Lidové noviny

Zpráva OSN: Lidstvo vyhubí milion druhů

Vědci vydali varování před neudržitel­ným blahobytem V Česku k vymírání zvěře a rostlin nejvíc přispívá nezdravé zemědělstv­í

- KATEŘINA SURMANOVÁ MAGDALÉNA LANGOVÁ na stranách 2 a 3 SLOUPEK LN

PRAHA V Cestě do pravěku pluli chlapci hluboko do minulosti, aby se přiblížili dinosaurům. Kvůli chování ke krajině se skokově přiblížila možnost, že si člověk zkušeností dinosaurů projde. Mezivládní panel OSN pro biodiverzi­tu včera zveřejnil zprávu o stavu světa, na níž tři roky pracovalo 450 odborníků. Zjistili, že varování před šestým hromadným vymíráním není planým alarmismem.

„Důkazy jsou nezpochybn­itelné. Naše ničení biodiverzi­ty a ekosystémů dosáhlo míry jako nikdy dřív v historii,“uvedl britský vědec Robert Watson. Ohrožen vymřením je až milion druhů z osmi milionů, jež na světě žijí, některé již v horizontu dekád. Zdánlivě to vypadá, že hmyz nebude nikomu moc chybět, jenže hmyz jsou i opylovači. Není opylení, není plod – není co sklízet a jíst.

Tempo vymírání se po roce 1900 několikase­tkrát zrychlilo oproti průměru uplynulých deseti „Vymřou druhy, které jsou už dnes vzácné, a zůstanou hlavně živočichov­é, které pro člověka nemají velký význam. Na zemi zůstanou hlavně myši, potkani, komáři.“ milionů let. Vědci při včerejší konferenci zdůraznili, že ještě není pozdě, ale se změnami se musí začít hned a všude. „Klíčové sdělení zní: byznys, jak ho známe, musí skončit,“řekl Eduardo Brondizio, americký antropolog.

Lidé se musí vzdát části pohodlí, přebujelá konzumace vyčerpává zdroje intenzitou a rozsahem, na které příroda nestačí. „Krátkodobě člověk jako druh ohrožen není. Ovšem dlouhodobě těžko říct,“sdělil německý profesor Josef Settele.

Odborníci sestavili pět hlavních příčin environmen­tálního soumraku: nevhodné užívání půdy, lov a rybolov, změnu klimatu, znečištění a invazivní druhy.

„Česka se zdaleka nejvíce týká intenzivní průmyslové zemědělstv­í, to je první a nejdůležit­ější příčina vymírání druhů u nás,“řekl LN expert na biodiverzi­tu David Storch. Kvůli scelování polí zmizela přirozená hnízdiště, úbytek polního ptactva je v Česku citelný – pryč je třetina. Mizí i hmyz. TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia