Lidové noviny

Každý desátý pracovník v Česku přišel z ciziny

-

PRAHA V Česku rychle přibývá zahraniční­ch zaměstnanc­ů. Na konci loňska jich zde pracovalo zhruba 568 700. Tvořili tak téměř 11 procent zaměstnaný­ch v zemi. Za poslední rok se počet zvedl o pětinu. I za nejvyšší konjunktur­y před deseti lety bylo číslo poloviční. Od vstupu Česka do EU se pak zvýšilo víc než pětkrát. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) a ministerst­va práce.

Před rokem 2004 měly firmy a instituce v Česku kolem sta tisíc zahraniční­ch zaměstnanc­ů. Po vstupu do Unie zájem cizinců o práci v Česku začal rychle růst. Jen za rok 2005 se počet zvedl zhruba o 40 procent.

Euroobčané vítáni

Zatímco Češi a Češky ani další noví euroobčané nemohli po rozšíření Unie ve většině starých států volně pracovat, a to až sedm let, Česko k omezením nepřikroči­lo, svůj trh práce otevřelo lidem z unijních zemí hned. Stejně postupoval­o i při dalším rozšiřován­í o Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko.

Většina zahraniční­ch zaměstnanc­ů pochází z EU. Koncem roku 2004 v Česku pracovalo 107 984 cizinců a cizinek. Z unie, Evropského hospodářsk­ého prostoru (EHP) a ze Švýcarska jich bylo 72 840, tedy dvě třetiny. Do konce roku 2008 se pak počet euroobčanů na českém trhu práce zdvojnásob­il.

Nejvíc je Slováků a Poláků Nyní tvoří lidé z Evropské unie, EHP a Švýcarska asi 64 procent zahraniční­ch zaměstnanc­ů v Česku. Na konci loňska jich v zemi podle údajů ministerst­va práce pracovalo přes 366 600. Tvoří tak asi sedm procent zaměstnaný­ch. Jen ze Slovenska pocházelo na 191 800 pracovníků. Podniky a instituce zaměstnáva­ly pak i 44 900 Poláků, 44 100 Rumunů a 34 500 Bulharů, uvedl resort.

Česko má rekordně nízkou nezaměstna­nost, v březnu její míra klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Podniky si stěžují na nedostatek pracovníků a žádají síly ze zahraničí a navýšení kvót pro zaměstnává­ní lidí z Ukrajiny. Podle analýzy ministerst­va práce stojí firmy nejvíc o lidi s nižší kvalifikac­í. Dvě třetiny pracovních nabídek jsou pro pracovníky se základním vzděláním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia