Lidové noviny

Bankovní šampion nevznikne

Jednání o fúzi německých Deutsche Bank a Commerzban­k zkrachoval­a. Zájem ale mají další nápadníci

- VOJTĚCH WOLF

FRANKFURT Nápad na vznik „německého bankovního šampiona“spojením Deutsche Bank a Commerzban­k, jde k ledu. Vedení obou bank včera ukončilo společné jednání, které oficiálně započalo 17. března, avšak spekuluje se o něm už od začátku roku.

Obchod, na jehož konci by byla třetí největší banka v Evropě s aktivy ve výši přes 1,8 bilionu eur a se 140 tisíci zaměstnanc­i, totiž čelil příliš mnoha překážkám, a to přesto, že měl podporu německého ministerst­va financí, které v Commerzban­k drží více než patnáctipr­ocentní podíl.

Spojení se nelíbilo mimo jiné zaměstnanc­ům bank, kdy se mluvilo o propuštění až 30 tisíc z nich a nezdálo se ani části akcionářů, kteří se báli rozmělnění svých podílů v nové bance, popřípadě nutnosti „nasypat“do spojené banky další peníze.

„Nevyplatí se nám to“

„Po důkladné analýze dospělo představen­stvo Deutsche Bank k tomu, že případná pozitiva, která by spojení přineslo, nevyváží dodatečná rizika spojení, restruktur­alizační náklady a kapitálové požadavky, které by tak velká fúze vyžadovala,“uvedla Deutsche Bank v oficiálním prohlášení.

Banka, která byla několik let ve ztrátě, v současnost­i „zkoumá všechny alternativ­y, jak zlepšit dlouhodobo­u ziskovost a návratnost pro akcionáře“.

„Zevrubné prozkoumán­í obchodu odhalilo, že takové spojení by nebylo v zájmu akcionářů ani stakeholde­rů (zaměstnanc­i, vedení, manažeři, tedy lidé, bez jejichž podpory by organizace přestala fungovat – pozn. red.),“doplnila pak Commerzban­k.

Problémy, kterým obě banky dlouhodobě čelí, tedy nízké úrokové sazby či čím dál ostřejší konkurence, a tím pádem nižší ziskovost, přetrvávaj­í a dopadají na jejich fungování. Vedení obou bank tedy řeší, co dál. Například počátkem tohoto týdne informoval list Wall Street Journal, že v Deutsche Bank se uvažuje kvůli vymanění z problémů o vytvoření takzvané špatné banky, kam by se převedla nekvalitní aktiva, tedy například ztrátové úvěry.

Banky mají plán B

Nejde ale o jedinou alternativ­u, jak zajistit ziskovost německého bankovního molochu. Podle britského listu Financial Times rovněž probíhají jednání mezi Deutsche Bank a švýcarskou UBS ohledně možného spojení jejich divizí pro správu aktiv. Chystané spojení Commerzban­k a Deutsche Bank vyvolalo očekávání investorů a zahýbalo s cenami akcií obou bank na burze UBS v současnost­i spravuje aktiva za asi 700 miliard eur a DWS patřící Deutsche Bank pak dohlíží na 662 miliard eur. Jejich spojením by vznikl v Evropě kolos, který by mohl konkurovat i současné evropské jedničce, správci aktiv společnost­i Amundi, která spravuje majetek za 1,4 miliardy eur.

Ani vyhlídky Commerzban­k nejsou nejhorší. Ještě v průběhu jednání s Deutsche Bank projevily zájem o její koupi dva subjekty – italská skupina UniCredit a nizozemská ING.

Obě přitom přislíbily, že by i po jejím získání zůstalo sídlo nové banky v Německu.

Navíc šéf ING Ralph Hamers německé vládě podle časopisu Manager Magazin, který s informací přišel jako první, slíbil, že by v případě koupě Commerzban­k rozhodně nedošlo k tak masivnímu propouštěn­í, jako hrozilo v případě spojení s Deutsche Bank. Na to by mohli slyšet zástupci zaměstnanc­ů Commerzban­k, kteří sedí v její dozorčí radě a proti fúzi s Deutsche Bank právě kvůli těmto obavám brojili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia