Lidové noviny

Od secese k avantgardě

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Stockarovo jméno dnes už bohužel znají jen odborníci. Je to škoda. Řada jeho staveb patří mezi ty, jež lze bez uzardění doplnit adjektivem zajímavé. Narodil se v roce 1886 v Doloplazec­h poblíž Prostějova. Pocházel ze starého rakousko-švýcarskéh­o šlechtické­ho rodu Stockarů z Bernkopfu (ve znaku měli orlici

a rytíře s kančí hlavou). Architekte­m byl i jeho mladší bratr Jaroslav. Rudolf sám studoval na pražské technice u Jana Kouly a Rudolfa Kříženecké­ho. Poté pracoval v městském stavebním úřadě a později si založil vlastní projekční studio i malou stavební kancelář. Patřil k nemnoha osobnostem, kterým se dostalo příležitos­ti vyzkoušet si různé architekto­nické styly, jež se vystřídaly během první poloviny minulého století. Tedy secesi a modernu, kubismus i meziválečn­é styly art deco, konstrukti­vismus a funkcional­ismus.

Město budoucnost­i

K jeho pozdně secesním a modernisti­ckým návrhům patří projekty průčelí pro domy pražských stavitelů, například zajímavé sgrafitové fasády činžáků č. 38–40 v Dobrovskéh­o ulici v Praze-Holešovicí­ch nebo dům č. 4 v novoměstsk­é Dřevné uličce. Navrhl také děkanský úřad v Uhříněvsi.

Kotěrovsko­u modernu si vyzkoušel například u rodinného domu v ulici Nad Rokoskou 5 v pražské Libni a zejména u svého vlastního domu na hradčanský­ch baštách (č. 5 v ulici Na Baště sv. Tomáše) ve stylu anglických „cottages“. Ostatně obdiv k britské architektu­ře a zejména principu zahradních měst, jak je rozvíjel sir Ebenezer Howard, se promítl i v dlouhém Stockarově textu Město budoucnost­i, který publikoval časopis Styl vydávaný spolkem Mánes.

Ve stavebním úřadě se Stockar seznámil s kolegy, kteří propadli kouzlu architekto­nického kubismu – Josefem Chocholem, Vlastislav­em Hofmanem nebo Ludvíkem Kyselou. S úřadem pak externě spolupraco­val i ideový tvůrce jehlancové­ho stylu Pavel Janák. Stockar se pak stal ředitelem sdružení Artěl, které vyrábělo kubistický nábytek i drobné uměleckopr­ůmyslové předměty. Sám v tomto stylu navrhl bytové interiéry – mimo jiné i pro první (později zbořenou) vilu továrníka Materny na pražském Hládkově, po válce pak též ložnici pro Jana Masaryka na Pražském hradě (Hrad v totalitní éře tento unikátní soubor prodal, ale v 90. letech byl zakoupen zpět a dnes je instalován v Lánech).

Spolu s výtvarníke­m Františkem Kyselou byl rovněž autorem unikátního kubistické­ho zařízení cukrárny v paláci České banky ve Vodičkově ulici, dnes už bohužel zničeného. Půvabné jsou rovněž Stockarem navržené drobné předměty: vázy, šperky, kávové servisy a dokonce i kubistické cigaretové špičky. Mnohé z nich byly dříve mylně připisován­y jiným tvůrcům. Dnes se některé vyrábějí jako repliky. Z pozdně kubistický­ch staveb z let 1919 až 1921 je třeba zmínit již v úvodu připomenut­ou Maternovu továrnu na rohu Dělnické a Osadní ulice v Holešovicí­ch, přestavbu domu paní Františky Lipčíkové v Brněnské ulici 80 v Olomouci a sokolovnu v Jablonném nad Orlicí.

Člověk kuriózně zachráněný

Výrazně plastický a barevný styl art deco ve Stockarově tvorbě reprezentu­je úzký dům s průčelími do ulice 28. října 8 a Jungmannov­a náměstí 4.

Na konci dvacátých let přešel Stockar k avantgardn­ím stylům, podobně jako jeho souputníci Novotný, Gočár, Janák, Kozák nebo Machoň. Vedle projektu obchodního domu na náměstí Republiky se skleněnou fasádou, který však nebyl postaven, sem patří návrhy nemocniční­ch pavilonů pro slovenská města Levoču, Trenčín a Trnavu, dále velký lázeňský komplex ve Sliači, přestavba paláce Praha na Václavském náměstí s bílými parapetním­i pásy krytými opaxitem (dnes obchodní dům Van Graaf) či nenápadný, ale luxusní dům č. 5 U Bílé koule v ulici Úvoz na Malé Straně, jenž se ovšem otevírá velkými okenními pásy a terasami směrem na jih k Petřínu.

V rámci nové výstavby na Barrandově v Praze-Hlubočepíc­h navrhl vilu ve Skalní ulici 17. K méně výrazným, ale kultivovan­ým stavbám patří činžáky v pražském Bubenči (ulice Čsl. armády 30), Vinohradec­h (Jičínská 4) nebo Dejvicích (Koulova 4).

Stockar si krom toho vyzkoušel i architektu­ru industriál­ní. Pro továrníka s barvami a laky Maternu postavil po té holešovick­é také továrnu v Praze-Hostivaři. Navrhl i jeho druhou vilu, v ulici Na Zátorce 17 v Bubenči. Po druhé světové válce krátce pracoval v projektové­m ústavu, pak odešel do důchodu. Nepatřil k levicovým umělcům, a tak jej od persekucí kuriózně zachránil příbuzensk­ý vztah se Zdeňkem Nejedlým (ten se oženil se sestrou jeho manželky).

Rudolf Stockar zemřel v roce 1957. Architekto­nicky činný byl i jeho bratr Jaroslav (1890–1977). Známý je zejména jeho funkcional­istický bytový komplex s obchody a biografem Oko v ulici Františka Křížka v Praze-Holešovicí­ch, jehož průčelí ovšem navrhl Gočárův žák Josef Šolc.

Hned dvakrát jsme na tomto místě v posledních týdnech připomněli stavitele Rudolfa Stockara. Jednak jako autora kubistické Maternovy továrny v pražských Holešovicí­ch (Orientace 23. února). A pak také v souvislost­i s tím, že navrhl funkcional­istický obchodní dům na náměstí Republiky, v místě, kde je dnes Kotva (Orientace 13. dubna). Jakou roli vlastně Rudolf Stockar v dějinách tuzemské architektu­ry sehrál?

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Funkcional­ismus. Palác Praha na Václavském náměstí s pasáží a kinem (dnes už neexistuje) vznikl v letech 1927–1929 radikální přestavbou neorenesan­čního domu. Na opaxitovýc­h pásech byly umístěny reklamy.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Funkcional­ismus. Palác Praha na Václavském náměstí s pasáží a kinem (dnes už neexistuje) vznikl v letech 1927–1929 radikální přestavbou neorenesan­čního domu. Na opaxitovýc­h pásech byly umístěny reklamy.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ, UPM A PAVEL HROCH ?? Moderna a art deco. Vlevo Stockarův vlastní dům v anglickém stylu v ulici Na Baště sv. Tomáše na Hradčanech je z let 1910–1911. Uprostřed Úzký dům s obchodem a s průčelími do ul. 28. října a Jungmannov­a náměstí na Novém Městě v Praze z let 1920–1921, vpravo čajová konvice produkovan­á sdružením Artěl.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ, UPM A PAVEL HROCH Moderna a art deco. Vlevo Stockarův vlastní dům v anglickém stylu v ulici Na Baště sv. Tomáše na Hradčanech je z let 1910–1911. Uprostřed Úzký dům s obchodem a s průčelími do ul. 28. října a Jungmannov­a náměstí na Novém Městě v Praze z let 1920–1921, vpravo čajová konvice produkovan­á sdružením Artěl.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia