Lidové noviny

Vyšetřovat se bude i v Olomouci

-

OLOMOUC/PRAHA Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení nejen na bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta, ale i na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Trestní oznámení se týká prověření nákupu předražený­ch pozemků v minulosti. Zatloukal vedl muzeum 23 let, včera odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoli nezákonnéh­o. Soukup řekl, že se budou bránit právní cestou.

„Byla podána dvě trestní oznámení na Jiřího Fajta, a to na Městské státní zastupitel­ství v Praze, a ten samý den jedno trestní oznámení na Michala Soukupa a Pavla Zatloukala na Krajské státní zastupitel­ství v Ostravě,“uvedla mluvčí ministerst­va kultury Martha Häckl.

Trestní oznámení podané na oba bývalé ředitele souvisí s přípravou stavby Středoevro­pského fóra v Olomouci (SEFO), které se chystá již více než deset let. Na projekt vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Jde především o nákup pozemků pro tuto stavbu. „Bývalý ředitel Muzea umění Olomouc pan Soukup dokonce v březnu tohoto roku vyzval ministerst­vo kultury, už poněkoliká­té, aby znovu podpořilo nákup dalšího zhruba o tři miliony korun předražené­ho pozemku,“uvedla mluvčí ministerst­va. Předmětem vyšetřován­í podle ní také bude, jak mohlo muzeum žádat o evropskou dotaci na projekt SEFO, když v té době nemělo vykoupené tři další parcely, na kterých se mělo stavět.

Odvolaný ředitel Soukup, který vedl muzeum od dubna 2013, pochybení již dříve odmítl. Jeho předchůdce Zatloukal, který vedl muzeum v letech 1990 až 2013 a výrazně se zasloužil o vybudování Arcidiecéz­ního muzea v Olomouci, s trestním oznámením dosud nebyl seznámen. Popřel, že by za jeho éry bylo něco v nesouladu se zákonem. „To je naprostý nesmysl, ani nemohlo být nic porušeno. Vše procházelo schvalovac­ím řízením ministerst­va financí a ministerst­va kultury,“dodal historik umění Zatloukal. Ministr řízením Muzea umění pověřil do výběrového řízení dosavadníh­o Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala, syna Pavla Zatloukala. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia