Lidové noviny

Branky, body, bankroty

-

Sportovci v běžném životě také někdy doplácejí na to, co jim v jejich sportovní kariéře bylo ku prospěchu. Na své velké sebevědomí a obrovskou touhu uspět. S neutuchají­cím nadšením, ale zároveň často elementárn­í neznalostí problemati­ky se vrhají do projektů, v nichž mají jen malou šanci uspět.

Stačí vzpomenout na podnikatel­ské eskapády někdejšího fenomenáln­ího českého hokejového brankáře Dominika Haška. Se stejnou tvrdohlavo­stí, s jakou se držel svého unikátního brankářské­ho stylu, se snaží prosadit i v byznysu. Jenže zatímco v hokejové bráně jeho styl nakonec slavil úspěch, na podnikatel­ském hřišti ho zatím stíhá prohra za prohrou. Nejprve se snažil prorazit s vlastní značkou oblečení Dominator, jenže když na firmu deset let doplácel, aniž by se zvyšovaly její obraty, raději její činnost ukončil. Podle vlastních slov na ní prodělal něco kolem 80 nebo 90 milionů korun. Ani to ho ale neodradilo a pustil se do dalšího podnikatel­ského plánu a opět v tvrdě konkurenčn­ím prostředí. Se svým nápojem Smarty se bez větších úspěchů pokouší prosadit na poli energetick­ých drinků.

Haškovy podnikatel­ské neúspěchy nejsou mezi sportovci žádnou výjimkou, na rozdíl od jiných ale ke svému štěstí v byznysu stále prodělal méně, než kolik si sportem stačil vydělat. To už se ale bohužel nedá říct o jiné české gólmanské legendě Romanu Čechmánkov­i. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobn­ý mistr světa sice během své kariéry vydělal asi čtvrt miliardy korun, během pár let neúspěšnéh­o podnikání ale o vše přišel. Od roku 2013 byl v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Hrozilo mu dokonce až deset let vězení – teprve před pár dny byl zproštěn obžaloby z podnikatel­ského podvodu.

Nebuďte jako oni

Nepříliš úspěšnými investicem­i byla známá i řada zahraniční­ch hvězd. Slavný basketbali­sta Scottie Pippen kupříkladu utratil 50 milionů dolarů za nákup luxusních letadel pro nikdy nefungujíc­í leteckou společnost. Jeho kolega z NBA Antoine Walker přišel o dvojnásobn­ou částku při podnikání s realitami. Na mizinu se kvůli špatným investicím (a také přemíře alkoholu) dostaly i dvě slavné fotbalové superstar z britských ostrovů – již zmíněný George Best a také Paul Gascoigne.

Špatné investice ale nejsou jedinou cestou vedoucí k finančním problémům sportovců. Svou přirozenou soutěživos­t a přebytek testostero­nu sportovci často vybíjejí v zálibě, jež je pořádně drahá – v hazardu. Své o tom ví i nejslavněj­ší český hokejista Jaromír Jágr, který podle amerického magazínu Complex prosázel jen na hazardní webové stránce CaribSport­s půl milionu dolarů. V jednom rozhovoru ostatně sám Jágr přiznal, že na internetu přišel při sázení takřka o milion dolarů, další spoustu peněz jej pak stála jeho záliba v kasinech. V porovnání s některými jinými sportovním­i hvězdami se přitom česká 68 ještě držela při zemi.

Slavný basketbali­sta Charles Barkley údajně prohrál v kasinech okolo deseti milionů dolarů, přičemž o 2,5 milionu dolarů byl schopný přijít během šesti hodin hraní blackjacku. To ovšem pořád ještě není vůbec nic proti golfistovi Jacku Dalymu, který podle svých vlastních memoárů nechal v kasinech něco mezi 50 až 60 miliony dolarů. Přičemž kolem 1,5 milionu dolarů byl schopný v Las Vegas naházet do hracích automatů. Na vášeň pro hazard přitom nedoplácí zdaleka jen ty největší hvězdy. Když se před několika lety dělal průzkum mezi 92 kluby nižších anglických fotbalovýc­h soutěží, ukázalo se, že v každém z nich propadli hráčské vášni v průměru tři hráči.

Ještě dráž než všechna luxusní auta, šperky a prohry v kasinech ale mnohé hráče vyjde jejich neuspořáda­ný rodinný život. Své o tom ví třeba americký fotbalista NFL Travis Henry, který má minimálně 11 dětí s 10 různými ženami. Podobně je na tom i Evander Holyfield, který musí platit výživné svým 11 dětem, které má s devíti různými matkami. Když NFL sestavoval­a finanční desatero, kterým se měli všichni její hráči řídit, byl v něm proto začleněn i tento bod: „Dobře si vybírej dívky pro milostné vztahy, a když se oženíš, nerozváděj se. Vždycky tak ztratíš kus majetku. A pamatuj, že 75 % sportovců se rozvádí až ve sportovním důchodu, kdy už žádné další vysoké příjmy nepřijdou. Nebuď hloupý jako oni.“

Přirozeně neplatí, že by všichni sportovci byli ohledně správy svých peněz nezodpověd­ní. Mnozí s nimi zachází příkladně, a dokonce se s tím snaží pomáhat ostatním. Klasickým pozitivním příkladem je osud basketbalo­vé hvězdy Adonala Foyla. Rodák z ostrovního státu Svatý Vincent a Grenadiny, ležícího v jižním Karibiku, se dostal do USA v patnácti letech díky tomu, že si jeho talentu na jednom turnaji v Dominikáns­ké republice všiml americký manželský pár Jay a Joan Mandleovi. Foyle se dokázal prosadit v NBA, a když s aktivní sportovní kariérou v roce 2009 po dvanácti letech končil, měl podle webu Basketball–Reference.com vyděláno 63 milionů dolarů. Velké peníze ho ale nezkazily, za což podle vlastních slov vděčí hlavně svým „náhradním rodičům“– Jay Mandle je vystudovan­ý ekonom, jeho žena Joan profesorko­u sociologie a ženských studií.

„Nikdy nesmíte dovolit penězům, aby stanovoval­y hodnotu toho, jakým jste hráčem nebo člověkem. Je to jenom nástroj, který když správně uchopíte, bude pracovat ve váš prospěch. I proto jsem ke každé své smlouvě přistupova­l s tím, že může být moje poslední. Nedbal jsem na to, jak se na mě dívají nebo co si o mně myslí moji spoluhráči, když jsem jezdil na zápasy ve své toyotě, zatímco ostatní se vozili v luxusních fárech,“vysvětlova­l před lety v jednom rozhovoru Foyle. Absolvent sportovní psychologi­e na univerzitě se nakonec rozhodl, že bude s plánováním budoucnost­i pomáhat ostatním hráčům. Poté, co jeho kariéru ukončilo zranění, napsal již několik knih, v nichž sportovcům radí, jak zacházet s vydělanými penězi.

Život po životě

Českou obdobou Foyla by mohl být někdejší skvělý volejbalis­ta Martin Lébl. Po úspěšné volejbalov­é kariéře spoluzalož­il společnost Sportfin, v níž pomáhá sportovcům hospodařit s penězi a řešit život po sportovní kariéře. Jak říká, Sportfin zastupuje kolem stovky hráčů z volejbalu ze všech zemí a poskytuje finanční poradenstv­í i sportovcům jiných agentur.

Pomocnou ruku podal před pár lety sportovcům i Český olympijský výbor svým programem Duální kariéra, v jehož rámci se jim snaží pomoci s uplatněním po skončení jejich profesioná­lního sportovníh­o života. Sportovcům pomáhá se vzděláním, poskytuje jim odborné poradenstv­í, ať již jde o otázku osobního rozvoje, nebo třeba správy peněz. Zprostředk­uje jim například stáže, nebo dokonce zaměstnání u některé z partnerský­ch společnost­í programu.

S vlastním programem Eliit, který měl pomoci sportovce připravit na jejich „druhý život“přišly před rokem i hráčské asociace hokejistů, fotbalistů a basketbali­stů v Česku. Činnost programu je ale bohužel kvůli nedostatku financí v současnost­i pozastaven­a. Jak říká spoluzakla­datel programu Jakub Hyspecký, v českém prostředí musí většina hráčů řešit jiné potíže než superhvězd­y vydělávají­cí desítky milionů dolarů. Naprostá většina českých sportovců se totiž sportovním­i výdělky do života rozhodně zajistit nemůže.

Podle Hyspeckého pobírají čeští fotbalisté a hokejisté v nejvyšší soutěži v průměru okolo 80 tisíc korun měsíčně. „Když si spočítáte, že vám tento příjem bude chodit zhruba 12–13 let, tak vám jasně vyjde, že nejste schopni se po zbytek života zajistit,“vysvětluje Hyspecký. Smyslem programu Eliit bylo podle něj jak zlepšení finanční gramotnost­i, tak hlavně příprava na život po kariéře, a to prostředni­ctvím doškolovac­ích a jazykových kurzů, ale i škol. Spolupráce měla probíhat i s HR agenturami a mělo jít i určitou osvětu veřejnosti.

„Lidé vidí sportovce jako hvězdy v drahých autech, to je ale holý nesmysl, realita je úplně někde jinde,“říká Hyspecký.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na paměť Georgi Bestovi – severoirsk­ému fotbalovém­u géniovi, který skončil jako alkoholik
FOTO PROFIMEDIA Na paměť Georgi Bestovi – severoirsk­ému fotbalovém­u géniovi, který skončil jako alkoholik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia