Lidové noviny

Brusel brzdí mobilní revoluci

- ROMAN ŠITNER

Hlavní město Belgie mělo být jednou z prvních metropolí, kde se zavedou mobilní sítě páté generace. Záměr ale narazil na tamní limity. V Česku podobné problémy nehrozí.

BRUSEL Vedení Bruselu tento měsíc zastavilo pilotní projekt na stavbu mobilní sítě s technologi­í 5G. Město narazilo na své přísné limity pro rádiové sítě. Ukázalo se, že pokud se vybudují další mobilní sítě na nových frekvencíc­h, celková míra záření překročí přísné normy.

Technická analýza, kterou si zadala belgická i bruselská vláda, loni dospěla k závěru, že bez uvolnění limitů žádná další služba nemůže být spuštěna.

Občané nejsou morčata Ministryně životního prostředí bruselské vlády Céline Fremaultov­á (obdoba radního pro životní prostředí v Praze – pozn. red.) řekla na začátku dubna na tiskové konferenci, že je třeba limity dodržet. „Bruselané nejsou morčata, jejichž zdraví mohu kvůli zisku prodat,“prohlásila s tím, že nebude kvůli nové mobilní technologi­i dělat výjimky.

Znovu se rozjela vleklá debata o možných vlivech záření na zdraví. Fremaultov­á ukončila půlroční debatu o tom, zda limity neposunout vzhůru. Nejde ale o to, že by sítě 5G vykazovaly velké záření.

Brusel si stanovil extrémně přísné limity a mobilní operátoři spolu s televizním, rádiovým a dalším vysíláním se do nich vejdou jen těsně. Tyto limity byly v některých ohledech dokonce 200krát nižší, než je doporučení Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) nebo Evropského parlamentu.

To se ukázalo jako problém už při budování sítí čtvrté generace, tedy 4G. V roce 2014 Brusel své limity i přes protesty části politiků a aktivistů posunul vzhůru. I nově jsou ale nejpřísněj­ší v Evropě, výrazně tvrdší než ve zbytku Belgie a mnohonásob­ně nižší proti dalším zemím, včetně Česka, které přebírají doporučení WHO.

Síť 5G zvýší míru záření v okolí i proto, že ji podle odhadů budou obyvatelé používat mnohem více než stávající datové služby a také k ní připojí více zařízení. Objem dat přenesenýc­h vzduchem tedy výrazně vzroste.

Zatím není jasné, jak se se situací Brusel vypořádá. Na technologi­i 5G v současnost­i spoléhá celý svět jako na možnost, jak výrazně zlepšit nabídku mobilního internetu.

České limity mají rezervu

V Česku by žádný takový problém nastat neměl. Země přebírá limity navrhované Světovou zdravotnic­kou organizací a k limitům se stávající záření ani zdaleka nepřibližu­je a i plánované sítě 5G se do norem s rezervou vejdou.

V Česku se počítá s tím, že se budou v druhé polovině letošního roku dražit frekvence. Pak by mohli operátoři začít budovat sítě. Na trhu ale zatím nejsou potřebné telefony. K většímu rozšíření této technologi­e tak dojde pravděpodo­bně až po roce 2020.

Podle Českého telekomuni­kačního úřadu by se dokonce situace mohla zlepšit. Vysílače 5G převezmou frekvence, na kterých nyní běží televizní signál. Vysílače přitom pracují s o několik řádů vyšším výkonem než antény mobilních operátorů.

„Desítky let zde bylo na stejných frekvencíc­h televizní vysílání s výkonem v desítkách kilowattů. Žádné normy to neporušova­lo. Vysílače 5G sítí mají výkony v řádech jednotek wattů. A také normy neporušují,“vysvětluje mluvčí úřadu Martin Drtina.

Obavám ze sítí 5G se diví i mobilní operátoři. „Vliv mobilních telefonů a vysílačů na zdraví je fyzikálně zcela nezávislý na typu služby, která je provozován­a – ať už jde o 2G, 3G, 4G a nyní nově 5G sítě. Směrodatný je pouze vyzařovaný výkon a pro 5G platí stejné limity jako pro dosavadní technologi­e. Není tedy možné prezentova­t 5G jako novou hrozbu,“popisuje mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. Ten upozorňuje i na to, že WHO své limity, které ve výsledku přebírá i Česko, pravidelně reviduje na základě nových studií a jejich výsledků.

Ve světě existuje poměrně početná skupina kritiků sítě 5G, kteří poukazují na možné zdravotní dopady. Ti berou bruselskou stopku této technologi­i jako důkaz, že je s těmito frekvencem­i opravdu problém.

Argumenty, které prezentují zastánci a kritici technologi­e, si ale mnohdy odporují. Spory se vedou také o to, zda je možné všechny dopady všudypříto­mného rádiového smogu měřit. Debaty ale komplikuje fakt, že sítě 5G zatím nikde reálně nefungují a chybí obsáhlejší dlouhodobé studie dopadů rádiového záření.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Atomium, symbol technologi­ckého pokroku a Bruselu jako města inovací. Tentokrát ale naráží na vlastní limity.
FOTO PROFIMEDIA Atomium, symbol technologi­ckého pokroku a Bruselu jako města inovací. Tentokrát ale naráží na vlastní limity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia