Lidové noviny

Citem proti citu

Jak na pravicový populismus? Přebít ho liberálním

- Zbyněk Petráček

Populismus slouží jako nálepka zla. Ale nezapomeňm­e, že ve skutečnost­i je politikou sázející na city a emoce. A je-li za hlavního nepřítele demokracie pokládán populismus pravicový, logika míří k tomu, že se mu postaví populismus levicový či liberální. „Je nejvyšší čas pro levicový populismus,“napsal německý intelektuá­l Jakob Augstein. „K vítězství v boji proti citům je jen jedna cesta: rozvinout ještě silnější cit,“řekla francouzsk­á filozofka Chantal Mouffeová.

To vše oživil francouzsk­ý prezident Macron na čtvrteční tiskové konferenci. Nešetří city ani patosem. Nabízí novou společensk­ou smlouvu, chce snížit počty poslanců, postavit se elitářství (zrušit elitní školu ENA), zvýšit důchody a snížit daně. Zjistil, že v lidu vládne pocit nerovnosti, opuštění a odmítnutí elitami. Odkud ty argumenty známe? Inu od těch, kteří jsou nálepkován­i za pravicové populisty. Teď je Macron přebíjí ještě silnějšími city, jak to předvídala filozofka Mouffeová. Leč odpověď na otázku, co to udělá s rozpočtem, zatím schází.

Macron riskuje. Nařizuje-li, aby „v žádné francouzsk­é čtvrti“nebyly porušovány zákony, potvrzuje tím existenci „no-go zón“, čímž popírá tvrzení vlastního liberálníh­o tábora, že takové zóny neexistují. Ale zároveň přiznává realitu i to, že politické elity se od ní vzdálily. Naznačuje, že neexistují „levicová“a „pravicová“témata, ale jen reálná problémová témata, která nelze přenecháva­t populistům jakéhokoli­v ražení. Uspěje?

Uvidíme. Macron plánuje decentrali­zaci, přesun moci blíže k občanům. Ale zítra tomu bude 50 let, co Charles de Gaulle, jeho velký vzor, právě po nezdařeném referendu k decentrali­zaci z úřadu hlavy státu odstoupil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia