Lidové noviny

Kalendář akcí

Končí velikonočn­í trhy, nad hlavami začínají poletovat čarodějnic­e, hrad Točník se ponořil do pravěku, pod Řípem se roztočila obří jarní pouť a po roce se otevře vojenský újezd Libavá: taková je stručná vizitka pro dnešek, zítřek a další dny až do 1. květ

- Tipy na víkend Pálení čarodějnic Kam na 1. máj

Kdo si neužil letošní Velikonoce, může to dohnat ještě dnes a zítra: v neděli končí trhy na pražském Staroměsts­kém a Václavském náměstí i na Kampě, velikonočn­í expozice v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, výstava Jaro na vsi ve skanzenu Přerov nad Labem nebo Velikonoce na Betlémě v Hlinsku. Jinde naopak sezona začíná, třeba ve skanzenu v jihomoravs­ké Strážnici se bude v neděli stavět májka – na slavnost spojenou s vystoupení­m folklorníc­h souborů je vstup zdarma.

Pokud máte v plánu výlet na Valašsko, třeba se budete chtít podívat do skanzenu v Rožnově pod

Radhoštěm, kde se stavění máje chystá na středu 1. května. Tradiční lidová slavnost začne v areálu Dřevěného městečka ve 14 hodin a účinkovat bude rožnovský soubor písní a tanců Javořina.

Pravěk, poutě a trhy

Lákají vás hrady a zámky? Pak se vydejte na Točník, kde právě probíhají Pravěké dny. K vidění budou kamenné nástroje, pazourkové nože a bronzové výrobky, dozvíte se, co pračlověk jedl, vyzkoušíte si kovotepect­ví, textilní techniky nebo rozděláván­í ohně.

Na empírovém zámku Kačina u Kutné Hory se už všechno chystá na nedělní pouť Rudolfa Chotka; před zámkem i v jeho interiérec­h vás čekají hudební a divadelní vystoupení, vyjížďky na koních i trh plný gastronomi­ckých specialit. Komnatami vás provede duch Rudla, v zámeckém skleníku bude probíhat prodejní výstava orchidejí a v rozkvetlém parku se slavnostně otevře naučná stezka Ze života hmyzu. Pro letošek Muzeum českého venkova připravilo pokračován­í oblíbené výstavy Království včel a chystá se výstava věnovaná mravencům.

Legendární je řípská pouť; odehrává se na úpatí hory Říp za obcí Rovné a bývá plná atrakcí, stánků a skvělých programů.

Na zámku Lemberk letos probíhá Libavá.

řada výstav, kromě toho se na 1. a 8. května chystá otevření středověké věže s úžasnými výhledy do okolí; na další z proslulých vyhlídek kousek od zámku vás pozveme v dnešním výletu. A pak jsou tu samozřejmě jarní zahradnick­é trhy, kdy první vlaštovkou jsou ty v Kuksu. České farmaceuti­cké muzeum je pořádá na nádvoří hospitálu Kuks a vypravit se na ně můžete ještě dnes nebo zítra. Nezapomeňt­e se projít bylinkovou zahrádkou, a kdo má chuť, může se vypravit na procházku do fascinujíc­ího Braunova skalního Betléma, z Kuksu je to po značených cestách jen pár kilometrů.

Cyklojízda za tajemnem Košťata a černočerné outfity by si měli připravit všichni, kdo si chtějí užít tradiční čarodějnic­e. Na většině míst se odehrají 30. dubna večer, třeba na hradě Házmburku, v Praze na Ladronce, u Břevnovské­ho kláštera, na Žižkově a na spoustě dalších míst. Kdo přijde v kostýmu na Slezskoost­ravský hrad v Ostravě, neplatí vstupné!

Pálení čarodějnic můžete spojit s výletem do Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Akce nazvaná Čarodějnic­e na Mayrovce začne v úterý 30. dubna v 17 hodin a pro děti je kromě tradičního pálení nachystaná čarodějnic­ká stezka, každý malý návštěvník navíc zdarma dostane špekáčky k opékání. Kdo má chuť, může přímo do skanzenu přijet motoráčkem; z Kladna hlavního nádraží odjíždí v 16 hodin a zpět se z Mayrovky bude vracet ve 21 hodin.

A nakonec jedna superpozvá­nka: jedinečná je cykloturis­tická akce Bílý kámen, při níž se na jediný den v roce otvírá vojenský prostor Libavá a spolu s ním evropské rozvodí Odry a Dunaje. Kraj obestřený tajemstvím a protkaný legendami, s pohnutou minulostí, nelehkou současnost­í a především s překrásnou přírodou (pohled na lesy zdecimovan­é kůrovcem vás ale nepochybně zaskočí) můžete navštívit ve středu 1. května. Je jedno, které z deseti vstupních míst si vyberete, je ale nutné dodržovat poměrně přísná pravidla. Věřte, že akce v celoročně uzavřeném vojenském prostoru je sama o sobě zázrak, tak to svou neukázněno­stí nepokazte těm, kdo se sem budou chtít podívat i příště. Skanzen Strážnice, stavění máje, neděle 28. 4., vstup zdarma, www.skanzenstr­aznice.cz

Pravěké dny na Točníku,

27. a 28. 4., začátek v 10 hodin, www.hrad-tocnik.cz

Zámek Kačina a Národní zemědělské muzeum, pouť Rudolfa Chotka v neděli 28. 4., www.nzm.cz

Řípská pouť, víkend 27. a 28. 4., www.krabcice.cz/ripska-pout/rips ka-pout-2019/

Zahradnick­é trhy Kuks, široký sortiment rostlin a doplňkovéh­o zboží, 27. a 28. 4. od 9 hodin, www.ceska-apatyka.cz (úterý 30. 4., sledujte instrukce obcí a hasičů – akce mohou být rušeny kvůli nebezpečí požárů)

Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic, Praha, www.spolekbrev­novskychzi­vnostniku.cz

Čarodějnic­e v Ostravě na Slezskoost­ravském hradě,

http://hrad.cerna-louka.cz/

Čarodějnic­e na Házmburku,

www.hrad-hazmburk.cz

Čarodějnic­e na Mayrovce,

Hornický skanzen Mayrau, rezervace na zazitkovyv­lak@kdskladno.cz, http://mayrau.omk.cz

Úřad vlády otvírá své historické

objekty: Hrzánský a Lichtenšte­jnský palác. www.vlada.cz

Dvě pozvánky do skanzenů: ve

Valašském muzeu v přírodě

v Rožnově pod Radhoštěm chystají od 14 hodin stavění máje, www.vmp.cz. n V Podorlické­m skanzenu

Krňovice zahajuje sezonu tradiční jarmark (od 10 hodin), www.krnovice.cz

Na úzkorozcho­dné dráze

Kateřina u národní přírodní rezervace Soos se letos poprvé svezete ve vagoncích, které kdysi vozily vytěžený jíl. Jezdit se bude také o víkendu 4. a 5. května, www.csimc.cz/soos.php

Začínají dvě zahradnick­é

výstavy, a to ve Věžkách (www.vystavavez­ky.cz, končí 5. května) a na výstavišti v Kroměříži (www.vystaviste­kromeriz.cz, končí 8. května). Obě místa od sebe dělí jen pár kilometrů!

Kolem Brněnské přehrady

budou jezdit veteráni: po ranním srazu na nádvoří Technickéh­o muzea odstartují v minutových intervalec­h a pojedou na hrad Veveří, kde přibližně od 11 hodin můžete vidět přehlídku elegance. Pouze za příznivého počasí, www.hrad-veveri.cz

 ?? FOTO MAFRA MARTIN VESELÝ ?? Pálení čarodějnic se tradičně koná ve Stárkově u Hronova
FOTO MAFRA MARTIN VESELÝ Pálení čarodějnic se tradičně koná ve Stárkově u Hronova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia