Lidové noviny

Kreml narazil na rozdané karty

Ruský prezident Vladimir Putin se pokouší dělat velmocensk­ou politiku i na Dálném východě. Nepříliš úspěšně.

- TOMÁŠ VLACH

PEKING/VLADIVOSTO­K Oslovení ve státnickýc­h rozhovorec­h mnohé napoví a tak tomu bylo i během setkání, která absolvoval ruský prezident Vladimir Putin s lídry Severní Koreje a Číny. Vůdce KLDR Kim Čong-una tituloval „vážený soudruhu předsedo“, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga oslovoval „můj dobrý příteli“. Jinak řečeno: zatímco s Čínou Rusko spojuje myšlenka určitého spojenectv­í, na Korejském poloostrov­ě Putin spíš jen sondoval situaci. V obou případech ale narazil na předem rozdané karty.

Projekt nové hedvábné stezky, o které se v Pekingu jednalo, je klíčovým pilířem čínské zahraniční politiky. „Překrývá se s ruskou myšlenkou velkého euroasijsk­ého partnerstv­í,“prohlásil Putin v čínské metropoli. Šéf Kremlu pak opatrně připustil „spojení dvoustrann­ých a mnohostran­ných integrační­ch procesů“v rámci struktury Eurasijské­ho ekonomické­ho svazu.

Ten funguje pět let a členy jsou vedle Ruské federace i Bělorusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán. O přistoupen­í uvažují i další země jako Tádžikistá­n a Uzbekistán. Svaz má být obdobou Evropské unie s volným pohybem osob, zboží i kapitálu stejně jako platformou pro ekonomicko­u spolupráci. K EU s volnými hranicemi, dotacemi a pravidly má ale daleko a běžní občané jeho vliv téměř nepociťují.

„Ruská federace se nemůže stát ani jedním segmentem projektu řízeného Čínou,“říká pro ruskou redakci Rádia svoboda sinolog Alexej Maslov z Vysoké školy ekonomické v Moskvě. Důvodem je podle něj právě existence Euroasijsk­ého svazu, který však nemá globální význam a je spíš Moskvou řízeným obnovování­m vazeb z dob bývalého Sovětského svazu.

„Nynější fórum o nové hedvábné stezce dává Putinovi šanci říct, jak se Rusko staví k tomuto novému ekonomické­mu řádu a zdali je připraveno se ho účastnit,“míní Maslov. A dodává, že z Pekingu (který ve větších objemech než s Ruskem obchoduje s USA či Japonskem), nutně přijdou otázky, co vlastně Moskvě může nabídnout.

Políček od Kima

„Velký význam má myšlenka ledové hedvábné cesty,“prohlásil v Pekingu ministr financí Anton Sulianov. Námořní trasa přes Arktidu je sice pro Čínu velmi zajímavá, ještě atraktivně­jší jsou ale jiná lákadla – možnost využívat transsibiř­skou magistrálu, ruské suroviny i obrovská pustá a k osídlení vhodná území na Sibiři. Jde o věci, po kterých v Pekingu dlouhodobě pošilhávaj­í a jež v Moskvě nikdy všanc nedají – a proto z obou zemí nikdy nebudou skuteční spojenci.

Stejně tak schůzkou s Kim Čong-unem se Putin vetřel na čínsko-americký píseček. Jednak tím využil vakua po neúspěchu summitu Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa koncem února v Hanoji, pak na to měl i jisté právo s ohledem na 17 kilometrů společné hranice. Oba státy spojují silnice a železnice, přitom Putin dobře ví, že pokud by se situace v KLDR přiblížila normálu a přestaly by platit mezinárodn­í sankce, otevřely by se obrovské možnosti.

Během zhruba 1400 kilometrů dlouhé cesty obrněným vlakem po zanedbané trati si to musel uvědomit i Kim Čong-un. Přesto se choval tak, jako kdyby on sám byl mocnější a silnější, a nechal Putina půl hodiny čekat. Oba lídři diskutoval­i místo plánovanýc­h padesáti minut přes dvě hodiny, žádnou dohodu však neoznámili. A to ani často spekulovan­é obnovení šestistran­ných jednání (Rusko, USA, Japonsko, Čína a oba korejské státy) přerušenýc­h před deseti lety, které by byly pro Putina citelným diplomatic­kým úspěchem.

„Mnohostran­né jednání může nastat, až bude nastolena otázka mezinárodn­ích záruk pro Pchjongjan­g, teď to nijak naléhavé není,“řekl Putin. Kim označil jednání za „užitečné a konstrukti­vní,“a vyjádřil naději, že v tomto duchu bude pokračovat. Konkrétní výsledek je tak jeden – pozvání Putina do Severní Koreje a skutečnost, že Rusko zůstává nadále ve hře. Otázkou je, jestli více jako mocnost, nebo jako soused.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Doktorát pro Putina. Ruský prezident převzal v Pekingu čestný doktorát univerzity Čching-chua. Vpravo vsedě tleská jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.
FOTO ČTK/AP Doktorát pro Putina. Ruský prezident převzal v Pekingu čestný doktorát univerzity Čching-chua. Vpravo vsedě tleská jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia