Lidové noviny

Památník terčem turistů

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Nechtěnou pozornost si užívá památník českoslove­nských letců ve službách britského královskéh­o letectva (RAF). Okřídlený lev, který od června 2014 stojí na pražském Klárově, se stal jedním z míst, kam vodí své klienty cestovní kancelář Riverside Parties.

Potud žádný problém, jenže jak naznačuje název firmy, nejedná se o klasické „chození po památkách“. V tomto případě se po nich totiž chodí doslova. Procházky Prahou průvodci spojují pro – povětšinou mladé – turisty s alkoholem a fórky.

„Má to vše – kulturu, humor, chlast, jídlo, a dokonce si můžete udělat vlastní umění a legálně posprejova­t zeď Johna Lennona,“píše na recenzním serveru TripAdviso­r uživatel MicePace o programu prohlídek. „Stručně řečeno – tři hodiny chůze, zatímco popíjíte pivo a sangriu. Lepší už to být nemůže,“glosuje další hodnotitel.

Z takových prohlídek však třeba právě u zmíněného památníku často vznikají fotografie, jež úctu odkazu českoslove­nských letců rozhodně neprokazuj­í. Lidé, často nejspíš posíleni alkoholem, po soše lva lezou, naznačují obscénnost­i a přitom se fotí. Ještě nedávno se pořádající agentura chlubila snímky na Instagramu a Facebooku. Na svých stránkách zase slibuje neomezený přísun pití a zábavy.

Na nevhodné chování klientů společnost­i Riverside Parties upozornil až z Londýna Tom Dolezal z organizace Free Czechoslov­ak Air Force. Dolezal je synem českoslove­nského letce Oldřicha Doležala, jenž byl kapitánem bombardéru, který během druhé světové války potopil německou loď Alsterufer. Organizace sdružuje potomky českoslove­nských letců a uchovává jejich odkaz.

Omluva a vyškrtnutí

„Neúcta k pomníku okřídlenéh­o lva,“napsal Dolezal na svůj profil k fotkám. Pro LN řekl, že má pro rozverné chování mladých sice pochopení, v tomto případě však překročilo únosnou mez. „I pokud by tihle lidé nevěděli, jak se chovat, ta společnost to vědět má. Radostně k těm fotkám přidávají své logo a dávají je na sociální sítě,“nechápe chování zástupců Riverside Parties syn českoslove­nského pilota, podle kterého takové chování inspiruje k napodobová­ní i další turisty. Stejně reagovala i dcera letce Karla Kuttelwasc­hera Vee Darlington­ová. „Můj otec bojoval za svobodu Českoslove­nska a jsem rozhněvaná, že tito opilí idioti se tak chovají a zneuctívaj­í naše předky,“uvedla dcera Bílým řádem vyznamenan­ého generála.

Poté, co se na agenturu Riverside Parties obrátili potomci válečných hrdinů, zveřejnil majitel agentury Isaac Luis Ham-Rosebrock omluvu. „Fotky i chování okolo památníku bylo neuvěřitel­ně neuctivé a nikdy k němu nemělo dojít,“odepsal na stížnost a zavázal se, že toto místo na Klárově z programu svých prohlídek kompletně vyřadí.

Mluvčí městské policie Praha Irena Seifertová uvedla, že strážníci žádné konkrétní problémy neřešili. Dle ní není možné, aby na místě hlídali nepřetržit­ě. „Bohužel, anonymita města, navíc v cizí zemi, je pro některé návštěvník­y Prahy impulzem chovat se nevychovan­ě, až arogantně,“řekla mluvčí.

Památník českoslove­nských letců z druhé světové války se stal jednou ze zastávek bujarého putování Prahou pořádaného cestovní agenturou. Turisty po něm nechávali lézt, což pobouřilo potomky hrdinů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia