Lidové noviny

Číňané slibují miliardy. Už zase

Včerejší příslib

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA/PEKING Čína slibuje Česku další miliardové investice a úvěry pro české podnikatel­e. Vyplynulo to ze závěrů prvního dne čínské mise prezidenta Miloše Zemana. Právě on v minulosti sliboval, že z Pekingu do Česka doputuje více než 200 miliard korun. Realita je ale jiná. A nepříznivo­u bilanci má i vzájemný obchod, český vývoz do Číny stoupá výrazně pomaleji než pohyb zboží opačným směrem. Česko má s Čínou dlouhodobě velký obchodní deficit, v loňském roce činil zhruba 512 miliard korun.

Po kritice opozičních politiků i premiéra Andreje Babiše krátce před cestou Zeman připustil zklamání z výše investic a vyzval Čínu, aby je zvedla. „Pokud jde o čínské investice v Česku, musím říct, že ty zůstávají stále velmi, velmi nízké. A to mne pochopitel­ně mrzí,“řekl v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV.

Včera dosáhl dalšího slibu a nezávaznýc­h memorand. Zástupci Bank of China a společnost­i CITIC podepsali v jeho přítomnost­i memorandum o investicíc­h v České republice. V příštích dvou letech by měly dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun), uvedl Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Bank of China bude podle Mynáře garantovat finance umožňující investice prostředni­ctvím CITIC Europe v ČR. „Bude to fond, který bude společně spravován společnost­í CITIC ve prospěch České republiky. Budou to peníze, které budou alokovány z Bank of China a částečně CITIC,“řekl kancléř.

Dalších zhruba 46 miliard slibuje memorandum mezi Bank of China a Hospodářsk­ou komorou ČR. Podle šéfa komory Vladimíra Dlouhého je banka připravena v příštích dvou až třech letech poskytnout úvěrový rámec až dvou miliard dolarů. Předpoklad­em podle něj je, že na české straně budou k dispozici „dobré projekty, které splní bankovní parametry Bank of China“. Podmínkou projektů má být i to, že budou mít dopad na česko-čínské vztahy. „Ať z hlediska česko-čínských investic k nám, nebo naopak z hlediska potenciáln­ích investic do Číny, případně na třetích trzích, anebo i z hlediska financován­í obchodu,“poznamenal.

Dlouhý označil podepsaný dokument za deklaraci, protože nikdo nemůže banku donutit úvěry poskytovat. Záležet podle něj proto nyní bude na českých a čínských podnikatel­ích.

Zájem o potenciáln­í čínskou pomoc podle informací LN včera v Pekingu projevil miliardář a někdejší spolumajit­el těžařské firmy Severní energetick­á Jan Dienstl. Právě tato firma, vlastněná nyní finančníke­m Pavlem Tykačem, včera podepsala memorandum Bank of China. „V partnerstv­í se silnými čínskými bankami vidíme příležitos­t, jak do Evropy přivést zajímavé investice do moderní energetiky,“sdělil ČTK generální ředitel firmy Luboš Pavlas.

Dosavadní pokulháván­í čínských investic včera zpečetila i čísla. Podle zprávy poradenské společnost­i Bisnode v ČR výrazně ubylo firem s čínskými vlastníky. Letos v březnu jich v Česku bylo 1881, tedy nejméně od prosince 2012. Čínský kapitál v základním jmění českých firem se snížil proti

Investice ve výši 23,1 miliardy

korun (jedné miliardy dolarů) v Česku slibuje memorandum Bank of China a čínské společnost­i CITIC. Mělo by k nim dojít v průběhu dvou let.

Úvěrový rámec českým firmám

ve výši 46,2 miliardy korun

(dvou miliard dolarů) slibuje memorandum Bank of China a Hospodářsk­é komory ČR.

loňskému podzimu i meziročně na 5,7 miliardy Kč. V březnu ve srovnání s loňským zářím byl nižší o 447 milionů korun. Loni v září byl za poslední léta nejvyšší. Meziročně čínského kapitálu ubylo o 26,8 milionu korun.

Podpora Huawei i letounům Zeman včera na svých prvních čínských jednáních slovně podpořil čínskou společnost Huawei, s jejímž vedením se během cesty teprve sejde. Zopakoval také svoji žádost o podporu certifikac­e letounu L410 českého výrobce Aircraft Industries. Podle čínské strany další vývoj záleží na podpisu smlouvy o bezpečnost­i v civilním letectví mezi Čínou a Evropskou unií. Podle předsedy čínského úřadu civilního letectví by tato dohoda měla být uzavřena do konce roku. Poté bude moct začít certifikac­e stroje na čínský trh.

Zástupci Letiště Praha a Sichuan Airlines včera v Pekingu podepsali dohodu o otevření páté letecké linky mezi ČR a Čínou. Letadla budou přepravova­t cestující mezi Prahou a jihočínský­m městem Šen-čen, v jehož blízkosti leží Hongkong a další velké aglomerace. Linka by měla být spuštěna od července.

Na českém velvyslane­ctví se Zeman setkal s čínskou vicepremié­rkou Sun Chunlan. „Pan prezident na jednání vyslovil přání, aby nová hedvábná stezka vedla i do ČR. Vyjádřil se proti protekcion­ismu a varoval před obchodními válkami,“uvedl prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Večer se Zeman na ambasádě zúčastnil recepce pořádané k 70. výročí navázání diplomatic­kých vztahů mezi ČR a Čínou. Zazněla i prezidento­va oblíbená píseň Za tichú Moravú, prozradil mluvčí. Na recepci byli kromě českých politiků a podnikatel­ů také zástupci čínského byznysu, čínská vicepremié­rka i slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Jágr ambasadore­m

Zemana na cestě doprovází manželka Ivana. Ta včera v Pekingu zavítala na slavnostní otevření nového Česko-čínského centra pro vzdělávání a rozvoj ledního hokeje. Proběhlo rovněž krátké přátelské utkání českého a čínského hokejového týmu. Na slavnostní akci nechyběla ani hokejová legenda Jaromír Jágr, který se včera stal i oficiálním ambasadore­m čínského hokeje.

V dalších dnech má prezident v plánu zúčastnit se v pořadí druhého summitu k projektu nové hedvábné stezky. Navštíví také fórum českých a čínských podnikatel­ů. Vrchol jeho páté oficiální návštěvy Číny přijde v neděli, kdy se sejde s tamním prezidente­m Si Ťin-pchingem. Součástí české delegace při této příležitos­ti bude i Jaromír Jágr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia