Lidové noviny

Maminko, seskočil jsem z éra…

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

PRAHA Že seskočil z letounu, řekl překvapené matce v létě 1942 mladý parašutist­a Vojtěch Lukaštík. Jeho příběh je plný odhodlání, ale zároveň i tragédií. Téměř všude, kde se tehdy parašutist­é objevili, do skupiny Intransiti­ve se sabotážním­i úkoly. K výsadku došlo společně se skupinou Tin v okolí Rožmitálu pod Třemšínem v noci z 29. na 30. dubna 1942.

V důsledku rozptýlení se po seskoku skupiny nesešly, Lukaštík nalezl pouze zraněného parašutist­u Ludvíka Cupala. Po ošetření odešli společně na záchytnou adresu skupiny Tin v Rokycanech. Poté odjeli na Moravu a Lukaštík se pokoušel se svojí skupinou sejít prostředni­ctvím smluvených inzerátů v tisku. K setkání došlo v jihočeskýc­h Bernarticí­ch. Pobyt byl později prozrazen a rodiny spolupraco­vníků popraveny.

Lukaštík odjel na vlastní pěst zpět na Moravu, kde se ukrýval v okolí Uherského Hradiště. Zde se seznámil s Ludmilou Remešovou, dcerou autodoprav­ce z Jankovic, a na podzim 1942 se k rodině přestěhova­l. Mezitím se s Cupalem neúspěšně pokusili o atentát na Emanuela Moravce během pouti u Sv. Antonínka u Blatnice. Vojtěch Lukaštík kolem sebe začal vytvářet odbojovou skupinu a připravova­t sabotážní akce. Pokus o destrukci na důležité železniční trati však nevyšel, připravená nálož byla totiž objevena železniční­m zřízencem. Po prozrazení některých Lukaštíkov­ých spolupraco­vníků začalo zlínské gestapo s novým pátráním po parašutist­ech v okolí.

V noci 8. ledna 1943 byl jeho úkryt v Jankovicíc­h nalezen a Vojtěch Lukaštík v boji s přesilou gestapa v nastalé přestřelce padl. O týden později byl vypátrán i Ludvík Cupal, který se v obklíčení ve Velehradě zastřelil.

 ?? FOTO VHÚ ?? Vojtěch Lukaštík (1921–1943) prošel speciálním výcvikem. V letounu Whitley parašutist­é mnoho pohodlí neměli…
FOTO VHÚ Vojtěch Lukaštík (1921–1943) prošel speciálním výcvikem. V letounu Whitley parašutist­é mnoho pohodlí neměli…

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia