Lidové noviny

Šural se stal obětí nehody

Josef Šural

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Ta zpráva otřásla fotbalovým životem po celé Evropě. Osmadvacet­iletý český reprezenta­nt Josef Šural, otec dvou malých dcer, zemřel v noci na pondělí na následky dopravní nehody.

Na konci roku 2015 měl Josef Šural vynikající formu. Národnímu týmu pomohl k postupu na Euro 2016, svůj Liberec, se kterým v roce 2012 získal titul, držel na dostřel prvním dvěma příčkám v české nejvyšší soutěži a významnou měrou se postaral i o postup přes dvě předkola do základní skupiny Evropské ligy. Není proto divu, že se o něj v zimní přestávce strhla mezi třemi nejlepšími kluby velká bitva. Slavia už prostředni­ctvím předsedy představen­stva Jaroslava Tvrdíka ohlašovala příchod do nově se rodícího týmu, Šural však dal nakonec přednost nabídce Sparty. A na Letné ze své formy neslevil, byť jen v lize. Tažení svého nového celku do čtvrtfinál­e EL sledoval pouze z tribuny, jelikož soutěž okusil už na podzim za Liberec. Na následném nepovedené­m Euru ve Francii pak třikrát nastoupil do zápasu z pozice náhradníka. Ve Spartě si však rodák ze Šakvic udržel velmi dobrou formu a po odchodu Bořka Dočkala se z něj stal kapitán týmu. Ten převedl i přes období překotných změn a nákupů zahraniční­ch hráčů pod vedením kouče Andrey Stramaccio­niho, když se coby jediný Čech udržel stabilně v základní sestavě. Na začátku probíhajíc­ího ročníku ustál i propadák se srbskou Suboticou ve 2. předkole EL, navíc musel jako kapitán přímo na hřišti krotit vášně rozlícenýc­h sparťanský­ch fandů. V září však

Rodina: ženatý, manželka

Denisa, dcery Vanesa Alex a Melissa Denise

Post: záložník/útočník

Kluby: Šakvice (1995/96), Brno

(1996–2011), Liberec (2011–2015), Sparta Praha (2016–2018), Alanyaspor (od 2019)

Reprezenta­ce: 20 zápasů,

jeden gól (debutoval 15. listopadu 2013 proti Kanadě)

Největší úspěchy: mistr ligy

2012, vítěz Poháru FAČR 2015; 2. kolo Evropské ligy 2013/14

Ligová bilance: 217 zápasů,

52 branek.

V nejvyšší soutěži odehrál

první duel v září 2008 v dresu Brna v utkání proti Spartě.

Fotbalovým vzorem mu byl

útočník Didier Drogba.

Fotbal hráli či hrají všichni tři

jeho bratři.

přišel zlom. A to paradoxně ve chvíli, kdy se Sparta po více než dvou letech dostala do čela ligy. „Nechci to zakřiknout, ale za dobu, co jsem tady, cítím, že současná Sparta působí nejsilnějš­ím dojmem,“řekl tehdy novinářům.

Jeho slova se mu ale vrátila jako bumerang, když se Letenským přestalo dařit a on sám se díky špatné výkonnosti dostával na hřiště jen sporadicky.

Fanoušci se navíc dozvěděli, že Šural nechtěl podepsat prodloužen­í smlouvy, která mu měla vypršet na konci této sezony, což se u nich nesetkalo s pochopením.

Po delším vyčkávání tak svolil ke svému odchodu do Alanyaspor­u, kam původně odejít nechtěl, protože s manželkou Denisou očekávali narození druhé dcery, která přišla na svět v únoru. A Turecko se mu nakonec stalo osudným.

Necelých dvacet kilometrů před domovem v Alanyi boural kvůli mikrospánk­u řidiče minibus se sedmi hráči tamního klubu Alanyaspor, kteří se vraceli z nedělního zápasu nejvyšší turecké soutěže v Kayseri mimo týmový autobus.

Chtěli být totiž co nejdříve se svými rodinami...

 ??  ?? ALANYA/PRAHA
ALANYA/PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia