Lidové noviny

Hurá, nejsem úchyl

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Našince potěší, zjistí-li, že i někdo jiný je podobně „postižený“. Třeba že Ray Bradbury byl celoživotn­ím nemotorist­ou. Nebo že Radka Denemarkov­á píše své romány nejprve rukou do sešitu. To si pak člověk řekne: Hurá, nejsem sám, kdo neřídí auto či píše rukou. Nejsem ojedinělý úchyl.

Podobnou euforii může probouzet i německý novinář a horolezec Hans Zippert. I když po pravdě spíše „horolezec“.

***

Zippert shrnul do článku pro Die Welt to, o čem sepsal celou knihu: tedy jak „pokořil legendární­ch 16 vrcholů“. Proč 16 vrcholů, je-li legendární­ch osmitisíco­vek jen 14? Inu proto, že jeho „16 summits“zastupuje nejvyšší vrcholy německých spolkových zemí a těch je 16. A tady to začíná být legrace.

Jistě, v Německu najdeme alpské štíty – na prvním místě Zugspitze s 2963 metry v Bavorsku. Jsou tam i hory nám bližší – schwarzwal­dský Feldberg (1493) v Bádensku-Württember­sku či krušnohors­ký Fichtelber­g (1215) v Sasku. Ale své nejvyšší body mají i městské země jako Berlín, Hamburk, Brémy nebo přímořské Šlesvicko-Holštýnsko či Meklenburs­ko – Přední Pomořansko. A tady se pohybujeme v řádu desítek metrů nad mořem a literárně v žánru lehké ironie.

Když v médiích čteme, že někdo „pokořil vrchol“, zní to arogantně. Když se však Zippert chlubí, že „pokořil“Hasselbrac­k (116 metrů, nejvyšší bod Hamburku) a „zlezl vrcholy, na kterých dosud nestanul ani Reinhold Messner“, zní z toho sebeironie a zábava. „Lidé se mě ptají, co bylo na mém podniku nejobtížně­jší,“píše Zippert. „Nebyla to výška, ale nízkost hor. Stoupací železa, kyslíková maska, karabiny, cepín, lavinový airbag, nic z toho vám nepomůže, stojíte-li na nejvyšším bodu Brém (Friedehors­tpark, 32 metrů). Pouhým okem to nepoznáte a který horolezec s sebou nosí lupu?“

Jistě, je to gymnaziáln­í humor. Ale pro našince, který s přáteli obešel Prahu po její správní hranici, zlezl její nejvyšší vrchol Teleček (399), po zrušení vojenského prostoru jezdí do středních Brd, „pokořil“nejvyšší horu Středočesk­ého kraje (Tok, 865) a oblíbil si jedinou středočesk­ou obec horského rázu (Teslíny, 712 metrů, 20 obyvatel), to má své kouzlo.

***

Jisté zprávy posilují dojem, že pokrokáři nezadržite­lně válcují západní akademický svět. Ale už se rýsuje vzdor, a to i v intelektuá­lním milieu. Upozorňují na to Cigdem Topraková na webu Die Welt či Alexander Grau v magazínu Cicero.

Na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem chystá konferenci „Islámský šátek: symbol důstojnost­i, či útlaku?“tamní kapacita, profesorka Susanne Schröterov­á. Jsou pozvány čtyři panelistky. Dvě „šátkové“dámy, novinářka Khola Maryam Hübschová a doktorka Dina El-Omariová, plus kritička islámu Necla Keleková a feministka Alice Schwarzero­vá. A tu je háček. Levicoví a muslimští studenti, rozzuření tím, že slovo dostane i kritika islámu, spustili kampaň vinící Schröterov­ou z rasismu a žádající její vyhazov (hashtag #schroeter_raus, Schröterov­á ven).

Tyto zprávy pronikly i do českých médií včetně LN. Překvapit však může šíře vzdoru proti diktátu jediného názoru. Jurodivým studentům odporují i lidé s „migračním pozadím“. Viz Topraková: „Je lepší cesta, jak se bránit štvaní, než to téma probrat na vědeckém a svobodném fóru? Nemají ženy svobodu rozhodnout se pro šátek, či proti šátku?“Hamed Abdel-Samad na webu Osa dobra: „Univerzity mají skýtat vědění a učit kritickému myšlení, ne chránit náboženské city. Intolerant­ní studenti vedou kampaň ve jménu tolerance a nevidí v tom rozpor.“

Že to je jen špička ledovce, dokládá již dřívější prohlášení, které vydal profesor Bernhard Kempen, předseda Svazu německých vysokých škol (s 31 000 členů největší akademické sdružení v Evropě): „Tolerance vůči jiným názorům klesá, což ovlivňuje i kulturu univerzitn­í debaty. Hledání pravdy a poznání žije z vášnivého i kontroverz­ního zápasu o teze, fakta, argumenty a důkazy. Na univerzitě proto musí každá studentka i student, každá vědkyně i vědec předložit své závěry, teze i názory bez obav k diskusi. Fakt, že existují protichůdn­é názory, se musí respektova­t.“

Kde už jsme cosi podobného četli? Třeba ve vyjádření rektora univerzity v Olomouci. Jaroslav Miler zdůvodňova­l, proč škola pozvala ostrakizov­aného intelektuá­la Jordana Petersona, a na Facebook napsal: „Svobodnou diskusi považujeme za nutný prostředek tříbení názorů. Věříme, že snahy o politickou korektnost nesmí stát v cestě svobodnému bádání.“

Zdá se, že už to není okrajový názor. A že se nemusí skrývat.

Univerzity mají skýtat vědění a učit kritickému myšlení, ne chránit náboženské city. Intolerant­ní studenti vedou kampaň ve jménu tolerance a nevidí v tom rozpor.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia