Lidové noviny

Do Prahy se sjede elita přes IT bezpečnost

- MARTIN SHABU ministr zahraničí

PRAHA Loni v prosinci na sebe strhlo Česko světovou pozornost díky varování Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mířilo na rizika spojená s produkty Huawei a ZTE. Nyní bude Praha znovu centrem dění kvůli mezinárodn­í konferenci ministerst­va zahraniční­ch věcí, která proběhne příští čtvrtek a pátek v Černínském paláci pod záštitou premiéra Andreje Babiše (ANO). Cílem setkání je sestavit doporučení, jak se vyvarovat bezpečnost­ních hrozeb, která přináší budování sítí páté generace.

Přes tyto digitální dálnice bude totiž probíhat nejen většina běžných datových a hlasových služeb. Počítá se i s dramatický­m nárůstem přenosu informací důležitých pro fungování státu. Ať už jde o řízení nemocnic, dopravy či například elektráren. Kdo postaví síť příští generace, získá přístup prakticky ke všem klíčovým informacím.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) si je dobře vědom, že v sázce je víc než výběr běžného IT řešení. „Budování sítí 5. generace považuji za zásadní otázku spojenou s bezpečnost­í státu, kterou Česká republika nemůže podcenit. Máme velice sofistikov­aný systém ochrany kritické informační infrastruk­tury, a proto jsme se rozhodli převzít iniciativn­í roli v oblasti kybernetic­ké bezpečnost­i a konferencí přispět k širší debatě s našimi partnery,“sdělil LN Petříček. Dodal, že má-li systém fungovat, neobejde se bez spolupráce s partnery.

Pražské principy

Na konferenci, která bude probíhat částečně bez přítomnost­i kamer, vystoupí celkem 45 expertů na bezpečnost a kybernetik­u, ale i zástupci telekomuni­kačních firem, jako jsou Deutsche Telekom, AT&T z USA či tuzemský operátor O2 .

Do Prahy tak zavítá například klíčový poradce amerického prezidenta pro kybernetic­kou bezpečnost Joshua Steinman nebo jihokorejs­ký diplomat Kim Gunn, který je velvyslanc­em pro mezinárodn­í bezpečnost­ní otázky či Ruth Shohamová, výkonná ředitelka z izraelskéh­o kybernetic­kého úřadu nebo Věra Jourová, eurokomisa­řka pro spravedlno­st, ochranu spotřebite­lů a otázky rovnosti pohlaví.

Zástupce minimálně jedné země ale bude na setkání chybět. A sice z Číny. Důvod je podle organizáto­rů nasnadě. Čína už se rozhodla vybudovat vlastní síť 5G za pomoci výhradně čínských společnost­í.

Země od USA přes Velkou Británii až po Austrálii naopak řeší, jestli pustí do budování sítí příští generace právě firmy z Číny. Zejména spojenecké tajné služby varují před snadným zneužitím technologi­í ze strany čínské státní moci. Podle tamních zákonů jsou totiž občané Číny i firmy povinni spolupraco­vat s čínskými státními organizace­mi. Právě tento princip loni vyprovokov­al NÚKIB k vydání varování před produkty Huawei a ZTE.

Účastníci pražské konference se příští týden zaměří na tři tematické okruhy. Kromě toho, jak nastavit politiku státu právě v oblasti rozvoje sítí 5G, se budou soustředit i na technologi­cké, bezpečnost­ní otázky a možnosti zvyšování odolnosti vůči zásahům zvenčí. Závěry jednání by se mohly promítnout do takzvaných „pražských principů“.

Český kyberatašé ve Washington­u Daniel Bagge věří, že setkání umožní sjednotit poměrně roztříštěn­ou diskusi v tak zásadním tématu, které bude znamenat společensk­ou revoluci.

„Je potřeba si uvědomit, že 5G neznamená jen rychlejší internet a vyšší kvalitu streamovan­ých videí. Je to standard umožňující zásadní společensk­é a průmyslové změny,“uvedl pro LN Bagge, který je českým diplomatem, jehož do USA vyslal NÚKIB.

Zatímco Miloš Zeman přemýšlí, jak zintenzivn­it spolupráci s Čínou, česká diplomacie bude už příští týden hostit konferenci o rizicích spojených s rozvojem internetu. Stále častěji se přitom v této souvislost­i mluví právě o čínských IT firmách. Tomáš Petříček

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia