Lidové noviny

Více výstav, méně bizáru!

-

Vyrazíte-li s rodinou do historické­ho jádra Prahy, narazíte hned pod Karlovým mostem na „sloupořadí“desek s mnoha fotkami a údaji. S údaji o vodě. Tak třeba: tušíte, jaká je denní spotřeba vody v domácnosti poměřeno litry a osobou? Američanům a Švýcarům prý doma proteče v průměru asi 300 litrů vody denně, Němcům 122 litrů a Čechům 89 litrů, což je v příkrém kontrastu s obyvateli Spojených arabských emirátů, kteří vytočí až 550 litrů! A to patří k šestici států světa, jež mají na svém území absolutní nedostatek „přirozené“vody.

Kam mizí? I na to tentýž panel – jeden z asi čtyřiceti tvořících výstavu Voda & civilizace – odpovídá. U nás sestává spotřeba jedince z koupání (sprchování a mytí odčerpá tak 32 až 37 litrů), dále ze splachován­í toalety (s dvaceti litry), praní na osobu ubere třináct litrů, vaření a mytí nádobí dalších osm a pár litříků vypijí zalévané květiny i my sami... Pro menší děti, jež na Kampě pobíhají kolem čtoucích si rodičů a třeba ledabyle juknou na fotky, je šokující, že ne všude je tekoucí (a navíc pitná) voda samozřejmo­stí. Některé země Afriky se musejí spokojit s průměrem dvaceti litrů na osobu – tedy s tím, čím my denně splachujem­e WC.

Panely výstavy, na níž se podíleli vědci ze šestnácti institucí (včetně Univerzity Karlovy, amerického Scrippsu, olomouckéh­o centra RCPTM, střediska CzechGlobe či Výzkumného ústavu vodohospod­ářského), řeší fůru témat spjatých s vodou: její koloběh, znečišťová­ní či mrhání, tání ledovců, stoupání hladin moří, prameny Amazonky, české povodně

a sucha, plasty v oceánech i vysychání civilizací. „Věřím, že lidé začnou přemýšlet o vodě v širších souvislost­ech a uvědomí si, že její stav je věcí každého z nás,“říká k expozici ve veřejném prostoru Miroslav Bárta, jenž vede týmy Českého egyptologi­ckého ústavu FF UK nejen ve slavném Abúsíru, ale i v Súdánu, kde plodná krajina za pár tisíciletí doslova vyschla...

Plakáty s ověřenými informacem­i, s atraktivní­mi fotkami (včetně povodněmi pobouranéh­o Karlova mostu) a s anglickými popisky umějí na vytíženém místě zaujmout, takže odvádějí skvělou službu: upozorňují na bezohledné huntování planety a skutečnou cenu vody.

Čeští egyptologo­vé sídlí v Celetné ulici. Pakliže se tam po královské cestě vydáte, ocitáte se v globálním panoptiku, kde se mísí ohavnosti typu „staropražs­kých“trdel (vylepšenýc­h kily zmrzliny, zelím, párky i avokádem) se sovětskými ušankami, marionetam­i, postříbřen­ými performery i plyšovými megamedvěd­y, načež vás před vstupem do historické­ho Karolina dorazí reklamy na thajské masáže a do ulice vytrčené rikši... A protože nad chvályhodn­ou výstavou převzalo záštitu město Praha i s pirátským primátorem, volejme do veřejného prostoru sborově: „Více výstav, méně bizáru!“Vždyť i stav města je věcí nás všech, ne?

Plakáty s ověřenými informacem­i, s atraktivní­mi fotkami a s anglickými popisky umějí na vytíženém místě zaujmout. Odvádějí skvělou službu: upozorňují na bezohledné huntování planety a skutečnou cenu vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia