Lidové noviny

Ščasný končí, Sparta dál tápe

Od Ščasného ke Ščasnému

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ Zdeněk Ščasný: David Holoubek: Tomáš Požár: Petr Rada: Andrea Stramaccio­ni: Pavel Hapal: Zdeněk Ščasný:

Ta zpráva mohla jen těžko někoho z fanoušků Sparty překvapit. Po těžkých prohrách s Karvinou a se Slavií během čtyř dnů byl z pozice kouče Letenských odvolán Zdeněk Ščasný.

PRAHA Kruh se uzavřel. V září 2016 podlehla Sparta na svém hřišti Slavii 0:2, což stálo Ščasného místo na lavičce Sparty. Po Davidu Holoubkovi, Tomáši Požárovi, Petru Radovi, Andreu Stramaccio­nim a Pavlu Hapalovi se Ščasný stal už potřetí v kariéře trenérem Sparty loni v červenci, sezonu však opět nedotrénov­al, jelikož mu vaz zlomilo opět derby, tentokrát středeční prohra 0:3 na Slavii v semifinále MOL Cupu.

O jeho odvolání se však mluvilo od nedělní nečekané domácí prohry 1:3 s předposled­ní Karvinou. Herní i výsledkové zlepšení z úvodu jara je pryč, v případě dalších porážek Letenským hrozí, že by mohli přijít i o třetí příčku, kde mají na momentálně čtvrtý Jablonec šestibodov­ý náskok. Navíc stále není k dispozici zraněný Bořek Dočkal, u nějž přetrvávaj­í problémy s lýtkem. Vzývaný režisér tak po návratu z Číny zatím stihl odehrát pouze tři zápasy.

Nástupcem Ščasného se stal dosavadní asistent a dlouholetá opora zadních řad Sparty Michal Horňák. Ani on však nemá jistotu, zda zůstane jako hlavní kouč ve zbývajícíc­h šesti duelech ligového ročníku.

„Situace po zápasech s Karvinou a na Slavii byla taková, že jsme museli udělat okamžité rozhodnutí. Dospěli jsme k tomu, že odvoláme trenéra, protože výsledky a předvedená hra byly velmi špatné. Uvidíme, zda nového kouče přivedeme ještě v průběhu nadstavbov­é části ligy, nebo až před nadcházejí­cí sezonou,“uvedl na sparťanské­m webu ředitel klubu František Čupr.

„Chtěl bych Zdeňkovi poděkovat za jeho práci. Vím, jak moc chtěl být s klubem úspěšný. Jako klub neprochází­me jednoduchý­m obdobím a pro něj jako pro trenéra to nebylo snadné. Každopádně tým teď musí ukázat diametráln­ě odlišné výkony než v posledních dvou zápasech,“doplnil jej sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Už nyní se spekuluje, kdo bude Ščasného, resp. Horňákovým nástupcem. Tuzemské sázkové kanceláře nejvíce favorizují bývalé kouče Sparty Václava Jílka a Martina Haška, kteří nyní působí v Olomouci, resp. Bohemians. Například u Tipsportu si lze na Jílka vsadit v kurzu 4:1, Hašek má kurz 5:1.

Mach: Klub má špatnou strukturu

Podle prvního „pokomunist­ického“majitele Sparty Petra Macha však týmu nepomůže žádný trenér, pokud si klub neujasní svou strategii a především ji srozumitel­ně nepředloží fanouškům Sparty.

„Absolutně nerozumím tomu, že ve Spartě vládne ve všech oblastech Daniel Křetínský, který si hraje patnáct let na majitele, i když mu podle vyjádření mluvčího J&T (Daniela Častvaje) patří jen deset procent akcií. Prvním a zásadním krokem by teď mělo být zveřejnění vlastnické struktury klubu, aby bylo jasné, kdo je za co v klubu zodpovědný. Pak teprve mohou následovat další kroky jako to, kdo bude Spartu trénovat, jaká bude její koncepce. Fanoušci si zaslouží spoustu odpovědí, Sparta je náš klenot, a ne nějaká firmička z daňových rájů,“řekl LN Mach.

Kontroverz­ní podnikatel, jenž vlastnil Spartu v letech 1992–96 a poté ji prodal majiteli Východoslo­venských železáren Alexanderu Rezešovi, je v přízni fanoušků Sparty především díky tomu, že za jeho působení zažil klub zlatou éru s tituly a pohárovými úspěchy. V roce 1994 se také postaral o rekonstruk­ci stadionu na Letné do aktuální podoby. I proto jej mrzí, co Daniel Křetínský s jeho oblíbeným klubem dělá. duben 2015 až září 2016 – bilance 45 zápasů, 28 výher, 8 remíz, 9 porážek říjen 2016 až prosinec 2016, 8 5-2-1 prosinec 2016 až březen 2017, 4 2-0-2 březen 2017 až květen 2017, 10 5-4-1 červen 2017 až březen 2018, 19 9-6-4 březen 2018 až červenec 2018, 12 6-5-1 červenec 2018 až duben 2019, 28 15-6-7

„Je to obrovská ostuda, co se s klubem v posledních letech děje. Pan Křetínský však nenaslouch­á dlouholetý­m sparťanům a dělá si se Spartou, co se mu zachce. Fanoušci už si léta přejí, aby se šéfem klubu stala nějaká velká sparťanská osoba, ale pan Křetínský na to neslyší a všechno řeší sám. A to přesto, že nějakou pozici má v klubu nesmyslně několik desítek lidí,“zlobí se Mach.

Tím, že vedení odvolalo z pozici trenéra Ščasného, si prý podle něj Sparta vůbec nepomohla. „Vždyť výsměch byl už to, že se Ščasný do Sparty loni vrátil, a navíc ze sebe udělal trenéra. Ten tam neměl vůbec co dělat. Kosmetické změny nic nevyřeší, je to koncepčně celé špatně. Sparta potřebuje mnohem hlubší změny. Levá ruka neví, co dělá pravá, Sparta potřebuje do vedení někoho, kdo fotbalu opravdu rozumí a kdo ponese zodpovědno­st za výsledky klubu,“dává recept na obrodu Sparty Mach.

„Obávám se však, že dokud pan Křetínský bude vše řídit sám, nic se na Spartě nezmění. Oceňuju jeho úspěchy na poli energetiky, ale fotbalu nerozumí, navíc na Spartu nemá čas a nikdo bez něj nic nerozhodne. Fanoušci Sparty by s tím měli něco udělat, než klub přivede k zániku,“myslí si.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia