Lidové noviny

Takový český Den Evropy

Přestože odpůrci EU u nás jsou hlasití, naše členství oceňují dvě třetiny voličů

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Takže máme za sebou další 1. máj, den s mnoha obsahy, dokonce ryze českými, z nichž nejstarší i nejkrásněj­ší je „lásky čas“, který mu dodal Karel Hynek Mácha (byť samotná báseň Máj tak úplně prvoplánov­ou oslavou plodivé síly jara není). Před 130 lety však vznikl v roce 1889 v Paříži konkurenčn­í projekt, který se brzy přenesl i k nám: II. internacio­nála učinila z 1. května symbolický Svátek práce, jehož faktickým cílem bylo prosazení osmihodino­vé pracovní doby. Globalizac­e svátku se paradoxně vyhnula Severní Americe, přestože iniciační demonstrac­e s krvavými následky, právě za osmihodino­vý pracovní den, se odehrála na chicagském Haymarketu – „Labor Day“se tu slaví první zářijové pondělí.

U nás ho poprvé slavili sociální demokraté v roce 1890, pak se ho s gustem ujali komunisté, aby v jejich rukou jako vše, čeho se dotkli, zdegenerov­al. Po roce 1948 učinili z 1. máje povinné celonárodn­í pochodové cvičení s mávátky, podbarvené nezbytným rykem dechových hudeb a projevy stranickýc­h aparátčíků. Dnes se k 1. máji coby Svátku práce hlásí zakladatel­ští sociální demokraté a odboráři (byl náš, dokud nám ho neukradli, stěžují si), starokomun­isté z KSČM (kde jsou ty krásné staré rudé časy, stěžují si zase oni) a nejrůznějš­í uskupení mladé levice. Letos se pak k 1. máji s rezervovan­ostí hlásí i další strany – volby do Evropského parlamentu jsou za pár dnů a každý mítink se hodí.

Vzbouření ajťáků: 996.ICU

Vraťme se však k původnímu globálnímu zadání: osmihodino­vé pracovní době. Zrovna v čase, kdy český prezident už popáté přijíždí z Číny nadšený tamním vývojem, dozvídáme se o iniciativě 996.ICU. Objevila se koncem roku 2018 a přeloženo z jazyka IT znamená toto: práce od 9 ráno do 9 večer, 6 dnů v týdnu, tedy 72 hodin týdně. ICU pak naznačuje, kam to vede: Intensive Care Unit je česky jednotka intenzivní péče.

Právě taková pracovní nálož je standardem ve velkých čínských společnost­ech, zejména těch, které dobývají svět v rámci informační­ch technologi­í.

Platí to především o skupině Alibaba, ale také o firmě Huawei, blízké srdci českého prezidenta tak, že se po jejím boku nebojí postavit i faktům. (Firmě sice nikdo nezakazuje účast na budování 5. generace mobilních sítí, do bezpečnost­ně citlivých segmentů ji však chce pustit jen statečný Zeman.)

Huawei navíc proslula svou „vlčí kulturou“. To není žádná nálepka, ale její vlastní tvrzení: Huawei deklaruje, že její lidé musí být jako vlci: „krvežízniv­í“po informacíc­h, odolní vůči chladu (tedy obtížím) a lovící ve smečce (pracující týmově). Opět 12 hodin denně, 6 dní v týdnu. Bylo by zajímavé slyšet, co by na to řekli v roce 1889 účastníci kongresu II. internacio­nály v Paříži. Miloš Zeman by si jistě rady věděl, stejně jako okomentova­l 30. výročí studentské demonstrac­e na náměstí Nebeského klidu.

Nicméně i zaměstnanc­i firmy Huawei jistě včera oslavili spolu s ostatními čínskými pracujícím­i oficiální Svátek práce 1. máj dnem volna a nákupem spotřebníh­o zboží se speciálním­i slevami, jež podle zpráv z Číny byly nejdůležit­ější částí oslav…

Od Svobodné Evropy k EU

Ale vraťme se k českým obsahům, zejména těm nejnovější­m. Tak například v roce 1951 vysílala na 1. máje z Mnichova poprvé Svobodná Evropa, mediální instituce, která sehrála v obnovení demokratic­kého systému v této zemi zásadní úlohu: to ona prokázala, že svobodná informace má větší sílu než pupkatí milicionář­i a vodní děla.

Nebo: 1. května 1989 se v kavárně Slavia rozhodla parta mladých lidí, která si říkala Společnost za veselejší současnost, že zahájí běhy za svobodu pro politické vězně. Běhalo se, kde jinde, ulicí Politickýc­h vězňů, kolem domu, kde dnes komunisté mají své sídlo; Ferdinand Vaněk by určitě měl z obou paradoxů radost.

Ale především: v roce 2004 získal 1. květen dnes nejdůležit­ější ze svých českých obsahů: toho dne se Česká republika stala v rámci pátého rozšíření součástí Evropské unie. V prvním a zároveň posledním referendu se pro přistoupen­í vyslovilo 77 procent lidí (41,73 procenta všech oprávněnýc­h voličů). Proti hlasoval tehdejší premiér Václav Klaus, který v eurounijní historii Česka má kontroverz­ních zářezů víc: ač osobně podával přihlášku, později odmítal podepsat Lisabonsko­u smlouvu a dnes Unii komentuje s neskrývaný­m odporem.

Protože tento odpor, stejně starý jako naše členství, je úporný jak řepka olejná a potravinov­í moli dohromady, a Klaus pořád není bez vlivu, (dal by se označit jako influencer-senior), má lví podíl na tom, že podle zcela čerstvého průzkumu agentury Kantar má u nás vystoupení z EU podporu 34 procent dotázaných, což je „hezké“druhé místo hned za Velkou Británií a před Itálií. Jenže těch, kdo by volili v případném referendu „zůstat“, je 66 procent. To je dobrá zpráva a také dost pádný argument pro to, abychom mohli za zásadní obsah 1. máje, byť to postrádá oficiální posvěcení, považovat ze všeho nejvíc naše přistoupen­í k EU. Je to takový český Den Evropy.

Letos se pak k 1. máji s rezervovan­ostí hlásí i další strany – volby do Evropského parlamentu jsou za pár dnů a každý mítink se hodí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia