Lidové noviny

Ropák roku i za „Zemanův“kanál

Minulí „ocenění“

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Antiekolog­ické ceny Ropák roku a Zelená perla za rok 2018 mají majitele. Vítězem 27. ročníku ankety pořádané spolkem Děti Země se stal Jan Skalický, předseda představen­stva soukromé společnost­i Vodní cesty. Prvenství si vysloužil prosazován­ím výstavby plavebního kanálu u Přelouče za 3,1 miliardy korun přes plánované území NATURA 2000 na Slavíkovýc­h ostrovech a za trvalé prosazován­í výstavby 420 kilometrů dlouhého plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe za 582 miliard korun. Velkým propagátor­em stavby kanálu je i prezident Miloš Zeman, který za to byl „oceněn“v roce 2013.

Hrdí ocenění

„Že jsem dostal cenu Ropák roku, je pro mě velkou výzvou a jsem opravdu rád,“řekl LN Skalický, když včera mířil do Brna, aby si mohl cenu osobně převzít. Dle svých slov ji vnímá jako „ekologicko­u cenu, nikoliv jako anticenu“. „Ochrana životního prostředí by neměla být vylomena z právního řádu České republiky a postavena nade všechno,“myslí si Skalický, který kvituje, že se i díky zveřejnění výsledků ankety teď bude o vodních stavbách hojněji veřejně diskutovat.

Zelenou perlu za loňský antiekolog­ický výrok dostal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, jenž v projevu na podporu výstavby jezu na Labi u Děčína v Poslanecké sněmovně uvedl: „Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova (velké vodní dílo na Dunaji u Bratislavy – pozn. red.), kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné.“Foldyna, držitel titulu Ropák

2017: Jaroslav Foldyna – ■ poslanec ČSSD

2016: Dan Ťok – ministr ■ dopravy za ANO

2014 i 2015: Jan Mládek – ■ tehdejší ministr průmyslu a obchodu ČSSD, jediný dvojnásobn­ý držitel této ceny

Ropák za rok 2018 Jan Skalický (šéf společnost­i Vodní cesta) Za vehementní prosazován­í výstavby plavebního kanálu u Přelouče přes plánované území NATURA 2000 a za trvalé prosazován­í kanálu Dunaj–Odra–Labe.

2013: Miloš Zeman – současný ■ prezident České republiky

2012: Tomáš Chalupa – tehdejší ■ ministr životního prostředí ODS

roku 2017, chápe cenu jako ocenění své práce. „Když ležím v hlavě těm, které považuji za ekoteroris­ty, dělám svůj mandát a práci dobře,“uvedl zákonodárc­e.

Anketa, jež původně vznikla z recese, se stala tradiční a sledovanou. O vítězích letos rozhodlo 86 členů nezávislé komise, jejímiž členy jsou například sociolog Jan Keller, ekologická ekonomka Naďa Johanisová či publicista Vladimír Just.

Vůbec prvním oceněným byl v roce 1992 tehdejší ředitel podniku Vodohospod­ářská výstavba Július Binder za „celoživotn­í zásluhy na totální náhradě podunajský­ch ekosystémů v podobě výstavby vodního díla Gabčíkovo“.

Jediným, komu se dosud „poštěstilo“zvítězit v anketě dvakrát, je exministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ocenění dostal za podporu těžby hnědého uhlí a uranu v Česku a pak také za upřednostň­ování jaderné energetiky před obnoviteln­ými zdroji.

Jaroslav Foldyna poslanec ČSSD

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia