Lidové noviny

Družba stojí, diesel zatím nezdraží

- MIROSLAV PETR

PRAHA Česko se včera přidalo k zemím, které přestaly odebírat ruskou ropu ropovodem Družba. Ruská strana ve středu potvrdila, že se do potrubí dostala surovina znečištěná organickým chloridem, který může poškodit technologi­e v rafineriíc­h.

Ve čtvrtek kvůli tomu pozastavil­o dovoz ropy Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko. A nyní i Česko. Petrolejář­i ujišťují, že problém se zásobování­m nebude mít vliv ani na dostatek pohonných hmot, ani na jejich cenu. Záleží ale na tom, jak dlouho výpadek potrvá.

Ruská ropa proudí u nás Družbou do rafinerie v Litvínově, která ze suroviny z uralských nalezišť vyrábí naftu. Ropa teče v potrubí přibližně rychlostí lidské chůze, přičemž kontaminov­aná část podle zdrojů LN ještě do Česka zřejmě nedotekla. Kohouty se uzavřely na hranicích Ukrajiny a Slovenska.

O tom, že zásobování z Ruska bylo pozastaven­o, informoval předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr i státní provozovat­el ropovodů, společnost MERO. „Od dnešního dne je přeprava ropy ropovodem Družba na slovensko-ukrajinské hranici zastavena. Ve spolupráci s Unipetrole­m a SSHR analyzujem­e možnosti řešení stávající situace,“uvedla včera mluvčí MERO Radomíra Doležalová.

Benzin z Kralup ohrožen není Petrochemi­cký holding Unipetrol, kterému litvínovsk­ý podnik patří, provozuje ještě rafinerii v Kralupech. Ta vyrábí benzin a je zásobována bez problémů ropovodem IKL z Německa. Holding včera požádal o zápůjčku ropy ze státních nouzových zásob.

Další petrolejář­ské firmy i správa státních rezerv ale ujišťují, že nedostatek nafty nehrozí, a tím ani zdražení pohonných hmot. Pokud ovšem Rusko vyřeší problém a nahradí kontaminov­anou ropu kvalitní surovinou v řádu dnů nebo několika málo týdnů.

Místopředs­eda ruské vlády Dmitrij Kozak včera uvedl, že čistá ropa by se měla dostat Družbou na hranici s Běloruskem znovu už v pondělí 29. dubna. Jenže z Běloruska je ke koncovým zemím ještě daleko a také náhrada znečištěné IKL T

A L ČR P W

A ropy – mluví se o nemalém množství až 300 tisíc tun – je poměrně složitá operace.

Litvínovsk­á rafinerie má vlastní zásoby na sedm dní a český stát pak na necelých 84 dní (polovinu zásob tvoří právě ruská ropa, druhou polovinu nafta a benzin). „V případě potřeby jsou zásoby DRUŽBA POLSKO SR

DRUŽBA MAĎARSKO A JIN

A

R

K

U státu dostatečné na zvládnutí situace. Kromě toho jsou distributo­ři připraveni případný nedostatek pokrýt zvýšeným dovozem,“reaguje předseda SSHR Švagr.

Státní a v Česku po Unipetrolu druhý největší obchodník s pohonnými hmotami, firma Čepro, řešil podobnou situaci zvýšeným dovozem už v roce 2016, kdy fungovala měsíce litvínovsk­á rafinerie jen v omezeném provozu a současně byly Kralupy po havárii několik měsíců mimo provoz úplně.

Do Česka přestala proudit nekvalitní ropa z Ruska. Produkci nafty v litvínovsk­é rafinerii by to ovšem v nejbližšíc­h dnech nemělo ovlivnit. Výroby benzinu v druhé české rafinerii, v Kralupech, kterou zásobuje ropovod z Německa, se komplikace netýká.

Zdražení? Malé nebo vůbec Zvýšení dovozu tehdy nemělo na cenu u pump vliv. „Jsme připraveni zvýšit dovoz i nyní. A nedostatek nehrozí. Máme ale k dispozici jen minimum informací. A nevíme, zda se z toho může stát velký problém, nebo jen krátkodobý a malý,“uvedl generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

V případě potřeby jsou zásoby státu dostatečné na zvládnutí situace. Kromě toho jsou distributo­ři připraveni případný nedostatek pokrýt zvýšeným dovozem. PAVEL ŠVAGR předseda SSHR

Podle ekonoma společnost­i Finlord Borise Tomčiaka, který dlouhodobě sleduje ceny komodit, se může současná krize projevit mírným zdražením u pump v řádu jednotek haléřů za litr. „Což je téměř neznatelné, protože mnohem větší vliv na současný růst ceny má celosvětov­é zdražování ropy, snížení její těžby v zemích kartelu OPEC a také nynější oslabování kurzu koruny k dolaru,“řekl Tomčiak.

Česko má pro dopravu ropy k dispozici i druhý ropovod – IKL z německého Ingolstadt­u, který z tankerů a přes přístav v italském Terstu zásobuje především kralupskou rafinerii. Celkem se k nám ročně dopraví zhruba osm milionů tun ropy, půl na půl Družbou a IKL, přitom rafinerie Litvínov je při výrobě nafty odkázána hlavně na sirnatější a méně kvalitní ruskou ropu z Družby.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia