Lidové noviny

Převrat v Praze 4 smetl vlastního eurokandid­áta

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Vedení čtvrté pražské části zažilo ve středu odpoledne personální hurikán. Během svého druhého funkčního období byl sesazen starosta Petr Štěpánek (Zelení), který vedl koalici s Piráty, STAN a KDU-ČSL. Převrat na radnici za pomoci radního za lidovce Josefa Svobody naplánoval­a opozice ve složení ANO, ODS a TOP 09. Pikantní na tom je především skutečnost, že Štěpánek figuruje na pátém místě eurokandid­átky složené převážně ze straníků TOP 09 a STAN.

Rošáda ve vedení největšího pražského samosprávn­ého celku se odehrála náhle, podle informací serveru Lidovky.cz se převrat „upekl“do finální podoby teprve okolo středečníh­o poledne. Odvolání prošlo nejtěsnějš­í většinou 23 hlasů ze 45 možných, spolu se starostou se poroučeli až na lidovce Svobodu i všichni ostatní členové rady. Prahu 4 nyní povede dosavadní zastupitel­ka Irena Michalcová z ANO. TOP 09 připadl post místostaro­sty a radního.

Štěpánek je pětkou uskupení „Spojenci pro Evropu“na kandidátní listině do Evropského parlamentu, ve kterém se sešli TOP 09, STAN, Zelení i LES. Sám Štěpánek ale LN řekl, že striktně odlišuje komunální politiku a evropské volby. „Když si v politice berete věci osobně, moc dlouho tam nevydržíte. Teď kandiduji do Evropského parlamentu za nejevropšt­ější uskupení a to nás spojuje,“řekl Štěpánek.

Se stejným stoickým klidem už ale zprávu o konci Štěpánka nevzalo vedení pražské TOP 09. „S postupem kolegů z Prahy 4 nesouhlasí­m, stejně to vidí i pražský krajský výbor naší strany. Budeme to nadále řešit,“řekl LN Pospíšil s tím, že je s předsedou Zelených v kontaktu.

Odmítl ale jakékoliv následky pro společnou evropskou kandidatur­u. „Náš společný projekt to nijak neohrožuje. Budeme to ale dále řešit, nestrkáme hlavu do písku,“uvedl Pospíšil s tím, že topka působila v Praze 4 vůči koalici jako opozice už od jejího začátku, nejedná se proto prý o zradu. Podraz prý spáchal především nynější místostaro­sta z KDU-ČSL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia