Lidové noviny

Rád bych se ještě proletěl gripenem

Vyznává se válečný veterán, pilot Emil Boček. Kluci by podle něj měli chodit na vojnu, protože ta jim prý vždy něco dala Emil Boček (96)

-

Modely slavného spitfiru, archivní fotografie či malovaný obraz s vlastními podobiznam­i. S Emilem Bočkem, posledním českým žijícím pilotem Královskéh­o letectva, jsme se setkali v salonku na náměšťské vrtulníkov­é základně. Do místnosti, jež nese jeho jméno, vkročil šestadevad­esátiletý válečný veterán plný energie .Ažna zhoršený sluch byste na něm známky pokročiléh­o věku těžko hledali. Hýřil historkami a humorem sobě vlastním.

Snad se jen nepřejídám, na stará kolena jím velmi málo. Cestování mi zatím žádné potíže nedělá. Přijedu do Prahy na nádraží, kde už na mě čeká kamarád, ten mě pak vždy dál odveze, kam je třeba. Pořád mi někdo říká, že jsem se měl dávno odstěhovat do Prahy, ale na to já jim povídám: Jste blázni? Do Prahy já se nikdy stěhovat nebudu. Praha je veliká a já znám akorát střed kolem Václaváku. Jsem brněnský patriot.

LN Řadu let jste za války bojoval za naši společnost. Jste spokojen s tím, jaký nabrala směr?

Já se jich na nic neptám, nic jim nevyčítám. Prostě si jich nevšímám. Když mě někdo osloví, odpovím mu, ale že bych sám navazoval komunikaci, to ne.

LN Byl byste pro znovuzaved­ení povinné vojny?

Byl bych pro. Když zrušili brannou povinnost, říkal jsem, že udělali největší blbost.

Kluci by měli chodit na vojnu aspoň na tři měsíce, ne-li na půl roku, protože vojna jim vždy něco dala. Museli poslouchat, chodit oblečeni čistě, kdežto teď? To je špatné. ale jak se říká: všude dobře, doma nejlíp. V Anglii jsem navázal styky s lidmi, udělal si přátele, ale není to srovnateln­é s tím, co bylo ve vlasti. Když se vrátíte, je to něco neskutečné­ho.

LN Prezident Miloše Zeman nedávno uvedl, že byste si zasloužil povýšit na armádního generála, což je nejvyšší vojenská hodnost. Co by to pro vás znamenalo?

Mně je to úplně jedno, jestli jsem vojín, nebo generál. Pro mě to není vůbec důležité. Když jste generál, stejně na vás každý akorát čučí jak na blbce, vyptává se vás. Mám já se každému zpovídat? Já se nepotřebuj­i zviditelňo­vat. Já když jedu vlakem a musím jet v uniformě, sako si stejně vždy sundám a pověsím ho obráceně. Sedím v košili, mě si nikdo nevšímá a já jsem spokojený. Jsem rád, že tu uniformu mám, ale nemusel bych ji nosit.

LN Když jsem naposledy mluvil s generálem Pavlem Vranským, říkal mi, že jedním z jeho posledních životních cílů je rozdat 200 vizitek, které si nechal nově vytisknout. Máte také nějaký osobní cíl?

Tak já vizitky nemám. A na další čekáme, až bude to povyšování. Snad jen tím gripenem bych se rád proletěl.

LN Před rokem a půl jste mi říkal, že je to „hotová věc“.

Hotová věc to je. Když jsem byl v Lánech u prezidenta Miloše Zemana, řekl Zeman mému kamarádu Jardovi: Nařizuji ti, abys zařídil, aby Emil létal s gripenem. A doktor Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, který mého kamaráda zná také, o něm říká, že je to člověk, který zařídí nemožné. A to je pravda. S gripenem mě prostě musí svézt. To je jediná mašina, se kterou jsem nelétal.

Narodil se 25. února 1923 v Brně, kde

s výjimkou válečného období žije dodnes.

Je nejmladším žijícím veteránem druhé

světové války a posledním českým žijícím pilotem Královskéh­o letectva (RAF).

V šestnácti letech odešel tajně

takzvanou balkánskou cestou do zahraniční armády. V létě 1940 se zúčastnil bojů ve Francii, v září téhož roku byl ve Velké Británii přijat do RAF, sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě.

Později prošel pilotním výcvikem,

od října 1944 sloužil jako pilot-stíhač u českoslove­nské 310. stíhací perutě.

Absolvoval 26 operačních letů,

z letectva odešel v roce 1946.

Po návratu do vlasti si otevřel opravnu

motocyklů, po roce 1948 pracoval v Mototechně. Působil také jako soustružní­k ve Výzkumném ústavu Českoslove­nské akademie věd (1958–1983), dalších pět let pak pracoval ve firmě Drukov. Do důchodu odešel v roce 1988.

V roce 2010 obdržel z rukou tehdejšího

prezidenta Václava Klause Řád bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. Je držitelem hodnosti generálmaj­or, prezident Miloš Zeman by mu rád udělil nejvyšší tuzemskou vojenskou hodnost – armádní generál.

Brněnský dopravní podnik po něm

pojmenoval jednu ze svých tramvají.

Jeho jméno nese i salonek na vrtulníkov­é základně v Náměšti nad Oslavou. LN Počítáte i s tím, že byste jej chvíli pilotoval?

No, to nevím. Když jsem v tom chvíli seděl, koukal jsem, že to má řídicí páku jako takový krátký klacek, asi patnáct centimetrů dlouhý. Ale já bych si troufl. Jestli to je gripen, nebo nějaký dvouplošní­k starý, je jedno. Létá to všechno stejně.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Jsem brněnský patriot, do Prahy já se nikdy stěhovat nebudu, říká Emil Boček, který se narodil 25. února 1923, rovných 25 let před komunistic­kým pučem
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Jsem brněnský patriot, do Prahy já se nikdy stěhovat nebudu, říká Emil Boček, který se narodil 25. února 1923, rovných 25 let před komunistic­kým pučem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia