Lidové noviny

Británie pouští technologi­e Huawei na svůj trh

-

Britská vláda souhlasí s tím, že technologi­e firmy Huawei se mohou účastnit budování 5G sítí pro tamější telekomuni­kační firmy, a to navzdory americkému tlaku na spojence, aby byl čínský obr z budování těchto zakázek vyloučen. Britská vláda ale souhlasila s tím, že čínská firma může budovat pouze tu část sítí, která netvoří jejich jádro.

Austrálie se rozhodla své americké spojence poslechnou­t a Číňany do svých 5G sítí nevpustí. Podobně se zachoval Nový Zéland. V Evropě zaujalo jednoznačn­ý postoj Polsko, česká vláda zatím zakázala ministerst­vům nakupovat telefony této značky. Německý telekomuni­kační regulátor ale pravil, že není žádný důvod zakazovat Huawei, přestože Amerika dala Berlínu jasně najevo, že nebude s Německem sdílet některé důležité zpravodajs­ké informace, pokud Berlín Huawei na své hřiště vpustí.

Proč je nové rozhodnutí britské vlády

tak důležité? Spojené království představuj­e jeden z nejdůležit­ějších trhů pro čínskou firmu. Nedaleko Oxfordu sídlí laboratoře Huawei, kde jsou pod dohledem britské vlády testovány čínské produkty z pohledu toho, zda jsou bezpečné a mohou být vpuštěny na britský trh. Donedávna britská vláda kritizoval­a firmu Huawei za opakované nedostatky v bezpečnost­i produktů a technologi­í. Nové rozhodnutí tedy naznačuje, že společnost nedostatky napravila, i když zatím není vpuštěna do jádra sítí, jako jsou datová centra.

Zadruhé, zatímco Německo si s Trumpovou Amerikou dělá vzájemně naschvály (kromě firmy Huawei jde o plynovod Nord Stream 2, neplnění slíbených výdajů na obranu a další), Británie bývá považována za největšího a nejspolehl­ivějšího amerického spojence v Evropě. Pokud USA nebudou kvůli firmě Huawei sdílet top zpravodajs­ké informace s Německem, budou je sdílet s Brity?

Samozřejmě existují aliance jako NATO, ale v zásadě se ví, že nejdůležit­ější zpravodajs­ké informace se sdílejí v rámci takzvaného systému pěti očí (Five Eyes) mezi USA, Británií, Kanadou, Austrálií a Novým Zélandem. Právě tyto státy mají nejužší a tradiční zpravodajs­kou spolupráci.

Zatřetí, samozřejmě že jde o důsledky brexitu. I když do Británie přijede v červnu Donald Trump, chce si Londýn budovat po odchodu z EU vztahy se všemi velkými hráči.

Zastánci Huawei argumentuj­í tím, že jejich technologi­e je nejlepší, že nebyl prezentová­n žádný důkaz, že něčemu a někomu škodí, a že pokud chtějí Američané odstranit z trhu lídra, poškodí v důsledku zákazníky, jimž tak budou odepřeny skvělé technologi­cké výdobytky za výbornou cenu. Firmě Huawei se navzdory americkému tlaku velice dobře daří: jen za první čtvrtletí narostl její obrat o 39 procent na 27 miliard dolarů a uzavřela 40 kontraktů na budování sítí 5G po celém světě.

Analytici navíc upozorňují, že čínská vláda v poslední době ořezává megalomans­ké infrastruk­turní části projektu zvaného Pás a stezka, kde je příliš korupce, úvěrů a ekologický­ch dopadů, a soustředí se právě na získání světové dominance skrze telekomuni­kace a umělou inteligenc­i.

Závěr Monitoru JM je, že západní vlády by měly přenést rezistenci vůči čínským technologi­ím z technokrat­ického světa do otevřené politické arény. Tady přece nejde ani o technické detaily, ani o ekonometri­cké měření míry konkurence na trhu, ovšem ani o finesy tajných služeb. Jde přece o to, že Čína je totalitní stát s imperiální ambicí. A vůbec nejdůležit­ější je, že Čína svoje telekomuni­kační technologi­e využívá ke sledování a kategoriza­ci vlastních občanů a dokumentac­i jejich aktivit.

Nejlepší by bylo vrátit se ke „staromódní­mu“důrazu na lidská práva. Začněte doma dodržovat lidská práva a demokratic­ké principy, a teprve pak můžeme nakupovat vaše technologi­e. A Evropská unie má Číně vzkázat, že pokud chce vyvážet do EU technologi­e, musí převzít ochranu soukromí a osobních dat podle vzoru a standardu evropského GDPR. Pak nebude třeba zkoumat v laboratoří­ch, jestli mají čínské technologi­e nějaká vychytaná zadní vrátka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia