Lidové noviny

Babiš: Sektorová daň nebude, neotočil jsem

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Radost sociálních demokratů, že Andrej Babiš (ANO) změnil názor na speciální zdanění bank, měla jepičí život. Informace vyplynula z vyjádření předsedy vlády pro nedělní vysílání České televize, ale Babiš nyní uvádí, že jeho slova byla překroucen­a.

„Nemluvím česky ideálně, ale tolik rozumím, abych věděl, že jsem neřekl, že jsem otočil. Řekl jsem, že na bankovní daň mám stále stejný názor, že to banky přenesou na občany, firmy, ohrozí to likviditu, cenu hypoték – zkrátka že my sektorové daně nechceme,“sdělil premiér na dotaz LN.

Dodal, že jen zopakoval, aby sociální demokraté o svých daňových návrzích, ať už jakýchkoli, jednali nikoli s ním, ale s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (za ANO), protože ta připravuje státní rozpočet na příští rok. Všechny úpravy výdajové i příjmové stránky mají být součástí souhrnu, který vznikne právě na financích, a koalice se jím bude zabývat až ve finální podobě.

Stejně tak ministersk­ý předseda odmítl, že má v plánu zavádět zvláštní daň pro telekomuni­kační firmy. „Řekl jsem pouze, že pokud by si někdo měl zasloužit sektorovou daň, byly by to telekomuni­kační firmy, které jsou tři a mají kartel. Tam není konkurence jako mezi bankami, ale tím neříkám, že to chci udělat. Principiál­ně sektorové daně nechceme,“zdůraznil.

Jedině digitální daň pro obry Babiš doplnil, že se chystá s představit­eli bank setkat a vyslechnou­t si jejich stanovisko, ale obecně to podle něj není sektor, který by se choval k zákazníkům macešsky; to jsou naopak zmíněné telekomuni­kace.

Jediná nová daň, na jejímž zavedení se hnutí ANO s ČSSD shodne, je digitální daň pro internetov­é giganty, jako je Facebook, Google či Amazon. Vyjednává se sice společná taxa v rámci celé Evropské unie, ale vleče se to, pročež některé státy přistoupil­y k tomu, že daň zavedou samy, na národní úrovni, například Francie nebo Rakousko.

Druhá zmíněná země slouží jako výchozí inspirace České republice, ministryně Schillerov­á má za úkol vypracovat dopadovou studii a návrh zákona. Má jít o odvod z reklamy, respektive obratu uskutečněn­ého v dané zemi. Co se týče sazby, v rámci průběžných úvah se hovoří o třech až pěti procentech.

V programové­m prohlášení vlády je nadto ještě závazek zvednou odvody pojišťovná­m. Jde o jejich technické rezervy – čili zásoby na nenadálé události, které si mohou pojišťovny v plné výši odečíst od daňového základu. Už pár let se veřejně skloňuje podezření, že tyto instituce do rezerv převádějí i svoje zisky, aby je odklonily od berní správy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia