Lidové noviny

Královský výprodej Rothschild­ů

-

LONDÝN Vzácná umělecká díla, přepychový historický nábytek a další artefakty, jež kdysi zdobily paláce evropských panovníků, ale nakonec skončily ve sbírkách neméně vlivného rodinného klanu Rothschild­ů, jsou na prodej. Dražba více než pěti desítek položek v ceně odhadované na nejméně deset milionů liber (bezmála 300 milionů korun) se koná 4. června, oznámila přední aukční síň Christie’s v Londýně.

„Na Rothschild­ech je cosi mytického a to se pojí se vším, co kdy vlastnili,“řekl newyorský interiérov­ý designér Robert Couturier agentuře Bloomberg. „Vytvořili si své vlastní univerzum vkusu a elegance, jistou nenucenost v luxusu, které dosáhlo jen pár dalších rodin,“dodal na adresu dynastie židovských finančníků původem z Německa.

Hlavním lákadlem chystané dražby je dvojice kabinetníc­h skříněk původně vlastněnýc­h španělským králem Filipem V. z rodu Bourbonů, jehož otcem byl francouzsk­ý princ Ludvík Velký Dauphin, syn Ludvíka XIV., krále slunce. Hodnota páru zlacených a lakovaných dřevěných skvostů vykládanýc­h želvovinou, mosazí i cínem se pohybuje mezi 1,5 a 2,5 milionu liber (zhruba 45 až 75 milionů korun). Zájem ovšem nejspíš bude i o mahagonový psací stůl po Marii Antoinettě (může prý vynést v přepočtu až 30 milionů korun), plátno Dans les bles francouzsk­ého malíře pozdního rokoka Jeana-Honorého Fragonarda (asi 21 až 30 milionů korun) loňského roku. Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného, kterou loni schválila vláda. či skříňku z benátského křišťálu a zlaceného bronzu, do nichž přední italské rodiny v 16. a 17. století ukládaly křestní roucha svých dětí poté, co jim požehnal sám papež (až 4,5 milionu korun).

„Jsou to skvělé královské objekty, které zároveň vyprávějí důležitý příběh o naší evropské historii,“vychvaluje své zboží Charles Cator, náměstek předsedy správní

rady Christie’s. val

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia