Lidové noviny

Cibulka aneb Svět viděný odněkud

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Publikace Život na Cibulkách ukazuje, jak lze přiblížit vývoj, tvář i společnost zajímavého urbanistic­kého celku. Celku, který si už sto let udržuje vlastní život.

íří se dělení na „lidi odněkud“a „lidi odkudkoliv“. Pochází z Británie, ale vystihuje pnutí mezi identitáři a globalisty, objevující se skoro všude. Člověk si na něj vzpomene, když listuje knihou Život na Cibulkách.

Pojednává o pražské čtvrti v kopci nad starými Košířemi. O čtvrti, jež není moc známá a ničím zvláštním nevyniká. Dost obyvatel centra Prahy o ní snad ani neví. Ale přes to všechno vytváří zajímavý urbanistic­ký celek, atmosféru a svým způsobem i společenst­ví „lidí odněkud“.

Nová republika potřeboval­a novou byrokracii. Proto má logiku, že kolonii prosadilo Obecně prospěšné stavební družstvo při sociální ochraně státních zaměstnanc­ů.

z pozice rodačky znalé věci a používajíc­í prameny. I proto má publikace širší význam než pro tisícovku či kolik lidí na Cibulkách bydlí. Ukazuje, jak se mohou podobné celky – je jich dost v Praze i jinde – přibližova­t zájemcům či lidem, kterým je milý pohled na svět „odněkud“.

Kniha shrnuje historická fakta i pověsti, postřehy „domorodců“a hlavně dobové snímky. To utváří obraz kraje, který byl do konce 18. století nevýznamno­u periferií daleko za hradbami Prahy, pod stolovou horou Vidoule. Před 200 lety tam arcibiskup Thun vybudoval romantický park s umělou zříceninou, čínským pavilonem, poustevnou či rybníčky. Až o sto let později v sousedství vznikla obytná kolonie. Což souviselo se společensk­ými změnami po vzniku Českoslove­nska.

Nová republika potřeboval­a novou byrokracii. Proto má logiku, že kolonii prosadilo Obecně prospěšné stavební družstvo při sociální ochraně státních zaměstnanc­ů v Praze. Z dnešního pohledu je nezvyklé spíše to, že výstavba trvala jen dva roky. A to, že šlo o soubor staveb s jednotnou regulací: určila podobu dvoupatrov­ých domů s valbovými střechami, vzdálenost mezi nimi, velikost zahrádek i typ oplocení. Vznikl tak celek, kterému Emanuel Poche říkal vilová kolonie a jenž do značné míry přežívá dodnes.

Do značné míry přežívá i atmosféra tohoto celku, který na jedno místo svedl rodiny státních úředníků od pošťáků po armádní důstojníky – a pak i „náplavu“. Ne náhodou se právě na Cibulkách natáčely interiérov­é scény filmu Pelíšky (byty lampasáka i bývalého pilota RAF). Autor těchto řádek o tom něco ví, neboť je tamním rodákem. Takže si dobře pamatuje časy, kdy na ulici potkával tak různorodé osobnosti, jako byli Valtr Komárek nebo frontman Plastiků Mejla Hlavsa.

Eva Malá: Život na Cibulkách

Vydal Chytrý kopec & Aleš Prstek, Olomouc 2019, 128 stran

 ?? REPRO Z KNIHY ŽIVOT NA CIBULKÁCH ?? Urbanismus. Kolonie Cibulka, jak ji v roce 1927 viděl neznámý fotograf. Dnes by ji viděl jinak. Domy se sice nezměnily, ale jsou zanořené do stromů a zeleně.
REPRO Z KNIHY ŽIVOT NA CIBULKÁCH Urbanismus. Kolonie Cibulka, jak ji v roce 1927 viděl neznámý fotograf. Dnes by ji viděl jinak. Domy se sice nezměnily, ale jsou zanořené do stromů a zeleně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia