Lidové noviny

Ztracená generace

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA BARTOŠOVÁ redaktorka LN

Finanční krize, jež se před deseti lety z USA rozšířila do celého světa, značně ovlivnila životy lidí v mém věku. Portál BBC dal dohromady pět jejích „nejpřekvap­ivějších“důsledků.

Autorka článku, newyorská koresponde­ntka Kim Gittlesono­vá, je jedním z 1,5 milionu vysokoškol­áků, kteří v roce 2008 dokončili studium na univerzitě. A jak říká, na to, co přišlo, nebyli ona ani její vrstevníci připraveni.

Její generace, jak píše, má dnes vyšší dluhy a méně dětí a také mnoho vrásek na čele. Jde totiž o skupinu lidí, která právě v roce 2008 vstupovala na pracovní trh.

Musím s Gittlesono­vou souhlasit. Sama pracuji od roku 2006. A když se podívám zpět, právě zhruba od roku 2009 a dále (krize měla ve zbytku světa pozdější nástup) pozoruji na trhu práce „úpadek“.

Aby si autorka potvrdila své hypotézy, oslovila odborníky i své vrstevníky. Zjistila, že lidé v jejím věku mají méně dětí, pokud vůbec. Američanky v dekádě po recesi porodily o 4,8 milionu dětí méně, než demografov­é očekávali. Část poklesu se připisuje právě dvaceti- až třicetilet­ým ženám. Pro srovnání – jejich stejně staré kolegyně z dob velké hospodářsk­é krize v roce 1929 „nedostatek dětí“už nikdy nedohnaly – největší podíl bezdětných Američanek v historii je právě v jejich generaci. Nůžky se navíc dále rozevírají.

Podle odborníků ale možná jen čekáme déle, a to právě kvůli nedostatku prostředků pro založení rodiny. Akumulace bohatství (další důsledek krize) je totiž při recesi a nižších platech značně obtížná a zdlouhavá. Podle průzkumu BBC Brity ve věku 30 až 39 let ovlivnila recese nejvíce – v posledních deseti letech vydělávali průměrně o 7,2 procenta ročně méně než předchozí generace. V USA je situace podobná. Američané ve stejném věku nashromážd­ili dle statistik o 34 procent méně bohatství, než předpoklád­aly modely založené na vývoji u předešlých generací. Začínali totiž s o osm procent nižším

průměrným ročním příjmem než jejich kolegové staří 25 až 34 let v roce 2002.

A proto si také lidé v našem věku nekupují střechu nad hlavou (třetí důsledek) – byt nebo dům jich vlastní opět o osm procent méně než u předchozíc­h generací, ve Spojeném království se vlastnictv­í bydlení snížilo dokonce o téměř polovinu. Proč? Nemáme děti, máme méně peněz a nemovitost­i jsou předražené.

Jako další důsledky autorka uvádí nedůvěru v akciový trh – jen dva z pěti mileniálů dnes investují. Obecně navíc mají tendenci nikomu nevěřit – podle průzkumu Pew Research Center jen 19 procent z nich souhlasí s výrokem, že „většině lidí lze věřit“. U předchozí generace to bylo 31 a u generace našich rodičů 40 procent.

***

Redaktor deníku The New York Times M. H. Miller píše, že v něm důsledky krize stále vyvolávají zlost. Jeho rodiče kvůli ní přišli o práci a hodnota domu, který si koupili na hypotéku, prudce klesla, takže brzy dlužili mnohem více, než jakou měl vůbec dům cenu.

On sám pocítil důsledky krize jako student Newyorské univerzity, jedné z nejdražšíc­h soukromých škol v USA, který dodnes dluží za studium sto tisíc dolarů (2,3 miliony korun). Z platu novináře (byť amerického) bude vysoce úročenou studentsko­u půjčku zřejmě splácet ještě dlouho – je to více, než za rok vydělá.

Podle Millera je nejzvláštn­ějším odkazem krize to, že vina za pomalou obnovu země je svalována na bedra mladých Američanů, které elity označují za „pokrytecké, citlivé a namyšlené sněhové vločky“(metafora pro křehké bytosti), jak řekl loni v červenci dnes už bývalý ministr spravedlno­sti USA Jeff Sessions.

Zprávy o trhu s bydlením, sociologic­ké studie a média tak chmurné statistiky jako smršťující se procento vlastníků domů svalují na životní styl mileniálů: místo toho, aby šetřili, prý vyhazují peníze za večírky. Jenže Miller říká, že jeho generace není líná ani rozmazlená, ale bydlení si zkrátka nemůže dovolit. Ze stagnující­ch výdělků musí splácet studentské půjčky. Její příslušníc­i si totiž naivně mysleli, že díky vyššímu vzdělání si budou moci dovolit dům či zdravotní péči – jako generace jejich rodičů.

Kvůli nestoudně vysokým úrokům na studentské půjčce, jak píše, on i jeho rodina za deset let od skončení studia půjčku už jednou splatili. Splátky paradoxně posílali bance Citigroup, která byla po krizi jedním z největších příjemců státní pomoci.

Veřejná vysoká škola v Česku mě sice břemene studentské půjčky ušetřila. Dovolit si však to, co moji rodiče, nemohu. Pokrok se zastavil.

Mileniálov­é rodí méně dětí než generace před nimi. Podle odborníků ale možná jen čekají déle, a to právě kvůli nedostatku prostředků pro založení rodiny.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia