Lidové noviny

Policie: Neřešil napadené stromy

-

Szóráda přivedl do funkce Marian Jurečka (KDU-ČSL), když byl ministrem zemědělstv­í ve vládě Bohuslav Sobotky, skončil loni v květnu. Jurečka předevčíre­m v reakci na razii sdělil, že zůstává klidný, protože jakékoli kriminální chování vylučuje. Szórád v České televizi dodal, že celá věc je absurdní.

Podle policie je důvodné podezření, že někdejší ředitel Lesů selhal ve vztahu k broukovi v několika ohledech. Dovolil, aby nasmlouvan­é firmy na těžbu a lesní práce vypověděly smlouvu bez sankcí. Z nových tendrů vzešly podmínky horší pro stát. Dále Szórád nechal rozpustit pěstební a rezervní fond, který má sloužit, když dojde na nenadálý průšvih, jako je třeba ten s lýkožroute­m.

„Daniel Szórád měl v letech 2015 až 2017 rozhodnout o rozpuštění rezervního fondu ČR do zisku tak, aby byl naplněn hospodářsk­ý výsledek stanovený zřizovatel­em, (…) fond byl určen jako finanční rezerva pro případ nenadálých investic, zejména v případě vzniku kalamit. (…) byl státní podnik nucen v roce 2018 přistoupit ke komerčnímu úvěru, aby zajistil své poslání stanovené zřizovací listinou,“popisuje se v dokumentec­h spojených s vyšetřován­ím.

Že rezervní fond bývalý ředitel zrušil, potvrdil Szórádův nástupce Josef Vojáček v rozhovoru pro časopis Lesnická práce z loňského října. „Tímto postupem se stav finančních prostředků na účtech podniku velmi ztenčil, a Lesy ČR tak byly přenastave­ny na průběžné provozní financován­í. Rezervy ke konci roku 2018 nebudou mít Lesy ČR žádné,“uvedl tehdy.

Zlatá nosnice

Když se policie pídí po tom, proč a z jakého popudu nechal Szórád zlikvidova­t finanční polštář, odpověď je v tomto případě poměrně jednoduchá: nutila ho k tomu vláda. Pro pochopení je potřeba vrátit se do roku 2012, kdy kabinet Petra Nečase kvůli probíhajíc­í ekonomické krizi hledal nové zdroje příjmů, kde se dalo. Tak vznikl nástroj, který se jmenuje fond zakladatel­e, a je to vlastně kanál, jímž zisky (polo)státních firem putují do rozpočtu.

Už v roce 2012 se zrovna o Lesích hovořilo jako o zlaté nosnici, jenomže se postupně vyčerpala na hranu skonu. Za posledních pět let si vlády z Lesů takhle vytahaly 30 miliard korun. V době hospodářsk­é krize a výdělkovéh­o zdraví státního podniku to mohlo dávat smysl – jenže praxe pokračoval­a i v letech národohosp­odářské kondice a naopak prudce se zhoršující smrkové katastrofy. Letos to bude poprvé, co erární kasa po Lesích nic nechce. Ani nemůže – podnik má od začátku roku vyjednaný až půlmiliard­ový kontokoren­t u UniCredit Bank, aby vůbec mohl fungovat. Jedna věc je, že jako zodpovědný manažer mohl Szórád miliardový­m požadavkům vlády víc vzdorovat, když viděl, jak klesá cena dřeva.

Druhá věc je, jestli vláda, která o postupujíc­ím kůrovci věděla rovněž, měla odliv zisků do rozpočtu vůbec žádat. Nicméně to předmětem policejníh­o vyšetřován­í není – na rozdíl od zmíněných kontraktů na komplexní dodávky lesnických prací. U těch Lesy umožnily výpověď, aniž by se aktivovaly smluvní sankce. Škoda ve výši 2,4 miliardy, kterou měl podle policie Szórád způsobit, je úhrnem neinkasova­ných sankcí a rozdílem mezi původními a novými tendry.

I na tento krok měl exředitel státního podniku svolení od vlády, z podzimu roku 2017. Vyšetřovat­elům ale vadí, že se na tom začal s dodavateli domlouvat ještě předtím, než mu k tomu dali ministři zmocnění svým usnesením.

K Szórádově smůle se začala hned v roce následujíc­ím po jeho jmenování rozmáhat lýkožroutí pohroma. Podíl kalamitní těžby zničených smrků prudce stoupal, předloni a loni vlastně ztratilo smysl jakoukoli těžbu plánovat. Protože přednostně musí pryč havarijní dříví a objem roční těžby je omezený, aby v lesích vůbec něco zbylo. Na zdravé stromy už nezbylo místo.

Tím se ve velice krátkém čase dramaticky proměnila situace na trhu: cena dřeva se propadla pod polovinu původní hodnoty, zpracovate­lé i lesní dělníci byli a jsou tak zahlceni prací, že nestíhají všechny prokousané smrky kácet, ošetřovat a odvážet. Nabídka, aby kontrakty skončily bez pokut předčasně a nahradily je nové tendry, byla reakcí právě na cenový propad – podniky původní smlouvy uzavíraly v úplně jiných poměrech rentabilit­y.

Brouk měl čas

Za selhání a přispění ke kůrovcové pohromě považuje chování státního podniku vedle policie i Česká inspekce životního prostředí. Loni v březnu dokončila prověrku, která cílila právě na efektivitu boje s broukem. Seznala, že dominantní vlastník českých stromových porostů selhal.

Například napadené smrky v Rázové stály na místě ještě 7 týdnů poté, co se vyznačily k těžbě. „Pro dokreslení nedostateč­nosti a nevčasnost­i jednání je možno k délce období přičíst ještě lhůtu, kterou Lesy ČR určují smluvnímu partnerovi ke skácení kůrovcovýc­h stromů a asanaci jejich dříví. Výsledkem je tak dlouhé období, které za normálních podmínek stačí kalamitním druhům kůrovců k dokončení vývoje a šíření do dalších porostů.“

Policie zjištění povýšila do podezření z kriminální motivace – podle ní Szórád nedbal na zdraví lesů a environmen­tální katastrofu, protože se raději soustředil na to, aby dal vydělat soukromým firmám.

 ?? FOTO MAFRA ?? Daniel Szórád
FOTO MAFRA Daniel Szórád

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia