Lidové noviny

Pistolníci vpřed

Agrese policistů má podporu plzeňského soudu

- Martin Zvěřina

Násilnické scény z amerických filmů asi mají být napříště zcela vážně součástí instruktáž­í pro naši policii. Že je to nesmyslné tvrzení? Ale kdeže. Okresní soud Plzeň-město včera rozhodl, že ozbrojený policista Vladimír Slavotínek se nedopustil zneužití pravomoci úřední osoby.

Obžalobě se nepodařilo přesvědčit soud, policii zjevně velmi nakloněný, o tom, že policista, který zastavil policejním mercedesem v civilním provedení jiné auto a s pistolí v ruce z něj s kolegou vyskočil, aby si to s řidičem vyřídili, by se dopustil něčeho trestného. Podle soudu obžaloba policistov­i nedokázala, že by řidiče praštil do obličeje, vyrazil mu telefon z ruky a pomocí chvatu se ho pokoušel vytáhnout z auta. Pro soudkyni Bočkovou byl napadený civilista nevěrohodn­ý, zatímco ozbrojený psychicky labilní muž s policejním průkazem se dopustil pouhé nezdvořilo­sti. Případ nevyrovnan­ého agresora, který je údajným elitním policistou, si tak podle paní soudkyně zaslouží jen kázeňské „řešení“. Předpoklád­ejme, že si policista Slavotínek se svým nadřízeným zapláčou nad „kampaní“médií a drzými civilisty a trest tomu bude odpovídat, pan policista přijde o pár kaček. Ještě že rozsudek není pravomocný a celé to může dopadnout jinak.

Co z tohoto případu vyplývá pro občany? Atmosféra je taková, že poptávka po policajtec­h mlátičkách je obrovská a soud je ochotně chrání. Občan má na svou obranu jen a pouze videozázna­m, protože se policisté vzájemně podpoří a soud jim ochotně uvěří. Z toho, co říká soudkyně, mimochodem vyplývá, že kdyby pistolník nemluvil jako dlaždič, ale jako kultivovan­á osoba, pak by byl patrně zralý na pochvalu před nastoupeno­u jednotkou.

Plzeňský případ je ukázkovým selháním policistů, kteří jakoby neabsolvov­ali ani elementárn­í výcvik a neprošli žádnými psychotest­y. V případě, že nenásleduj­e adekvátní trest, veřejnost to vyhodnotí po svém a policie i soudy pozbývají důvěry. Což je civilizačn­í regres.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia