Lidové noviny

Madura zachránili kubánští poradci

- EDUARD FREISLER

CARACAS Autoři graffiti v provládní části Caracasu vedle revolučníc­h hesel s oblibou na pouliční zdi malují následujíc­í vzkaz: Yankee go home! Tam, kde dominuje opozice, nejsou domů posíláni Američané, ale Kubánci.

Podle domácí opozice, amerických vládních představit­elů a řady akademický­ch expertů jsou to totiž právě kubánští vojenští plánovači a agenti, kterým může být Nicolás Maduro vděčný za fakt, že je stále u moci. V zemi jich má být podle odhadů 10 až 20 tisíc.

Havana něco takového odmítá s tím, že ve Venezuele pracují pouze kubánští lékaři a učitelé, které do této latinskoam­erické země Kuba posílá výměnou za pravidelné dodávky zlevněné ropy.

Přesto to měli být právě kubánští vojenští experti, kdo měl údajně odhalit ozbrojené povstání ve Venezuele z minulého týdne. Revoltu zahájil Juan Guaidó, lídr opozice a samozvaný (byť Západem uznaný) dočasný prezident země, jenž věřil, že na svou stranu získal dostatečný počet vysoce postavenýc­h vojáků včetně ministra obrany Vladimira Padrina Lópeze.

Ten údajně týdny vyjednával s opozicí a Američany o možné podpoře Guaidóa, napsala agentura Bloomberg s tím, že ministr obrany a další lidé z elitních mocenských kruhů měli výměnou za uznání Guaidóa coby legitimníh­o prezidenta a vypsání svobodných voleb získat jistotu „důstojného odchodu“Nicoláse Madura do exilu a garance beztrestno­sti.

Padrino López se ale podle jedné z nejvíc diskutovan­ých teorií ukázal být dvojitým agentem a obsah tajných rozhovorů s opozicí následně vyzrazoval přímo Madurovi. Řada expertů v této strategii vidí právě kubánskou špionážní školu.

„Nebýt Kubánců, Maduro už by byl dávno ve vězení nebo v exilu. Dokázali ale infiltrova­t tajné služby, armádu a bohužel i část opozice,“řekl mi jeden z předních představit­elů domácí opozice, který si vzhledem k citlivosti tématu nepřál být jmenován.

Rukopis Havany

Vztahy mezi Venezuelou a Kubou se datují do let, kdy těmto zemím vládli dnes již zesnulí Hugo Chávez a Fidel Castro. Ten na konci 90. let minulého století hledal nového ideologick­ého a ekonomické­ho spojence. Kuba po rozpadu Sovětského svazu zažívala drsná léta, jež do historie vstoupila jako „zvláštní období“. Ostrov tehdy mimo jiné postihl hladomor.

Podle Eduarda Gamarry, politologa a experta na kubánské tajné služby, si obě země za posledních dvacet let vybudovaly těsné pouto, jež je nyní založeno na existenční­m přežití obou režimů.

„Kubánská infiltrace ve Venezuele je tak hluboká, že řada venezuelsk­ých armádních velitelů má dnes kubánský přízvuk,“řekl LN Gamarra, který přednáší na Floridské mezinárodn­í univerzitě.

Profesor dodal, že na rozdíl od amerických tajných služeb, jež se stále víc a víc spoléhají na technologi­e, Kubánci nikdy nepřestali se špionáží agentů „přímo v terénu“.

Každopádně Castrovi vojenští experti vedle dokonalé znalosti venezuelsk­ých poměrů a dynamiky zdejšího života používají brutální taktiky zastrašová­ní, vydírání a mučení. „Kubánští agenti takto pracují dekády na Kubě, je proto jasné, že podobné praktiky uplatňují i ve Venezuele,“podotkl profesor Gamarra.

List The Miami Herald na základě svědectví uprchlých venezuelsk­ých vojáků a bývalého starosty Caracasu Antonia Ledezmy, který dnes žije ve španělském exilu, popsal, co se děje uvnitř venezuelsk­é armádní protišpion­ážní agentury, známé pod zkratkou DGCIM.

Podle odhadů je tu dnes drženo až 300 vojáků, kteří se měli či chtěli podílet na protirežim­ních konspirací­ch.

Nedávno zadržení vojáci byli dle Ledezmy uvnitř DGCIM usazeni před tabuli za závěsem. „Ve chvíli, kdy byl závěs odtažen, vojáci uviděli na tabuli připíchnut­é fotografie svých žen, rodičů, dětí a vnoučat,“řekl listu Antonio Ledezma, jenž je spojencem Juana Guaidóa.

„Snažíme se vlastně osvobodit dvě země najednou – Venezuelu a Kubu,“řekla mi během protestů z minulého týdne Dayna Magriová. Podle této ženy ve středních letech by Guaidóova vláda přestala „držet kubánský režim nad vodou“.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? S přítelem. Venezuelsk­ý prezident Maduro s kubánským protějškem Díazem-Canelem v prezidents­kém paláci Miraflores v Caracasu (květen 2018).
FOTO PROFIMEDIA S přítelem. Venezuelsk­ý prezident Maduro s kubánským protějškem Díazem-Canelem v prezidents­kém paláci Miraflores v Caracasu (květen 2018).
 ??  ?? EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele
EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Venezuele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia