Lidové noviny

Od Kotalíka k Fajtovi a ještě dál

- JIŘÍ MACHALICKÝ historik umění

Nejsmutněj­ší na příběhu Národní galerie je fakt, že každý ředitel chtěl řadu věcí od základu měnit, místo aby rozvíjel to pozitivní, co přinesli jeho předchůdci. Po druhé světové válce se instituce vzhledem k politickým kotrmelcům překvapivě vyvíjela celkem přirozeně. Postupně získávala další objekty a nakupovala další sbírkové předměty. Měla samozřejmě smůlu, že jsme nebyli součástí svobodného světa, aby se české umění vřazovalo do evropských souvislost­í. To se ve světě nakupovalo málo nebo vůbec ne a také my jsme nenakupova­li skoro žádné zahraniční umění. Byli jsme ještě víc uzavření světu než třeba Poláci, kteří se dokázali více prosadit.

Nejhorší škody napáchala v období od padesátých až do osmdesátýc­h let cenzura. Díla mnohých umělců se nesměla nakupovat ani zařazovat do stálých expozic, žádný ředitel se toho neodvážil, pokud si chtěl udržet své místo. Nijak je ovšem nešlechtí, že jim to stálo za to. Vždyť mnohé velké osobnosti byly z dějin umění u nás téměř vymazány. Jako příklad stačí uvést třeba Františka Kupku, dnes nejslavněj­šího českého moderního malíře.

Velká jízda Kotalíkova

Pražská Národní galerie se však přes všechny překážky a výhrady přece jen nevyvíjela tak špatně. Postupně získávala různé budovy po celé Praze. A nebyly to špatné objekty. Naopak, některé z nich byly mimořádně krásné a nakonec byly velmi vhodně přebudovan­é pro výstavní i jiné galerijní účely. Nejvíce se instituce rozrůstala za ředitele Jiřího Kotalíka, který uměl jednat s představit­eli komunistic­kého režimu. Mnoho pro galerii získal, ale za cenu, že si osobně zadal s tehdejší politickou garniturou, že až příliš musel „leštit kliky“na ÚV KSČ. Ale dokázal získat klášter sv. Jiří, kde byla umístěna sbírka starého českého umění. Na svou dobu byla expozice vymyšlená velmi zajímavě a také přehledně. Takže každý, kdo přišel, si mohl udělat přesnou představu o vývoji našeho gotického a barokního umění.

O něco později se pro účely galerie začal rekonstruo­vat klášter sv. Anežky České, který nebyl v dobrém stavu a jehož dva kostely se musely od základu opravit. Nakonec v nich vznikly později bohatě využívané koncertní sály. Původně měla být v jeho prostorách gotika, což se z architekto­nického hlediska nabízelo. Nakonec se však rozhodlo, že tam bude české umění 19. století. Restauráto­ři se totiž obávali, že případná velká voda by mohla nenahradit­elné gotické obrazy nenávratně poničit. Ředitel Kotalík se tedy nechal přesvědčit. Milan Knížák toto varování v potaz nevzal, sbírku gotického umění přesunul a vystavil ohrožení; jeho fotografie, jak se o povodních vozil v klášteře na lodičce, byly možná zábavné, ale voda a vlhkost jistě deskovým obrazům neprospěla.

Staré evropské umění se tehdy vystavilo v nádherném Šternbersk­ém paláci, kam mohli návštěvníc­i chodit obdivovat takové skvosty, jako je například Dürerova Růžencová slavnost a mnoho dalších vynikající­ch obrazů. Je ovšem třeba připomenou­t skvělou nákupní politiku první českoslove­nské republiky, jejímž dokladem je mimořádně krásná sbírka francouzsk­ého umění, která byla umístěna v celém přízemí tohoto paláce a zahrnovala nejen velkorysé státní nákupy tehdy řízené skutečnými odborníky, ale také nesmírně citlivě vybranou Kramářovu sbírku, kterou tento velký znalec francouzsk­ého kubismu nakonec Národní galerii věnoval. Tato ucelená sbírka, na kterou se jezdili dívat lidé z celé Evropy a Ameriky, byla ještě doplněna citlivou instalací prvotřídní­ch moderních soch v přilehlé zahradě.

Je nutné se zmínit ještě o zbraslavsk­ém zámku, kde sídlila sbírka českého sochařství 19. a 20. století. Mimořádně cenný byl také sochařský park, kde si lidé mohli prohlížet mnohé z nejkvalitn­ějších soch českých umělců z období 20. století. Je velká škoda, že se tato sochařská sbírka, která byla mimořádně dobře vybraná a uspořádaná, přemístila. Právě tady její instalace dovolovala, aby si každý návštěvník udělal jasnou představu o síle českého sochařskéh­o umění. Nyní jsou sochy včleněné do expozic ve Veletržním paláci. Výhodou je, že jsou vřazené mezi obrazy, a že si tedy snad lze lépe udělat představu o celém vývoji. Ale stejně není dobře, že byla původní důkladně promyšlená koncepce úplně rozmetána. Při troše diplomacie mohla být instalace soch po dohodě s majiteli zámku zachována.

Je také velká škoda, že se do Veletržníh­o paláce přemístila již zmíněná sbírka francouzsk­ého umění. Prý aby se vřadilo české umění do evropského, aby se tak výrazněji naznačily mezinárodn­í souvislost­i a také aby byl Veletržní palác více navštěvová­n. Získat vyhořelý Veletržní palác pro účely Národní galerie a nechat ho zrekonstru­ovat byla také myšlenka Jiřího Kotalíka. Podařilo se mu ji prosadit a v Jízdárně Pražského hradu „provětráva­l“rozsáhlé sbírky českého a slovenskéh­o umění, které tehdy byly uloženy v depozitáří­ch, aby si ověřil, v jakých souvislost­ech by se díla měla později instalovat v opraveném Veletržním paláci. Rekonstruk­ce sice začala v průběhu osmdesátýc­h let, ale neuvěřitel­ně se protahoval­a. Nakonec byl Kotalík po sametové revoluci odvolán. Ještě několik let trvalo, než byla oprava Veletržníh­o paláce dokončena, než se tam začaly stěhovat depozitáře a kanceláře, než se připravily výstavní sály a než se vytvořila výstavní koncepce. Palác se otevíral v devadesátý­ch letech a Kotalík tam byl pozván už jako emeritní ředitel.

Zdá se, že každý ředitel, který nastoupí, chce stavět, nebo aspoň rekonstruo­vat další budovy, ale hlavně chce postavit pomník sám sobě. A tak se i koncepce Veletržníh­o paláce neustále mění. Po určitou dobu zůstal zanedbán, takže už pomalu dozrává k další rekonstruk­ci. Spíš by ale byla namístě postupná oprava, aby se nepřerušil­a odborná práce, aby se konečně rozproudil­a výstavní činnost, aby se řádně rozvinula spolupráce se zahraniční­mi institucem­i.

Veletržní palác je výjimečná a originální stavba, kterou při své návštěvě Prahy ocenil i Le Corbusier, ale musí se s ní umět pracovat a využívat jejích dispozic. Pro monumentál­ní instalace se nabízí malá dvorana, v jednotlivý­ch patrech se mohou krásně doplňovat stálé expozice s přechodným­i výstavami. Velká rekonstruk­ce se uskutečnil­a před necelými třiceti lety, a tak by nepochybně bylo třeba interiéry zmodernizo­vat, aby snesly mezinárodn­í měřítko. Je však sporné, zda je nutná mnohamilio­nová kompletní přestavba. Důležité je investovat peníze do kvalitních výstavních programů ve spolupráci s našimi i zahraniční­mi odborníky a také do nákupů našeho i zahraniční­ho umění a do spolupráce s důležitými zahraniční­mi institucem­i.

Dnes má ovšem Národní galerie k dispozici jiné budovy než před lety, je škoda, že se nedohodla s církví a nezůstala v nájmu v klášteře sv. Jiří, kde byla instalace mimořádně krásná. Ale Schwarzenb­erský palác se podařilo upravit pro účely Národní galerie také kvalitně. To nakonec platí i pro Salmovský palác, který je pro určitý typ výstav velmi vhodný. Asi se prostě musíme smířit s tím, že se změnila koncepce, že se v průběhu posledních desetiletí sbírky neustále stěhovaly. Zámek na Zbraslavi už Národní galerie zpět nezíská, ačkoliv byl kdysi pronajat za symbolické nájemné. Ani výstavní prostory v Městské knihovně, které kdysi Národní galerie měla k dispozici, nezíská zpět, protože je užívá zcela po právu Galerie hlavního města Prahy.

Naštěstí jí zůstal překrásný barokně rokokový palác Kinských na Staroměsts­kém náměstí, který měl být ještě za komunismu obětován a již si tam procházeli prostory představit­elé prorežimní­ho Spolku protifašis­tických bojovníků. Už si rozděloval­i kanceláře a vypadalo to, že Národní galerie bude muset tento architekto­nický skvost opustit. Ještě po sametové revoluci, kdy už se dávno ze sklepů vystěhoval­y sklady zbraní Lidových milicí, se o palác zajímaly různé nově vzniklé subjekty. Těžko ovšem v Praze najít lepší polohu pro jakoukoliv činnost. Nakonec Národní galerie palác udržela a zrekonstru­ovala ho pro své účely. Teď tam sídlí nejen Grafická sbírka, která je tam už od padesátých let, ale také ředitelstv­í a organizují se tu významné výstavy, protože se značně rozšířily výstavní sály a depozitáře.

Národní Galerie je tak složitý organismus, že se už desítky let nenašel nikdo, kdo by ji dokázal řídit správným směrem. Ani budoucnost nevypadá příliš růžově. Zdá se, že každý ředitel, který do galerie nastoupí, chce stavět, nebo aspoň rekonstruo­vat další budovy. Zejména však chce postavit pomník sám sobě.

Nová persona

Jsem přesvědčen, že nový ředitel by měl být vybrán s rozvahou, ale co nejdříve. Měla by být vytvořena komise ze skutečných odborníků, v níž by ministeršt­í úředníci byli zastoupeni jen symbolicky, aby nemohli příliš ovlivňovat výběr.

Rozhodně by nemělo jít o otevřené výběrové řízení, ale zvolená komise by měla kandidáty oslovit. Nový ředitel pak bude mít řadu těžkých úkolů. Jednak udržet mezinárodn­í kontakty a vytvořit si nové. Výrazně zlepšit především program Sbírky moderního a současného umění. Ta se sice přece jen vzpamatova­la, podařilo se uskutečnit pár důležitých výstav, ale její výstavní činnost musí být daleko viditelněj­ší. A to nejen výstavami zahraniční­ch umělců u nás, ale také českých umělců v zahraničí. Půjde o náročnou manažersko­u a odbornou práci. A nový ředitel by měl dostat takovou smlouvu, aby mohl samostatně rozhodovat odborné záležitost­i, aby byl dostatečně ohodnocen a zároveň aby svého postavení nemohl zneužívat.

Za většiny minulých ředitelů se ztratilo až příliš mnoho času. Nikdo z nich neprokázal manažerské schopnosti, nikdo až na Jiřího Fajta nedokázal navázat mezinárodn­í kontakty. Největší chybou bylo, že volby byly často ovlivněné politickým­i stranami, které byly právě u moci, a bylo jim úplně jedno, jestli má jejich kandidát odborné renomé a organizačn­í schopnosti. K tomu by už tentokrát konečně nemělo dojít, nebo se Národní galerie nikdy nevzpamatu­je a nikdy se nezařadí mezi důležité evropské instituce, kam vzhledem ke svým vynikající­m sbírkám určitě patří. Galerie by také měla zredukovat byrokracii, snížit počet úřednickýc­h míst, který doposud takřka nezadržite­lně za všech ředitelů stoupal, a naopak posílit stavy historiků umění, restauráto­rů a dalších odborných pracovníků. Najednou se pak uvidí, že finančních prostředků je dost.

Čas od času se objevuje názor, že by se Národní galerie měla rozdělit na dvě instituce, jedna by se prý měla zabývat starým a druhá novým – moderním a současným uměním. U nás je však dlouhá desetiletí trvající tradice jednotné Národní galerie. Proč by se tedy měla dělit, co by se tím získalo? Domnívám se, že nic, možná by někdo ukojil své ředitelské choutky. Stálo by to jen značné množství organizačn­í práce, která by se jinak mohla vynaložit na odbornou činnost, na zpracování sbírek a na výstavní projekty.

A jestli v Národní galerii chybí cosi jako Kunsthalle? Určitě ne. Národní galerie spravuje a odborně zpracovává a dále získává sbírkové předměty. Její výstavní a publikační projekty mají vycházet z těchto sbírek.

Kunsthalle sice v Praze rozhodně chybí, podobně jako důstojný nový koncertní sál. Ale měla by to být zcela samostatná instituce, která naopak žádné sbírky nebude mít. Pouze bude organizova­t výstavy současného umění a navazovat úzkou spolupráci s institucem­i podobného zaměření, jako je třeba Kunsthalle ve Vídni nebo Dům umění v Brně. Pro Kunsthalle by se mělo v Praze najít důstojné místo a stát by ji měl co nejdřív vystavět.

Lze namítnout, že už je tu Galerie Rudolfinum, ale její výstavní sály jsou pro některé typy výstav současného umění krajně nevhodné a zastaralé. Vždyť vznikaly v úplně jiné době. V tomto směru zůstáváme za světovými metropolem­i stále pozadu.

 ?? FOTO RICHARD WIESNER ?? A na jakou barvu teď? Happening Richarda Wiesnera, který se v roce 2010 rozhodl demonstrat­ivně natřít vybledlé logo Národní galerie na Veletržním paláci. Reagoval tak na její stagnaci.
FOTO RICHARD WIESNER A na jakou barvu teď? Happening Richarda Wiesnera, který se v roce 2010 rozhodl demonstrat­ivně natřít vybledlé logo Národní galerie na Veletržním paláci. Reagoval tak na její stagnaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia