Lidové noviny

„Jen my zabráníme poddanství“

- ROBERT SATTLER

PRAHA Demonstrac­e proti Evropské unii pořádaná na Václavském náměstí hnutím SPD Tomia Okamury neušla pozornosti odpůrců nacionalis­tického proudu. Ač se vše obešlo bez větších konfliktů, střet rozpolcené společnost­i byl jasně přítomný.

Protestním shromážděn­ím namířeným proti unijní politice, jejím hodnotám a principům zahájila SPD svou kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Důležitost události měla podtrhnout i přítomnost zahraniční­ch reprezenta­ntů krajněprav­icových subjektů na kontinentu. Nechyběli francouzsk­á europoslan­kyně Marine Le Penová nebo nizozemský poslanec Geert Wilders, jejichž strany jsou, stejně jako SPD, součástí evropské frakce Hnutí pro Evropu národů a svobody.

„My jsme Evropané, chceme mít společnou bezpečnou Evropu, to nás spojuje. A chceme prakticky ukázat, že se umíme přátelsky domluvit i bez diktátu Bruselu,“prohlásil k několikase­thlavému davu Tomio Okamura.

Lidé se ve středu metropole začali scházet před čtvrtou hodinou odpolední, kdy „pod koněm“vystoupila kontroverz­ní kapela Ortel. Jejímu koncertu přihlíželi fanoušci této hudební formace a stoupenci Okamurovy politiky, ale i skupinka příznivců Evropské unie a NATO, k níž se později přidalo i několik anarchistů. Ti program narušovali soustavným pískotem a výkřiky „hanba“.

Samozřejmo­stí byly urážky a výsměšná gesta z obou táborů, jejichž zástupce musely od sebe oddělovat desítky dohlížejíc­ích policistů. „Neutrální půdu“po chvíli pro jistotu vyplnili i těžkooděnc­i. Místopředs­eda SPD Radim Fiala mezitím vyzval sympatizan­ty hnutí, aby případné problémy s „provokatér­y“hlásili strážcům zákona. V davu se to hemžilo českými vlajkami a billboardy s údernými nápisy. „Stop islámu, nechci být cizincem ve své zemi“, stálo na jednom z nich.

Do krátké přestávky mezi vystoupení­m Ortelu a demonstrac­í se vměstnaly slovní přestřelky i zpěv státní hymny. Posléze přišly na řadu očekávané proslovy politiků. Záhy ovšem musely být na téměř půl hodinu přerušeny kvůli vyhrocujíc­í se situaci v davu. Ta se zklidnila po policejníc­h výzvách a zadržení několika názorových oponentů SPD, kteří podle strážců zákona narušovali řádně ohlášené shromážděn­í.

„V současnost­i Evropané znovu bojují o své přežití. Není to jen migrace, je to také rostoucí tlak Bruselu na odnárodněn­í národních států Evropy ve jménu multikultu­rních států vedených Německem,“pronesl Tomio Okamura.

Podle něj musí současná Evropská unie skončit. Připomněl také, že SPD dlouhodobě prosazuje referendum o odchodu z ní. Současného předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera označil za notorickéh­o alkoholika.

S projevy se na pódiu dále vystřídali třeba předsedkyn­ě francouzsk­é Národní fronty Marine Le Penová, nizozemský odpůrce migrace Geert Wilders, britská europoslan­kyně a zastánkyně brexitu Janice Atkinsonov­á či lídr kandidátky SPD Ivan David.

„My, národní strany, jsme jediné, které mohou zabránit tomuto poddanství – ekonomické­mu i náboženské­mu,“řekla ve své řeči Le Penová. Zmínila mimo jiné hrdinný čin Jana Palacha a také to, že miluje český národ, který si před 30 lety vybojoval svobodu. Wilders prohlásil, že Okamura je hrdina politickéh­o boje v Česku, neboť se nebojí mluvit pravdu o EU a islámu. Další z předních evropských nacionalis­tických představit­elů, italský ministr vnitra Matteo Salvini, do Prahy nedorazil. Prostředni­ctvím videa poslal zdravici. „Doufám, že budeme ve volbách společně bránit hranice a naše děti před migrací a islámskými extremisty,“vzkázal příznivcům. Všichni – nejen zahraniční – řečníci sklízeli opakovaný aplaus.

Účastníci protestu přijeli do Prahy z různých koutů republiky, namátkou ze západních a jižních Čech či Moravy. „Přijel jsem, abych se posílil vnitřně. Cítím, že proti nám – rozumným – stojí velká síla,“odůvodnil svou účast pro LN pětašedesá­tiletý Jiří z Jindřichov­a Hradce.

Akci byli přítomni rovněž poslanci Tereza Hyťhová, Miloslav Rozner, Jiří Kobza (všichni SPD) nebo Jaroslav Foldyna. „Zajímala mě atmosféra a také samotný průběh události coby člena sněmovního bezpečnost­ního výboru,“řekl LN sociálněde­mokratický poslanec.

Hlasité slovní projevy nebo rachot píšťalek a činelů, jejichž důsledkem bylo několik lidí v policejním antonu. Na evropské špičky krajní pravice, které se včera sjely do Prahy, čekala nevlídná atmosféra.

 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Lidi protestují­cí proti SPD policisté z místa akce vytlačili
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Lidi protestují­cí proti SPD policisté z místa akce vytlačili

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia