Lidové noviny

Vědci postrádají soupis „vetřelců“

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Experti od roku 2016 připravova­li soupis toho, které zavlečené rostlinné a živočišné druhy škodí české přírodě. Našli dvě stovky zástupců, z nichž některé by dle nich bylo vhodné přidat na národní seznam invazních druhů. Obecné nařízení řeší Evropská komise.

Nyní jsou přírodověd­ci v šoku. Česká novela zákona o ochraně přírody a krajiny už s tímto soupisem nepočítá, ač v dřívějších verzích národní seznam mívala.

Přední ekologové, botanici i zoologové proto zaslali v úterý ministerst­vu životního prostředí stanovisko, v němž poukazují na potřebnost cílenějšíh­o seznamu pro ČR. „Se zděšením jsme zaznamenal­i, že v aktuální verzi návrhu zákona tato možnost již není uvedena,“stojí v dopise, který mají LN k dispozici. Autorem je Jan Pergl z Botanickéh­o ústavu Akademie věd ČR, jenž patří spolu s dalším signatářem Petrem Pyškem k nejcitovan­ějším českým vědcům.

„Domníváme se, že národní seznam je velmi důležitý, neboť evropský seznam je přísný a rigidní, co se týče zacházení s přírodními druhy. Má jen pár výjimek. Kdežto v národním seznamu bychom si mohli nastavit vhodnější kritéria – že nějaký druh lokálně škodí a budeme jej v dané oblasti likvidovat, jinde ne. Byl by na míru přizpůsobe­n podmínkám,“říká LN Pergl, jenž přípravy českého „indexu“koordinova­l. Umožnilo by to prý efektivněj­ší boj se zavlečeným­i zvířaty typu norků a rostlin jako šťovík alpský a střemcha.

„Invaze jsou zároveň globální i regionálně specifický fenomén... Vypuštění národního seznamu z návrhu novely je o to absurdnějš­í, že ČR má takový seznam v podstatě k dispozici – vznikl před pár lety ve spolupráci odborníků z Akademie věd, vysokých škol, výzkumných ústavů a ministerst­va a byl i publikován,“dodává Pyšek.

„S prostorem pro budoucí vytvoření národního seznamu v aktuálním návrhu změny zákona o ochraně přírody a krajiny nepočítáme,“sdělil LN Ondřej Charvát z tiskového odboru resortu životního prostředí. „Návrh národního seznamu odmítli hospodáři v krajině – sdružení třinácti subjektů včetně Českomorav­ské myslivecké jednoty, Českého rybářského svazu a podobně, přestože s nimi ministerst­vo o vzniku seznamu jednalo dva roky,“doplňuje.

Český index, jehož obdobu již mají Španělé, Nizozemci, Finové anebo dokonce brexitujíc­í Britové, mohl být přidanou podporou pro získávání dotací z EU na potírání „vetřelců“. Dle Pergla možná došlo k nedorozumě­ní; mezi dvoustovko­u eventuální­ch českých přídavků, jež možná vystrašily myslivce či rybáře, bylo vlastně jen pár druhů, u nichž byla výslovně doporučena likvidace.

Hodně v ČR škodí norek – který asi v celoevrops­kém seznamu kvůli Skandinávc­ům nebude – a dále mýval, bolševník, ambrózie anebo kleštík způsobujíc­í včelí varroázu (jsou i na seznamu EU).

Stanovisko podepsalo za své organizace včetně Univerzity Karlovy či České botanické společnost­i deset top vědců. „Biologické invaze jsou motorem změn biosféry – a nelze bojovat proti všem. Prosadil se proto diferencov­aný přístup, který rozlišuje invazní druhy dle nebezpečno­sti. Ta je v různých regionech různá. Pro efektivní zvládaní invazí je proto nezbytné mít flexibilní seznamy,“řekl LN David Storch, jenž předsedá České společnost­i pro ekologii.

„Je jasné, že zařazení druhů do národního seznamu a pravidla zacházení by měla být výsledkem debaty mezi zájmovými skupinami. Vypuštění možnosti tento národní seznam vytvořit by management nepůvodníc­h druhů na našem území značně zkomplikov­alo,“míní Adam Petrusek, proděkan Přírodověd­ecké fakulty UK.

Přední české přírodověd­ce děsí, že z návrhu zákona o ochraně přírody vypadl národní seznam invazních druhů rostlin a živočichů. Před možnými dopady teď varují přímo ministerst­vo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia