Lidové noviny

Salvini chce EU „okopávat kotníky“

Liga má náskok

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Jeden hot a druhý čehý – to je jediná stálice italské vládní politiky od sestavení kabinetu loni v červnu. V nesourodém spojenectv­í populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) a krajně pravicové Ligy (Lega) to od začátku skřípe – a očekávaný výsledek hlasování do Evropského parlamentu může do vládního soukolí hodit takové množství písku, až se definitivn­ě zadře.

Od posledních parlamentn­ích voleb v březnu 2018 se totiž pozice obou koaličních uskupení v podstatě vyměnily. M5S, které má zdaleka nejvíce poslanců i senátorů, přišlo od té doby o velkou část voličské podpory, zatímco Liga pod vedením vicepremié­ra a ministra vnitra Mattea Salviniho – zejména díky tvrdému postupu vůči ilegálním uprchlíkům mířícím na italskou půdu – posílila na dvojnásobe­k.

Tuto situaci reflektují i poslední průzkumy veřejného mínění před volbami do Evropského parlamentu. V čele voličské obliby zůstává s odstupem Liga s očekávaným ziskem kolem 32 procent hlasů, zatímco M5S v posledních měsících setrvale ztrácelo a nyní vykazuje podporu jen asi 22 procent respondent­ů. Naopak středolevá Demokratic­ká strana (PD) po historicky nejhorším výsledku v loňských italských parlamentn­ích volbách nabírá nový dech a již se na M5S téměř dotáhla. Vzestup obliby PD začal záhy poté, co byl do jejího čela v polovině března zvolen nový předseda Nicola Zingaretti.

Je tedy možné, že Salvini pod dojmem očekávanéh­o příznivého výsledku v eurovolbác­h nemusí chtít ve společném vládnutí s M5S, které provázejí neustálé spory, dál pokračovat. Mezi italskou veřejností přesto spíše převažuje důvěra v to, že konstelace italského kabinetu zůstane stabilní – přesvědčen­í o tom, že po eurovolbác­h se v Itálii zformuje nová vláda s odlišnou většinou, vyjádřilo podle posledního průzkumu jen 22 procent respondent­ů.

Za Evropu národních států Salviniho předvolebn­í kampaň postavená na boji proti nelegální migraci a posílení role národních států v Evropě proti „centraliza­ci Bruselu“dalece přesahuje hranice Itálie – lídr Ligy se snaží přepsat politickou mapu Evropského parlamentu. Sám Salvini je hlavním motorem nově vznikající­ho evropského politickéh­o uskupení, jež má – minimálně na půdě europarlam­entu – sjednotit euroskepti­cké populistic­ké síly. Vedle Ligy se členy nové „Salviniho aliance“s pracovním názvem Aliance evropských národů (EAPN) mají mimo jiné stát francouzsk­é Národní sdružení (RN, dříve Národní fronta), Alternativ­a pro Německo (AfD), Dánská lidová strana či Strana Finů. Zájem projevila i španělská krajně pravicová strana Vox, která v předčasnýc­h volbách na konci dubna poprvé pronikla do tamního parlamentu. V případě volebního úspěchu by se k EAPN mohlo připojit i české politické hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD). Hlavním programem populistic­ké aliance se má stát tvrdý postoj proti imigraci a posílení role národních států. EAPN by se tak zjevně snažila „okopávat kotníky“zavedeným evropským stranám.

Otazníkem zůstává pozice maďarské vládní strany Fidesz, která byla dosud členem Evropské lidové strany (EPP). Členství této strany bylo však v únoru suspendová­no a o jejím definitivn­ím vyloučení se má rozhodnout v říjnu. Spekulace o tom, že Fidesz by mohl „přeběhnout“do nové populistic­ké aliance, posílilo jednání mezi Salvinim a maďarským premiérem (a vůdcem Fideszu) Viktorem Orbánem minulý týden v Budapešti.

Podle posledního průzkumu serveru Europe Elect by populistic­ké strany mohly po volbách obsadit v Evropském parlamentu asi 85 křesel (při započítání Fideszu ještě víc), čímž by se „Salviniho aliance“stala čtvrtou nejsilnějš­í frakcí.

Zatímco Matteo Salvini jezdí po Evropě a shání spojence, jeho koaliční partner (a zároveň konkurent), šéf Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio, sází v kampani zejména na sociální témata. Italy chce zaujmout důrazem na zrušení úsporných opatření s odkazem na to, že země se díky vládní politice již vymanila z recese. Prosazuje také evropskou minimální mzdu.

Lídr Demokratic­ké strany Zingaretti, který se nyní veze na vzestupné vlně, na předvolebn­ích mítincích vytrvale varuje před „nebezpečný­m bujením na pravici“, což je jasné vymezení proti Salviniho Lize. Podle jeho názoru by evropské státy včetně Itálie měly pro zvýšení životní úrovně obyvatel zejména podpořit investice a posílit vládu práva – tedy „vrátit se ke kořenům“.

Kampaň v Itálii před evropskými volbami určuje dlouhodobé pnutí ve vládní koalici. Ambice šéfa Ligy a ministra vnitra Mattea Salviniho však přesahují hranice země a zřejmě vyústí ve vznik nové evropské frakce populistic­kých stran.

Itálii by mělo v novém

Evropském parlamentu zastupovat

76 poslanců z celkových

705 (platí pro případ brexitu).

O hlasy voličů se uchází

18 kandidátek; země je rozdělena na pět volebních obvodů.

Odhady výsledků k 29. dubnu ■ (v procentech): Liga Hnutí pěti hvězd Demokratic­ká strana Vzhůru, Itálie

Bratři Itálie 32,2 21,5 21,4 11,2 4,9

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia