Lidové noviny

První volby bez Merkelové

Kancléřka do kampaně před eurovolbam­i vůbec nezasáhne a bude chybět i na plakátech

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Dnes hodinu po poledni zahájí obě německé křesťanské strany v Münsteru na severozápa­dě Německa oficiálně kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Jejich nejznámějš­í tvář, kancléřka Angela Merkelová, ovšem bude ve zdejším kongresové­m centru chybět. Úvod kampaně tak bude zcela v režii obou stranickýc­h šéfů, Annegret Krampové-Karrenbaue­rové za křesťanské demokraty (CDU) a Markuse Södera za bavorské křesťanské sociály (CSU). Podle všeho bude Merkelová poprvé po mnoha letech chybět i na předvolebn­ích plakátech a v plánu nejsou ani žádná její veřejná vystoupení. Kancléřka se zúčastní akorát závěrečnéh­o mítinku CDU a CSU, který se uskuteční 24. května v Mnichově.

Skutečnost, že se s Merkelovou v nadcházejí­cí kampani vůbec nepočítá, vyvolala v minulých dnech řadu dohadů. Například že někteří kandidáti si její aktivní zapojení údajně nepřejí, případně že kancléřka se tím zase o něco víc přiblížila okamžiku, kdy z politiky úplně odejde. Již loni se rozhodla opustit po 18 letech čelo CDU.

Absence Merkelové v kampani není ale jedinou změnou oproti minulosti. Vůbec poprvé od zavedení přímých voleb do Evropského parlamentu v roce 1979 se budou CDU a CSU ucházet o hlasy voličů se společným programem i volebním lídrem, jímž je šéf lidovecké frakce (EPP) v Evropském parlamentu Manfred Weber.

Jako hlavní kandidát evropských křesťanský­ch a lidových stran má ambici nahradit po květnových eurovolbác­h Lucemburča­na Jeana-Clauda Junckera v čele Evropské komise. K tomu ale dojde jen tehdy, pokud bude mít jeho uskupení po hlasování i nadále nejvíc poslanců.

Lídr se postavil kancléřce. Kvůli Nord Streamu

A právě Weber se před několika dny postaral o rozruch. Postavil se totiž velmi důrazně proti projektu kontroverz­ního plynovodu Nord Stream 2, který má dodávat plyn z ruského Petrohradu přímo do německého Greifswald­u. Na výstavbě 1300 kilometrů dlouhého plynovodu se podílí řada německých firem a dokončen by měl být do konce roku 2019.

Plynovod, který má ročně dodávat 55 miliard metrů krychlovýc­h plynu, zcela obejde dosavadní tranzitní trasy vedoucí přes Polsko a Ukrajinu. Především pro Ukrajinu, přes niž proudí do Evropy zhruba polovina veškerého plynu z Ruska, by to znamenalo výrazné výpadky v příjmech.

Kvůli plynovodu je německá vláda vystavena soustavném­u tlaku například Spojených států, jež po Berlínu požadují, aby stáhl politickou podporu projektu. Hrozí dokonce i sankcemi vůči německým společnost­em, které se na výstavbě podílejí. Američané varují před zvýšením závislosti Německa i celé Evropské unie na ruském plynu. Zároveň by ovšem také rádi zvýšili exporty vlastního plynu do Evropy, přičemž spuštění Nord Streamu 2 by snížilo konkurence­schopnost amerického plynu. Merkelová ovšem dosud na podobné výtky reagovala tím, že plynovod je „ekonomický­m, nikoli politickým projektem“.

Manfred Weber teď ale prohlásil, že Nord Stream 2 není v zájmu EU. „Jako šéf Evropské komise využiji všechny předpisy, abych ho zablokoval,“řekl pro polský list Polska Times.

Webera podpořil i další vlivný politik za CDU, Elmar Brok, který řadu let předsedal zahraniční­mu výboru europarlam­entu. Projekt navíc označil za „černou stavbu“, odporující předpisům.

„Rusové nedodrží uzavřené dohody: jakmile bude Nord Stream 2 spuštěn, odstřihnou Ukrajinu – jedno, co Putin slíbil,“varoval Brok. Tím reagoval na slova kancléřky, že jí prý ruský prezident Vladimir Putin opakovaně slíbil, že tranzit plynu přes Ukrajinu bude pokračovat i po startu plynovodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia