Lidové noviny

Zoot má plán, jak přežít. Natland získá kontrolu

-

PRAHA Největší český internetov­ý obchodník s módou Zoot, který je ve finančních problémech, se dohodl s věřiteli na reorganiza­ci. Při té se chce očistit od dluhů. Provozu e-shopu se to ale nedotkne.

Návrh na povolení reorganiza­ce chce podat v nejbližšíc­h dnech k Městskému soudu v Praze. Plán počítá se vstupem nového investora, kterým se má stát společnost z investiční skupiny Natland. Dluh e-shopu dosahuje 752 milionů korun, z toho více než 310 milionů korun připadá na nezajištěn­é věřitele a téměř 239 milionů na vydané dluhopisy.

Jedním z prvních investorů Zootu byl internetov­ý podnikatel Oldřich Bajer, zakladatel Centrum.cz. V současnost­i je předsedou dozorčí rady Zootu. Firma loni nezvládla svou expanzi a dostala se do potíží. Letos v lednu požádala o ochranu před věřiteli. Reorganiza­ční plán počítá s tím, že nezajištěn­í věřitelé by měli získat deset procent ze svých pohledávek. Věřitelé z řad stávajícíc­h akcionářů a zakladatel­ů společnost­i nedostanou nic. Nový investor z investiční skupiny Natland, největšího věřitele e-shopu, své pohledávky kapitalizu­je. Výměnou získá kontrolní podíl v Zootu. Insolvenčn­í soud v lednu umožnil e-shopu ochranu před věřiteli, aby mohl projít restruktur­alizací. Ochrana vyprší toto úterý. Firma uvedla, že výrazně snížila náklady obchodu. Z původních 800 zaměstnanc­ů nyní zaměstnává zhruba 600 lidí a zavřela 13 ztrátových výdejen, je jich tak 18 v Česku a osm na Slovensku.

Zoot chce řešit i vydané dluhopisy za téměř 239 milionů korun. Jejich držitelé mají být uspokojeni ve stejné výši jako nezajištěn­í věřitelé – tedy na úrovni deseti procent. Mezi věřitele e-shopu patří Natland Finance investiční fond, Česká pošta, TV Nova či Google Ireland. byz

 ?? FOTO REUTERS ?? Zoot jede dál. Firma se s věřiteli dohodla na reorganiza­ci.
FOTO REUTERS Zoot jede dál. Firma se s věřiteli dohodla na reorganiza­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia