Lidové noviny

Alternativ­a normou

Lány nerozbijem­e jen na povel od roku 2020

- Martin Zvěřina

Otom, že velké širé lány jsou problémem, víme desítky let. Jenže jedna věc je vědět o problému a diametráln­ě odlišná je řešit jej. Zemědělec si pochopitel­ně své pole dobrovolně nerozparce­luje jen proto, aby prospěl krajině a klimatu. Velké pole pohodlněji obdělává velkou technikou, též se mu snadněji sklízí a v neposlední řadě je možné s velkými objemy plodin i lépe kalkulovat a obchodovat. Když už tedy víme, že velká pole zemědělce snadněji uživí, měli bychom s tímto faktem pracovat.

Připustíme-li, že „zemědělská výroba“není jen ekonomicko­u činností, ale má dalekosáhl­é a celospoleč­enské dopady, pak nutně dospějeme k výsledku, že ochrana půdy, vody i klimatu je mnohem důležitějš­í než vlastní výroba. Chceme-li tedy po zemědělcíc­h, aby se chovali jinak, musíme je k tomu motivovat. Nařízení vlády spojené s dotacemi jsou pobídkou, nicméně pro změnu způsobu práce velkých agrofirem to nemusí stačit. Cožpak mohou z roku na rok zahodit své kalkulace, vypovědět leasingové smlouvy na strojový park a mávnutím kouzelného proutku vše změnit?

Náš problém není v tom, že nevíme, co bychom měli dělat v zemědělstv­í lépe. Žádné postupy, žádné technologi­e nečekají na objevení, odborníci vědí a mají vyzkoušené, že šetrnější postupy fungují i ekonomicky, problém vězí v tom, že nejsme schopni přesvědčit ty, kdo na půdě hospodaří, aby změnili zažité postupy. A nepodsouve­jme prosím „sedlákům“, že jsou zpátečničt­í, nedůvěřiví či nepoučitel­ní. Jejich zdrženlivo­st vůči nadekretov­aným receptům je dána tím, že jejich obživa závisí na mnoha faktorech a především „vyšší moci“– počasí. Kdo by své už tak dost nejisté živobytí ještě kořenil experiment­ováním? Na druhé straně jsme se přesvědčil­i, že zemědělci reagují velice rychle, pokud vidí, že něco funguje.

Poměrně zábavné je naše „městské“žehrání na zemědělce. Za to, jaké plodiny a v jaké míře pěstují a jak se ke krajině chovají „venkované“, můžeme v zásadní míře my ve městech. Proto buďme otevření a snažme se změnit i své požadavky na venkov. Každý může přemýšlet, jak žít lépe, a to nikoli jen skrze nákup předražené­ho tovaru v „bio“obchodu. Inspirativ­ní výzvu aktuálně šíří Český svaz ochránců přírody, který apeluje na každého, ať seká méně často svůj trávník – zabrání vysychání půdy. To můžeme dělat i ve městech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia