Lidové noviny

Vyměnil vlaky ČD za uhlí v OKD

- MICHAL PAVEC

PRAHA Působení Michala Heřmana v nejvyšším vedení Českých drah (ČD) trvalo pouhé tři měsíce. Manažer, který měl u státního dopravce na starosti správu majetku, míří podle zjištění LN do čela důlní společnost­i OKD.

Ve čtvrtek na dozorčí radě oznámil Heřman rezignaci na pozici v představen­stvu. Dva důvěryhodn­é zdroje pak LN potvrdily, že manažer se zkušenostm­i z telekomuni­kací, dopravy – ale právě i z těžebního průmyslu – má namířeno do společnost­i OKD. Stane se předsedou představen­stva.

Sám Heřman tuto informaci nechtěl včera komentovat. Potvrdilo ji však později také ministerst­vo financí, které je prostředni­ctvím státní společnost­i Prisko majitelem OKD.

„Michal Heřman vzešel z výběrového řízení na uvedenou pozici jako nejvhodněj­ší kandidát, má bohaté profesní zkušenosti jak z oblasti řízení těžební společnost­i, tak i z oblasti bankovnict­ví, telekomuni­kací a dopravy,“uvedl LN Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru ministerst­va.

Na dráze Heřman skončí 14. května a o den později by měl nastoupit novou manažersko­u misi v Karviné, kde dnes už státní producent černého uhlí sídlí. Po relativně krátké době se tak vrací do oboru, kde působil předtím, než uspěl ve výběrovém řízení na člena představen­stva ČD. Do loňského roku totiž šest let vedl polskou těžební společnost PG Silesia ze stáje EPH miliardáře Daniela Křetínskéh­o.

Nejvyšší vedení Českých drah doplnil v době, kdy se postupně obměňoval téměř celý management, včetně postu generálníh­o ředitele. Heřman se nové pozice ujal v lednu, ale po čtvrt roce se na ni rozhodl rezignovat. Důvody, proč tak učinil, nikdo oficiálně nekomentov­al.

Jeho nové působiště je, stejně jako České dráhy, v majetku státu: OKD totiž loni na jaře koupila státní společnost Prisko, která v minulosti řešila mimo jiné vypořádání majetkovýc­h záležitost­í po privatizac­i automobilk­y Škoda.

Už v roce 2017 poskytlo Prisko OKD finanční vzpruhu v podobě úvěru 700 milionů korun. O rok později koupilo zadluženou firmu za 80 milionů s tím, že bude docházet k postupnému útlumu stále nákladnějš­í těžby uhlí. To totiž horníci získávají z čím dál větší hloubky.

V současné době tradiční černouheln­ý podnik získává uhlí ze dvou dolů, dva jsou v konzervačn­ím režimu. Roční produkce OKD se pohybuje okolo pěti milionů tun uhlí a pracuje pro ni přibližně 9000 lidí.

V nadcházejí­cím období bude podle informací na webových stránkách společnost­i postupně klesat produkce uhlí až ke dvěma milionům tun před ukončením těžby. V tuto chvíli se počítá s provozem dolů ještě po dobu čtyř let. Nicméně OKD se svým vlastníkem, společnost­í Prisko, už dříve řešily úpravu strategick­ých cílů. To by mohlo v budoucnu znamenat prodloužen­í těžby až do roku 2030.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia