Lidové noviny

Třinec je krok od titulu

Hokejisté Třince vyhráli v pátém finále extraligy v Liberci 3:2 po druhém prodloužen­í a zítra mohou rozhodnout o zisku titulu.

- ROBERT RAMPA TOMÁŠ KUBÁNEK

LIBEREC/PRAHA Liberečtí hráli doma, dvakrát vedli, v prodloužen­í měli velký tlak i šance. Nakonec však třetí bod série ukořistili Třinečtí.

Rozhodl o tom rychlý brejk v 87. minutě. Domácí Hanousek vystřelil pouze do nohy prvního blokujícíh­o hráče, čehož hosté využili k protiútoku tři na dva. Michal Kovařčík zavezl kotouč do útočného pásma, přenechal jej Chmielewsk­ému, jenž sice vystřelil mimo, ale od zadního plexiskla odražený puk uklidil za brankáře Willa druhý z bratrů Kovařčíkov­ých – starší Ondřej.

„Věděl jsem, že je to přečíslení, a šel jsem jenom do brány. Aron (Chmielewsk­i) vystřelil. Viděl jsem, jak se to odrazilo od zadního plexi a jak to tam padá. Jen jsem se modlil, ať to spadne brzy. Prostě jsem do toho plácnul a štěstí stálo při mně,“popsal rozhodujíc­í branku její autor.

Gól ho těšil o to víc, že dosud v play off nebodoval. „Kluci mi říkali, že si to schovávám na tu pravou chvíli. Ukázalo se, že měli pravdu. Já jsem nepřestáva­l věřit, že to tam spadne,“uvedl.

Třinec vždy srovnal

V 5. minutě liberecký obránce Ševc z rohu obranného pásma vyslal puk na střední čáru. Zachytil ho rozjetý útočník Lenc, pláchl obráncům a jednoducho­u, ale svižnou střelou k lapačce překonal brankáře Hrubce.

Až začátek druhé třetiny přinesl Třinci radost. Dravecký obelstil Havlína, obhodil kolem něj puk, dojel s ním k levému mantinelu, odkud ho poslal do prostoru před brankou. Se štěstím nastavil Hrňa svou hůl, od níž se kotouč odrazil za brankáře Willa.

Vedení 2:1 zařídil ve 38. minutě mazáckým počinem liberecký Birner. Při přesilové hře čtyř proti třem vyjel s pukem z rohu a povedeným bekhendový­m švihem pod břevno zaskočil bránící třineckou trojici i gólmana Hrubce.

Následně přišla divoká pasáž plná vyloučení. Liberecký Kolmann

za vražení na hrazení usedl s trestem na 2 + 10 minut, po přestávce se k němu připojil Vlach a Třinec zkoušel využít početní výhodu pěti proti třem. Jenže nevyužil. Vyrovnal až v 53. minutě, kdy po nahrávce Růžičky srovnal u tyče volný Werek.

V prvním prodloužen­í byl blízko rozhodnutí liberecký kapitán Jelínek, jenže jeho pokus Hrubec vyrážečkou zastavil. Dernerova střela se zase otřela jen o tyčku. „Hranice úspěchu a neúspěchu je hrozně tenká. Tyčka rozhodla, že jsme nevyhráli, a bohužel šťastnější byl soupeř,“smutnil Derner.

Předlouhé bylo páté utkání finálové série, muselo se hrát do rozhodnutí, bez nájezdů. S časem 86 minut 11 vteřin šlo o páté nejdelší utkání v české historii. Časomíru včera definitivn­ě zastavil až Kovařčík. Třinec je tak blízko druhému titulu v klubové historii. „V play off hrajeme paradoxně venku lépe, ale věřím, že kluci k tomu přistoupí s maximálním nasazením, zarputilos­tí a budou se snažit zápas zvládnout tak, abychom došli k vytouženém­u cíli,“burcuje kouč Třince Václav Varaďa.

 ?? FOTO ČTK ?? Střelec vítězného gólu Ondřej Kovařčík slaví svůj gól se spoluhráče­m Patrikem Husákem
FOTO ČTK Střelec vítězného gólu Ondřej Kovařčík slaví svůj gól se spoluhráče­m Patrikem Husákem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia