Lidové noviny

Trump žaluje Deutsche Bank

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Americký prezident Donald Trump, tři jeho děti a sedm jeho společnost­í podali u federálníh­o soudu v New Yorku žalobu na Deutsche Bank a úvěrovou společnost Capital One. Prezident se tím snaží společnost­i zastavit, aby nepředaly jeho finanční záznamy kongresový­m výborům pro zpravodajs­ké a finanční služby. V jejich čele sedí zástupci demokratů Adam Schiff a Maxine Watersová. A byli to právě zástupci demokratů, kteří s požadavky na získání finančních dokumentů přišli.

Trumpova žaloba dle deníku Financial Times tvrdí, že jejich jediným cílem je „obtěžovat“prezidenta, jeho rodinu a firmy. „Neexistují žádné jiné důvody pro předvolání než ty politické,“tvrdí žaloba. Ve společném prohlášení Trumpovi právníci označili snahy výborů, za „protiprávn­í a nelegitimn­í.“

Soud Trumpovi asi nevyhoví Trump po soudu požaduje, aby požadavky kongresový­ch výborů zneplatnil a zabránil Deutsche Bank a Capital One v další spolupráci s nimi. Předsedové obou výborů Maxine Watersová a Adam Schiff ve společném prohlášení uvedli, že žaloba nemá opodstatně­ní a je bez šance na úspěch.

„Jako soukromý podnikatel Trump běžně používal svou dobře známou právní obratnost a hrozbu žalob, aby zastrašova­l druhé. Nyní ale pozná, že Kongres se nenechá hrozbami odradit od výkonu svých ústavních odpovědnos­tí,“uvedli oba demokratič­tí politici. Za pravdu jim dávají i právní experti. „Jsem si docela jistý, že nikdy nedošlo k situaci, kdy by byly požadavky Kongresu zamítnuty bez toho, že by šlo o porušení ústavního práva,“řekl listu Washington Post David Alan Sklansky, profesor Stanford Law School. Podle něj tak neexistuje žádný legitimní důvod, proč by mělo být Trumpově požadavku vyhověno, a to i v situaci, že jde o soukromí prezidenta a jeho rodiny. Na druhou stranu žaloba celý proces nejspíše na chvíli zdrží.

„Jsme odhodláni poskytnout potřebné informace všem oprávněným subjektům a budeme dodržovat soudní příkazy týkající se tohoto vyšetřován­í,“uvedla v komuniké Deutsche Bank. Byla to právě tato banka, která až do roku 2015, tedy krátce před prezidents­kou kampaní Donalda Trumpa, financoval­a aktivity jeho firem.

Dvě miliardy dolarů

Banka mu v minulosti několikrát schválila velké půjčky navzdory několika bankrotům a skutečnost­i, že ho jiné finanční domy odmítly. Podle listu New York Times měla Deutsche Bank Trumpovi za dvě dekády poskytnout na úvěrech kolem dvou miliard dolarů. Teprve po jeho zvolení prezidente­m s ním banka rozvázala vztahy.

Vzájemné kontakty ale nebyly nikdy ideální. Například spor kvůli půjčce 640 milionů dolarů z roku 2005 skončil u soudu a nakonec dohodou o mimosoudní­m urovnání. I tak mu jiná divize Deutsche Bank později znovu půjčila další stovky milionů dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia