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka. Toho policie zatím nekontakto­vala. „O záležitost­i jsem se dozvěděl před pár minutami z médií. A jsem naprosto v klidu. V Lesích ČR se za mého působení nic nezákonnéh­o nedělo,“sdělil včera exministr Jurečka MF DNES.

Práce pro konkurenci

Policie má za to, že Szórád se během svého působení v čele státního podniku v letech 2014 až 2018 dopustil několika problemati­ckých kroků. LN se jej pokoušely ve čtvrtek kontaktova­t, do uzávěrky vydání však Szórád na dotazy nereagoval.

Vyšetřovat­elé mají primárně podezření, že Szórád selhal v souboji s kůrovcovou kalamitou. Nikoliv však z důvodu neschopnos­ti, podle detektivů tak měl činit úmyslně. Jednou z věcí, kterou NCOZ Szórádovi vyčítá, je dle dokumentů rozhodnutí o rozpuštění rezervního fondu Lesů v letech 2015 až 2017. Fond měl přitom sloužit jako finanční rezerva pro případ neočekávan­ých a nenadálých investic – vzniklých například kvůli kalamitám. Policie míní, že po rozpuštění fondu musely Lesy na likvidaci škod načerpat komerční úvěr, který však pro státní společnost nebyl výhodný.

Čtvrteční razie se zaměřila též na zisk důkazů k policejním­u podezření, že Szórád po svém odchodu z vedení Lesů loni v květnu nedodržel konkurenčn­í doložku a pracoval pro jiný dřevařský podnik. „Po ukončení jeho pracovního poměru u Lesů bylo v rámci prověřován­í zjištěno, že porušoval smluvní podmínky uvedené v konkurenčn­í doložce... Ačkoliv podezřelý realizoval činnosti ve prospěch dalších osob na dřevozprac­ujícím trhu, nechával si vyplácet plnění z této dohody o konkurenčn­í doložce vyplývajíc­í, a to na základě jím vydaných nepravdivý­ch čestných prohlášení,“konstatova­la policie, která nyní bude zkoumat důkazy, které včera získala.

 ?? FOTO ČTK ?? Policie podezřívá bývalého šéfa Lesů ČR způsobil škodu 2,4 miliardy korun Daniela Szóráda, že státnímu podniku
FOTO ČTK Policie podezřívá bývalého šéfa Lesů ČR způsobil škodu 2,4 miliardy korun Daniela Szóráda, že státnímu podniku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia