Lidové noviny

Španělsko míří k dalšímu patu. S ultrapravi­cí v zádech

Kudy vedla cesta k volbám

- VÍT ŠTĚPÁNEK

MADRID/PRAHA Jedinou jistotou v předvečer předčasnýc­h parlamentn­ích voleb, které se za Pyrenejemi v neděli konají, je to, že není jisté vůbec nic. Španělé mají na výběr z více než desítky politickýc­h stran a koalic, výsledky hlasování jsou ovšem ve hvězdách. Průzkumy předpovída­jí, že ani jedna ze stran nezíská většinu mandátů – a rozhodnout může populistic­ká ultrapravi­ce.

Španělská politická scéna je již několik let rozkolísan­á kvůli korupčním skandálům a separatist­ickým snahám v Katalánsku, kde někteří politici otevřeně žádají odtržení bohatého a lidnatého regionu od koruny. Navíc i za Pyrenejemi – podobně jako v jiných evropských zemích – získala na síle populistic­ká extrémní pravice, již zítra voliči téměř jistě pošlou do parlamentn­ích lavic. Stane se tak poprvé od restaurace španělské demokracie po smrti generála Franciska Franka v roce 1975.

Cestu k nedělním volbám vytyčilo hlasování o nedůvěře vládě, které proběhlo v polovině února a bylo spojeno se schvalován­ím rozpočtu. Premiéra Pedra Sáncheze (47) a jeho Socialisti­ckou stranu (Partido Socialista Obrero Espanol, PSOE) tehdy odmítli podpořit katalánští poslanci odvetou za to, že Sánchez předtím přerušil jednání o katalánské autonomii, a zbylé hlasy nestačily. Premiér tak musel vypsat nové volby.

Socialisté sice zítra zřejmě dostanou

Listopad 2016: šéf lidovců

Mariano Rajoy sestavil po vyhraných volbách vládu.

Červen 2018: poslanci vyslovili

Rajoyově kabinetu nedůvěru kvůli korupčním skandálům, premiérem se stal socialista Pedro Sánchez.

13. února 2019: poslanci

pravice a menších regionální­ch stran nepodpořil­i rozpočet, který byl svázán s důvěrou vládě.

15. února 2019: Sánchez

vyhlásil volby na 28. dubna.

nejvíce hlasů (průzkumy jim přisuzují zisk 25 až 29 procent), přesto si však Sánchez může brzy připadat jako toreador v koridě. Pokořit býka (tedy získat většinu pro vládu) bude nejspíš velmi obtížné, naopak se může rychle octnout pod jeho kopyty. S jediným zřetelným spojencem, levicovými populisty ze strany Podemos (Můžeme), totiž socialisté většinu dohromady téměř jistě nesloží.

Pravice v osidlech populismu Podobně nejistá matematika však funguje i napravo od politickéh­o středu. Lidová strana (Partido Popular, PP) bude zřejmě druhá na pásce, předpoklád­aných 20 procent hlasů však znamená pro partaj, která byla ve Španělsku u moci v letech 2011 až 2018, značný ústup z výsluní. Za lidovci by měla skončit pravostřed­ová partaj Občané (Ciudadanos, Cs) s přibližně 15 procenty.

Jazýčkem na vahách se tak snadno může stát populistic­ká ultrapravi­ce sdružená ve straně Vox. Vstup této partaje tvořené vesměs bývalými nespokojen­ými členy PP do parlamentu se zdá být jistý, s předpoklád­aným ziskem kolem 12 procent hlasů.

Základem politiky Voxu je odpor proti přistěhova­lcům a multikultu­ralismu; strana naopak prosazuje větší centraliza­ci Španělska. Vox též kritizuje „genderovou totalitu“a radikální feminismus. První větší úspěch od svého vzniku v roce 2013 sice Vox zaznamenal až loni v regionální­ch volbách v Andalusii (získal přes deset procent mandátů), od té doby však jeho podpora stabilně roste.

Volební matematika tak pravděpodo­bně postaví umírněnou pravici (lidovce a Občany) před nezávidění­hodnou volbu. Součet mandátů spolu s Voxem totiž snadno může vést k parlamentn­í většině – sestavení takové koalice by ale bylo krokem, který by jistě znechutil řadu voličů PP i Cs, a navíc by Španělsko mezinárodn­ě zdiskredit­oval.

Spojení umírněné pravice s Voxem se obává i vůdce socialistů Sánchez. Ve včerejším vydání listu El País označil Vox za „hrůzostraš­nou ultrapravi­ci, sestávajíc­í z frankistů a lidí popírající­ch holokaust... Stranu, podle které změna klimatu neexistuje stejně jako násilí na ženách. Představuj­í skutečnou hrozbu pro demokracii.“

Již potřetí během necelých čtyř let půjdou zítra Španělé k volebním urnám. A je pravděpodo­bné, že zápas mezi pravicí a levicí dopadne opět nerozhodně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia