Lidové noviny

Benešová pod drobnohled­em

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Pozdvižení části politické a mediální scény, které vyvolalo rozhodnutí premiéra Andreje Babiše jmenovat ministryní spravedlno­sti Marii Benešovou, se dá pochopit, protože politické strany o tento klíčový resort vedou heroický boj v podstatě od změny režimu v roce 1989. Za kulisami těchto bitev stojí většinou mocenské zájmy finančních a podnikatel­ských skupin, které tu či onu stranu s kořeny v 90. letech, kdy se u nás hlavně v oblasti privatizac­e kalila ocel, otevřeně či skrytě platí. K ovládnutí justice však „umět“ministra spravedlno­sti nestačí, je k tomu zapotřebí být i co nejblíže prezidento­vi republiky, jenž kromě pravomoci vyhlášení amnestie jmenuje soudce do nejvyšších pozic.

Proti jmenování Benešové se dnes nejhlasitě­ji staví a vystupují zástupci politickýc­h stran, které svými rozhodnutí­mi z minulých let v několika vlnách vytvořily nové skupiny miliardářů, jejichž moc za posledních 20 či 25 let nevídaným způsobem vzrostla. A nejen to. Vytvořily zhoubný systém, který nazval justiční mafií kdo? No Benešová! Dovolila si hodně. Přitom jako bývalá nejvyšší státní zástupkyně (1999–2005) asi dobře věděla, o čem hovoří. Pojmenoval­a dlouhotrva­jící neutěšenou situaci v české justici tím správným pojmem, což se nikdo předtím ani potom udělat neodvážil. Není divu, že síly, které v této kauze stály na druhé straně, Benešové nikdy neodpustí. Stejně

jí neodpustí strůjci ostudné policejní reorganiza­ce z roku 2016, která měla zejména za cíl zlikvidova­t politiky a byznysmeny neovlivnit­elný útvar plukovníka Roberta Šlachty. Benešová totiž patřila mezi nejtvrdší kritiky tohoto kroku.

Proti zájmům zmíněných finančních skupin však stojí víra obyčejných voličů, které ze všech problémů společnost­i nejvíce dokáže naštvat nespravedl­nost, proto by mohli sázku na Benešovou uvítat. Ale i jim může vadit načasování výměny ministra, což vzhledem k vývoji kauzy Čapí hnízdo premiéra Babiše bylo více než tragické a což na Benešovou samozřejmě vrhá stín. Pochybnost­i vznikají i proto, že Benešová je poradkyní prezidenta Miloše Zemana, jehož nejbližší úředníci se snažili ovlivnit vysoce postavené soudce. Bude tedy nová ministryně odezírat z úst prezidenta? Ať každý věří, čemu chce, jenže například Hana Marvanová, jejíž morální integritu a hluboké znalosti o poměrech v české justici snad nikdo nezpochybň­uje, si myslí, že Benešová je odvážná, a nemá obavu, že bude podléhat Zemanovi a jeho okolí.

Benešová je navíc známá tím, že s prezidente­m v mnohém nesouhlasí a na rozdíl od jiných se to nebojí říct. Jako krásný příklad lze zmínit kauzu Jany Nagyové, zatímco i mnozí z nejzarytěj­ších Zemanových kritiků sdílí jeho přesvědčen­í, že „šlo přece jen o kabelky“, Benešová jednoznačn­ě podporuje názor Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci. I v kauze H-System jí nebránilo dlouholeté přátelství se Zemanem, aby tvrdě žádala vyšetřován­í případu, kde figurovali i lidé silně propojeni s prezidente­m.

Benešové se však vytýkají i kauzy, kde nehrála pozitivní roli. Například její přátelství s kontroverz­ním podnikatel­em Markem Vítem, to, že jako advokátka obhajovala v trestním řízení bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou z ČSSD, či její roli v případu, kdy s dalšími poslanci napříč politickým spektrem prosazoval­a možnost vyvinění se právnické osoby z trestněprá­vní odpovědnos­ti. Coby ministryně spravedlno­sti zasáhla do trestního řízení miliardáře Pavla Tykače. A byla také v čele státního zastupitel­ství, když v roce 2004 vláda prodala OKD…

Příležitos­tí obhájit svoji angažovano­st v těchto kauzách bude mít Benešová v rozhovorec­h či na tiskových konferencí­ch dost. Bezesporu bude nejostřeji sledovaným členem Babišovy vlády, každý její plán či rozhodnutí budou hodnoceny velice kriticky nejen ze strany politiků a médií, ale i všemi účastníky v oblasti justice. Je to správně, škoda jen, že se to nedělalo tak důsledně v minulosti.

Marie Benešová je známá tím, že s prezidente­m v mnohém nesouhlasí a na rozdíl od jiných se to nebojí říct

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia