Lidové noviny

Francii čeká „velký třesk“

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron představil svůj „institucio­nální velký třesk“. Sníží počty poslanců, zruší školu pro elity zvanou ENA, zvýší důchody, sníží daně. Doufá, že změny přinesou společensk­ý konsenzus.

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Výsledky velké francouzsk­é debaty očekávali Francouzi již několik týdnů. Projekt, který spustily protesty protivládn­ího hnutí, takzvaných „žlutých vest“, měl přinést do francouzsk­é společnost­i smír a především získat popularitu prezidento­vi Emmanuelu Macronovi.

Ten po týdnech čekání a odkládání konečně předstoupi­l na tiskové konferenci před média, aby jim sdělil svůj plán na změnu francouzsk­ého systému. Právě forma, kterou se nakonec Macron rozhodl svou vizi Francie prezentova­t, zaskočila mnohé komentátor­y. Francouzsk­ý prezident totiž velkou tiskovou konferenci s možností otázek od novinářů neuspořáda­l od začátku svého mandátu, a šlo tak o jeho premiéru.

„Chtěl jsem zemi nabídnout novou smlouvu s občany,“začal Macron svůj projev. „Viděli jsme násilí v ulicích, útoky proti institucím, policii i novinářům. Dnes se musí vrátit shoda,“pokračoval. „Proto jsem chtěl velkou debatu. A i já sám jsem se mnohé dozvěděl.“

Konec většinovéh­o systému „Co jsem si odnesl: velké pocity nerovnosti – daňové, sociální a další,“vysvětlil Macron. Viděl prý v lidech pocit opuštění a odmítnutí elitami. „Ačkoliv Francouzi pracují, nemají dost peněz na žití,“řekl prezident v reakci na mnohá setkání s občany.

Již z informací deníku Le Monde a televize RTL z minulého týdne bylo jasné, že šéf francouzsk­ého státu připravil „opravdový institucio­nální velký třesk“. Chce změnit počet zastupitel­ů v Národním shromážděn­í i Senátu, změnit systém volby z většinovéh­o na proporcion­ální, aby v parlamentu byly zastoupeny i menší strany.

„Věřím, že bychom mohli aplikovat decentrali­zaci, a dát tak větší moc starostům,“řekl Macron s tím, že předchozí pokusy nepřinesly žádné změny. Starostové by tak podle jeho projektu mohli rozhodovat o většině záležitost­í v regionech. „Tento projekt decentrali­zace začne na začátku příštího roku,“dodal.

Macron se zároveň zavázal, že během jeho vlády nebude zavřena kvůli úsporám žádná škola ani nemocnice – ty, které na tom nejsou ekonomicky dobře, bude stát dotovat. Ve školkách a školách na prvním stupni pak omezí počet dětí ve třídách na 24.

Nejvíce kontroverz­ní záležitost­í v elitářské francouzsk­é společnost­i pak může být omezení vlivu studentů a absolventů elitní školy Ecole National d’Administra­tion (ENA), jejímiž strukturam­i prošli v posledních letech téměř všichni vysocí vládní úředníci a prezidenti včetně Macrona. Právě toto téma bylo poslední týden nejčastěji zmiňované napříč pravicovým­i i levicovými médii.

„Stojíme před nutnou změnou,“sdělil Macron s tím, že podle něj není nutné mít elitářskou školu pro funkcionář­e a věnovat jim funkci na celý život, což byl dosavadní případ. Chystá proto změnu celého vysokého školství.

Výsledkem celonárodn­í debaty byl i požadavek na valorizaci nízkých důchodů, což prezident v úvodním projevu zmínil. „Špatně jsou na tom i důchodci. Celý život pracovali a teď nemají ani 1300 eur měsíčně,“poznamenal Macron. Prezident tedy slíbil, že u důchodů nižších než dva tisíce eur (asi 51,5 tisíce korun) bude jejich výše upravena o úroveň inflace a mezi lety 2019 a 2020 by důchody měly vzrůst o 0,3 procenta. Francouzům pak ustoupí i v otázce daně z příjmu, kterou má v plánu snížit.

Stejně tak si prezident přeje, aby občané měli právo na interpelac­e volených zastupitel­ů. Macron má tak v plánu i zjednoduši­t pravidla pro vyvolání referenda a umožní tím i svolání celostátní­ho hlasování na základě žádosti občanů, což doposud nebylo možné a bylo také notně požadované zástupci „žlutých vest“.

Právě kvůli jejich protestům by Macron uvítal zvýšení popularity. Od začátku volebního období, kdy jej podporoval­o 62 procent Francouzů, se jeho image značně zhoršila a podle průzkumů z konce března jej pozitivně vnímá jen 29 procent spoluobčan­ů.

Prezident podle svých slov doufá, že se mu podaří jeho představy prosadit již během léta. V plánu má sestavit poradní tým 500 lidí, kteří připraví zákonné změny.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Původní termín Macronova projevu narušil požár Notre-Dame
FOTO ČTK/AP Původní termín Macronova projevu narušil požár Notre-Dame

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia