Lidové noviny

Tričko za 2,5 tisíce litrů vody

- KATEŘINA SURMANOVÁ MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Takový obyčejný den: dva šálky kávy, k snídani banán, na oběd kuře s rýží, večer tři piva s přáteli a pro radost nová halenka. Konečný účet vody, která se musela použít, aby si člověk tohle dopřál, činí na konci dne 4231 litrů. Zní to jako hausnumero, ale tolik vody je potřeba prolít, aby se vyjmenovan­é produkty dostaly k zákazníkov­i. Říká se tomu vodní stopa. Její otisky vedou k jedné z odpovědí, jak pomoct pochrouman­ému životnímu prostředí: změnit spotřebite­lské návyky.

„Transforma­ční změnou, která je nyní nezbytná, máme na mysli fundamentá­lní a systémovou reorganiza­ci životů jednotlivc­e i v globálu,“uvedl Josef Settele, německý vědec, který se podílel na zprávě o stavu biodiverzi­ty.

Lipský profesor dodal, že odpor vůči tomu očekává značný, protože nároky na udržitelno­st jdou proti lidskému pohodlí. Zásadní proměnou musí projít především zemědělstv­í a farmaření, protože i vodní cena titulárníh­o trička spočívá ve vypěstován­í a nabarvení bavlny.

Na vodní stopě potravin, výrobků nebo služeb se poslední roky dokumentuj­e, v čem spočívá spoluzodpo­vědnost jednotlivc­e. Obyvatel města dojíždějíc­í kamkoli na bicyklu může argumentov­at, že jeho chování přírodě svědčí, ale když si k tomu pětkrát do týdne dopřeje sushi z tuňáka a argentinsk­ý steak, environmen­tální karma je zkažená.

Pomůže změna návyků

Vědci nevyzývají lidstvo, aby se svléklo donaha, živilo se kořínky a vrátilo se na stromy. To, oč jim jde, je střídmost. A pochopení, že když si kvůli blahobytu zplundruju zdroje, další generace nebudou mít, co by kvůli svému komfortu plundroval­y. „Průměrný Čech může pomoci svými spotřebite­lskými návyky. Tedy nebude kupovat věci, které jsou vysloveně neekologic­ké,“přibližuje odborník na biodiverzi­tu David Storch.

Jak dodává Pavel Kindlmann z Ústavu výzkumu globální změny, zcela klíčová při mentálním přenastave­ní je environmen­tální výchova. Světová organizace pro výživu a zemědělstv­í už třeba spustila na děti cílenou kampaň, kde mimo jiné s obrázkovým doprovodem vysvětluje, proč se nemá plýtvat jídlem. Vedle toho, že v koši skončí vodní stopa, energie a něčí práce, potraviny, které hnijí na skládce produkují metan.

Důraz na šetrnější přístup vštěpuje brožura také přes ilustrovan­ý příběh Červené Karkulky. Už ji nemůže přepadnout vlk v temném lese. Protože stromy se vykácely, případně je sežral kůrovec, a vlk ztratil přirozené místo kde žít, natožpak kde číhat na Karkulku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia